Bahceci Tup Bebek

Hamile Kalamıyorum, Tüp Bebek mi Yaptırmalıyım?

Doğal yollardan çocuk sahibi olmak için çiftlerin 1 yıl süreyle düzenli ve korunmasız olarak cinsel ilişkiye girmesi gerekir. Gebelik oluşumunda önemli rol oynayan etkenlerden…

Hamile Kalamıyorum, Tüp Bebek mi Yaptırmalıyım?
    

Doğal yollardan çocuk sahibi olmak için çiftlerin 1 yıl süreyle düzenli ve korunmasız olarak cinsel ilişkiye girmesi gerekir.

Gebelik oluşumunda önemli rol oynayan etkenlerden biri de kadının yaşıdır. Anne adayının yaşının 35’ten fazla olması durumunda gebeliğin sağlanması için beklenmesi önerilen süre 6 aydır.

Bu süre içinde gebelik sağlayamayan çiftlerin sağlık kontrollerinin yapılması ve üreme kapasitelerinin belirlenmesi için hekime başvurmaları gerekir.

Yapılan muayene ve tetkiklerin ardından erkek ya da kadında üremeye engel olan bir durumun varlığında çifte, üremeye yardımcı tüp bebek tedavisi önerilir.

Tüp bebek merkezi tarafından yürütülen süreç, erkek ya da kadın kısırlığı varlığında dahi çiftin çocuk sahibi olabilmesine olanak tanır. Yaklaşık olarak 15 ila 18 gün kadar süren tüp bebek tedavisinin ardından anne adayının kan düzeyindeki Beta HCG seviyesine bakılarak, gebelik testi yapılır.

Hamilelik testinin pozitif olması durumunda gebelik, doğal yollardan elde edilen hamilelikler gibi normal seyrinde devam eder. Tüp bebek tedavisinde kadın yaşı son derece önemlidir.

Farklı bir deyişle ilk tüp bebek denemesinde hamile kalma oranı 20 ila 30 yaş aralığındaki kişilerde %70 seviyesindeyken bu oran 40-42 yaş aralığındaki kadınlarda yaklaşık olarak %20 seviyesine geriler.

45 yaşına kadar yapılabilen üremeye yardımcı tüp bebek tedavi yönteminin genellikle 3 kereden daha fazla yapılmaması önerilir. Sıklıkla sorulan “Tüp bebek tedavi aşamaları nelerdir?” sorusundan önce “Tüp bebek nedir?” sorusunu cevaplamak gerekir.

Tüp Bebek Nedir?

İn vitro fertilization (IVF) olarak da bilinen tüp bebek tedavisi, anne ve baba adayının üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında bir araya getirilmesiyle gebeliğin sağlanması olarak tanımlanabilir.

Tüp bebek tedavisinden önce 35 yaşından küçük çiftlerin 1 yıl, büyüklerin ise 6 ay boyunca düzenli aralıklarla korunmasız olarak cinsel ilişkiye girmeleri önerilir. Buna rağmen gebelik sağlanamaması durumunda üremeye yardımcı tüp bebek tedavi yöntemi uygulanabilir.

Tüp bebek tedavisi için öncelikle anne adayına hormon tedavisi başlanır. Bu hormonlar kişinin yumurtalarının olgunlaşmasını sağlar. Olgunlaşan ve ardından çatlayan yumurtalar, OPU işlemi olarak bilinen yöntemle toplanır. Bu aşamada baba adayından sperm örneği alınır.

Laboratuvarda kültür ortamına bırakılarak ya da mikroenjeksiyon yöntemiyle sperm hücresi, direkt olarak yumurtanın içine enjekte edilerek döllenme sağlanır. Döllenen yumurtadan oluşan embriyoların arasından en sağlıklı olanı belirlenir ve anne adayının rahmine bırakılır.

Embriyo transferi olarak da bilinen bu yöntemin ardından tüp bebek tedavisi tamamlanmış olur. Sıklıkla sorulan “Tüp bebek tedavi aşamaları nelerdir?” sorusu kısaca bu şekilde yanıtlanabilir.

Tedavinin tamamlanmasından 2 hafta sonra anne adayına gebelik testi yapılır. Beta HCG seviyesinin ölçümüyle yapılan testin pozitif çıkması durumunda gebelik süreci başlar.

Hamile Kalamıyorum, Tüp Bebek mi Yaptırmalıyım?

Kişinin doğal yollardan gebe kalabilmesi için üreme organlarının yanı sıra pek çok organın ve hormonal dengenin sağlıklı ve birbiriyle uyum içinde çalışması gerekir. Beyinde yer alan hipotalamus bölgesinin yine beyinde bulunan ve bir tür endokrin bezi olan hipofiz bezini uyarmasıyla hipofiz bezi, LH ve FSH hormonlarını salgılar.

Kan dolaşımı aracılığıyla yumurtalıklara ulaşan hormonlar, yumurtalık rezervinde bulunan yumurtaların bir kısmının olgunlaşma sürecine girmesini sağlar. Olgunlaşan yumurtalar, içinde bulundukları bir tür kese olan folikülleri çatlatır ve en sağlıklı durumda olan yumurta, yumurtalıklar ile rahim arasında bir tünel görevi gören fallop tüplerine atılır.

Kadın yumurtası yaklaşık 24 saat canlı kalır. Erkek üreme hücresi sperm ise kadın vücudunda 4 ila 5 gün kadar canlı kalabilir.

Yumurtlamadan önce ya da yumurtlama sırasında cinsel ilişkiye girilmesi durumunda fallop tüplerine ulaşan sperm hücreleri, yumurtayı burada döller. Bu süreç boyunca yumurtanın içinden çıktığı folikül, östrojen hormonu salgılar.

Rahim içi duvarı ya da diğer bir deyişle endometriumun kalınlaşmasını sağlayan östrojen salınımı sayesinde döllenen yumurtadan meydana gelen embriyo rahme tutunur. Böylece gebelik başlamış olur. Bu süreç sırasında kadın vücudunda üremeye engel olabilecek pek çok farklı problem oluşabilir.

Erkek kısırlığı da gebeliğin oluşmasına engel olabilir. Dolayısıyla 1 yıl süreyle korunmasız ve cinsel ilişkiye girilmesine rağmen hamilelik sağlayamayan çiftlerin hekime başvurarak sağlık kontrollerini yaptırması gerekir. Sıkça sorulan “Ne zaman tüp bebek yapılır?” sorusu da bu şekilde yanıtlanabilir.

Çiftin üreme kabiliyetini kısıtlayan durumun belirlenmesinin ardından tüp bebek tedavisine başlanabilir. Tüp bebek yaptırmayı düşünen çiftlerin sorduğu sorulardan bir diğeri “Kürtajdan sonra ne zaman tüp bebek yapılır?” şeklindedir.

Kürtajdan Sonra Ne Zaman Tüp Bebek Yapılır?

Tanısal ve tedavi amaçlı küretajın yanı sıra gebeliğin sonlandırılması için de küretaj yapılabilir. Düşük ile sonuçlanan gebeliklerde rahim içinde kalan doku parçalarının temizlenmesi, adet kanamasının neden şiddetli olduğunun belirlenmesi gibi nedenlerle yapılan küretaj işlemi, genel ya da lokal anestezi altında uygulanır.

5 ila 15 dakika kadar süren işlem sonrasında kişinin 15 dakika kadar dinlenmesi önerilir. Kürtaj sonrasında tüp bebek tedavisi için beklenmesi gereken süre ise yaklaşık 3 aydır.

Histereskopiden Sonra Ne Zaman Tüp Bebek Yapılır?

Pek çok sağlık probleminin tanı ve tedavisi için kullanılan histeroskopi, rahim içinin ve fallop tüplerinin rahme açılan bölümünün optik cihaz ile görüntülenmesi olarak tanımlanabilir. Tanı amacıyla yapılan histeroskopi işleminde anestezi kullanılmazken, tedavi amacıyla yapılan işlemler için genel anestezi uygulanır.

Histeroskopi yöntemiyle elde edilen yüksek çözünürlüklü görüntü sayesinde hekim, var olan sağlık probleminin odağını saptayabilir ve gerektiğinde tedavi amacıyla diğer el aletleri yardımıyla kişiye müdahalede bulunabilir.

Histeroskopi işleminden sonra genellikle 1 haftalık cinsel perhiz uygulanması istenir. Böylece dokuların iyileşmesi sağlanır. İşlemin yapıldığı bölgeye ve niteliğine göre farklılık göstermekle birlikte histeroskopi işlemini takip eden 1. ayda kişi tüp bebek yaptırabilir.

Histeroskopi işleminin ardından uygulanan tüp bebek tedavisi çoğunlukla sağlıklı bir doğum ile sonuçlanır. “Histereskopiden sonra ne zaman tüp bebek yapılır?” sorusu bu şekilde yanıtlanırken çokça sorulan bir diğer soru da “Laparoskopiden sonra ne zaman tüp bebek yapılır?” şeklindedir.

Laparoskopiden Sonra Ne Zaman Tüp Bebek Yapılır?

Cerrahi bir yöntem olarak tanımlanabilen laparoskopi, kapalı ameliyat ya da kansız ameliyat olarak da bilinir. Pek çok farklı rahatsızlığın yanı sıra kadın hastalıklarının tanı ve tedavisinde de laparoskopik cerrahi yöntemine başvurulabilir.

Özellikle gebeliğin oluşumuna engel olan miyom, polip, yumurtalık kisti gibi oluşumların varlığında uygulanan laparoskopi sonrasında kişinin hamle kalma ihtimali artar.

İşlem, kapalı teknikle yapıldığından iyileşme süresi açık ameliyatlara göre çok daha hızlı olur. Laparoskopi sonrası kişinin tüp bebek yaptırmak için beklemesi gereken süre, yapılan operasyona ve müdahale edilen bölgeye göre farklılık gösterebilir. Ancak bu sürenin ortalama olarak 3 ila 6 ay olduğu söylenebilir.

Tüp Bebek Fiyatları

Tüp bebek fiyatları, tedavinin uygulandığı merkezlere göre farklılık gösterir. Bu noktada alınan fiyatların, tüp bebek tedavisinin başından sonuna dek uygulanacak tüm işlemleri kapsayıp kapsamadığına dikkat etmelidir.

Bunun yanı sıra, tüp bebek tedavisini yürütecek uzman hekim kadrosunun bilgi ve deneyimi, hastanenin sağladığı fiziksel şartlar, sağlık personelinin konuya ne kadar hakim olduğu gibi pek çok etken de tüp bebek fiyatların farklılık göstermesine yol açar.

Eğer siz de üremeye yardımcı tüp bebek tedavisi yaptırmak istiyorsanız daha ayrıntılı bilgi ve fiyat bilgisi için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: