Gebelikte Ne Kadar Kilo Alınmalıdır & Hamilelikte Kilo Artışı

Gebelikte Ne Kadar Kilo Alınmalıdır & Hamilelikte Kilo Artışı

Gebelikte Ne Kadar Kilo Alınmalıdır & Hamilelikte Kilo Artışı
13.09.2018 150

Hamilelikte kilo alımı ne zaman başlar ve gebelikte ne kadar kilo alınmalı soruları anne adaylarımızın en çok merak ettiği soruların başında geliyor. Hamilelikte kilo alımı kişiden kişiye farklılık göstermekle beraber genellikle 7. haftada başlar.

Hamilelikte alınan kilonun, kişisel özelliklere bağlı olarak değişiklik gösterdiğini biliyoruz. Anne adayının gebelikten önceki kilosu, bebeğin erişeceği ağırlık, plasentanın boyutu ve genetik özellikler hamilelikte alınacak kiloda belirleyicidir. Ama en önemlisi hamilelik sırasındaki beslenme alışkanlıklarıdır.

Hamilelik süresince organik yiyecekler tercih edilmeli ve konserve gıdalardan uzak durulmalıdır. Mümkün olduğunca dışardan yemek yenmemelidir. 3 öğün yerine sık aralıklarla yemek yenmelidir. Enerji ihtiyacı çikolata yerine kuruyemişten ve meyveden sağlanmalıdır.

[bloglead stil=”1″]

İdeal Kilo Nedir?

Hamilelik öncesindeki boy ve kilo oranı, normal mi yoksa aşırı kilolu mu olunduğu hakkında fikir vermektedir. Vücut kitle indeksi 18 ile 24 arasında olan kadınların hamileliklerinde problemle karşılaşma olasılıkları azdır.

Vücut kitle indeksi 24’ün üzerinde olduğu zaman ise bu olasılık artmaktadır. Yapılan çalışmalara göre vücut kitle indeksi 30 veya 34’ün üstünde ise yani morbid obezse doğacak çocuklarda otizmli olma riski, ilerde şeker hastalığı ve hipertansiyon görülme olasılığı artar.

Annenin ise bir problem veya komplikasyonla karşılaşma riski artar. Bu yüzden gebe kalmadan önce anne adaylarının vücut kitle indeksleri 24’ün üstündeyse en az %10’luk bir kilo kaybetmeleri gerekmektedir.

Vücut kitle indeksi dediğimiz bu oranı hesaplamak basittir. VKİ hesaplamak için kiloyu boyun karesine bölmek gerekir. Örneğin boyu 160 cm kilosu 55 kg olan bir kişinin vücut kitle indeksi; 1.6×1.6 = 2.56 ve 55/2.56 = 21,4 şeklinde hesaplanır.

18.5 altında olanlar – Zayıf
18.5 – 24,9 arası – Normal kilolu
25 – 29,9 arası – Fazla kilolu
30 – 39,9 arası – Obez (şişman)
40‘ın üzerinde – İleri derecede obez

Fazla kiloların hamilelikten önce verilmesi önerilir. Hamilelikten önce dengeli beslenme, egzersiz ve akupunktur gibi tamamlayıcı tıp yöntemleriyle normal kiloya döndükten sonra gebe kalınmasında büyük fayda vardır. Kilo vermek gebe kalma şansını artırdığı gibi şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve kalp hastalığı gibi riskleri azaltır.

Hamilelikte Kaç Kilo Alınmalı?

Tüm hamilelik süresince anne adayının ortalama 11 – 14 kilo alması normal kabul edilir. Hamileliğin başında zayıf olan anneler biraz daha fazla kilo alabilirler.

Hamileliğin başında aşırı kilolu olan annelere ise fazla kilo almaları önerilmez. Genellikle 7- 8 kilo almaları yeterli kabul edilir.

Gebelikte alınan kiloların; 3 – 4 kilosu bebek, 700 gram 1 kilosu plasenta yani bebeğin eşidir. 1 kilo ya da rahmin büyümesine bağlı olarak 1,5 – 1,8 kilo annenin artan kan miktarıdır. 1 kilo büyüyen göğüslerdir. 1 – 2 kilo annede su depolanmasından kaynaklanır. Geriye kalanı da yağdır.

Hamilelik süresince, “2 can taşıyorum, 2 kişilik yemeliyim” mantığı doğru değildir. Aşırı kilo alınmasına sebep olabilir ve bu da zararlıdır.

Unutulmamalıdır ki, normal sınırlarda kilo alan bir annenin hem gebeliği daha sağlıklı geçecektir hem de doğum normal, daha kolay ve risksiz gerçekleşecektir. Tabii ki doğumdan sonra normal kilosuna dönmesi de daha kolay olacaktır.

Kilo takibi için çok basit bir önerimiz var: Kendinize bir tartı alıp düzenli olarak haftada 1 sabahları hafif kıyafetlerle kilonuzu ölçünüz. (İlk 3 aydaki kilo alımınız yeterli olmasa bile) 4. aydan itibaren haftada 250 gram; 6. aydan itibaren ise 250-400 gram kilo alımı normal kabul edilmektedir.

Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek için tıklayın.

20 Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınmalı?

Anne adayımız 20 haftalık gebelikte artık gebeliğin yarısına gelmiş bulunmaktadır. 20 haftalık gebelikte annede ilk dönemlerde olan semptomlar azalmış ve henüz kilo olarak yeterince ağırlaşmamıştır. Yani annemiz gebeliğin altın çağındadır.

Bu dönemde en çok merak edilen şeylerden biri 20 haftalık gebelikte kaç kilo alınması gerektiğidir. Bu ayda bebeğimiz ortalama 300 gram ağırlığa ulaşmaktadır.

5. ayın içerisinde olan annemizin o ay içerisinde haftada yarım kilodan toplamda 2 kilo alması beklenir. Annemiz 20 haftalık gebeliğin sonunda gebeliğin başından beri ortalama olarak toplamda 4,5 kilo civarında kilo almış olmalıdır.

Hamilelik boyunca toplam kilo alımı ortalama 11 – 14 kilo aralığında olmalıdır. Düzenli ve yavaş kilo alımı görünen hamileliklerde daha az ağrı ve çatlak görülür.

Gebelikte 6 ayda kaç kilo alınmalı sorusu da annelerin en çok merak ettiği konulardan! Gebeliğin 6. ayında ayda 1,5 kiloluk artış normal kabul edilmektedir. 6. ay itibariyle beslenmeye çok dikkat edilmelidir.

26 Haftalık Gebelikte Annenin Kilosu

Her geçen gün bebeğine kavuşmaya bir adım daha yaklaşan anne adayı, belirtileri de daha yoğun hissetmeye başlar. Bebek artık ortalama 760 gram ağırlıktadır. 26. haftada anne adayı toplamda 7,2 ile 9,9 kilo almış olacaktır.

34 Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınmalı?

Hamileliğin 8. ayındayız artık! 34 haftalık gebelikte annede mide yanması problemi görülebilir, akıntı ve karın ağrısı olabilir. 34 haftalık bebek kilosu ortalama 2.146 gram ağırlıktadır. Yalancı doğum sancıları da başlayabilir.

Eğer anne ortalama bir kiloya sahip ve tek bir bebeğe hamile ise gebelik başlangıcından 34. haftalık döneme kadar ortalama 11-12 kilo alınması normaldir.

Eğer ikiz gebelik varsa 34 haftalık bebek kilosunda da artış olacağından daha fazla kilo alımı olması beklenir. 34 haftalık gebelikte almış olunan kilo ile birlikte toplam alınan kilo 11-12 kilo aralığındaysa her şey yolunda demektir.

Daha az ya da daha çok kilo alımı gebelik öncesi annenin mevcut kilosundan ya da bebeğin gelişiminden kaynaklanabilir. Bunun için doktora danışılmalıdır.

Gebelikte Bebek Kilosu

Gebelik boyunca hastaların en çok merak ettiği konulardan bir diğeri de gebelikte bebek kilosunun normal artışlarda olup olmadığıdır. Her bebeğin gebelik boyunca büyüme hızı, kilo artışı ve doğumdaki kilosu farklılık gösterir.

Gebelikte bebek kilosunun ortalamanın altında ya da üstünde olması her zaman bir gelişim problemi olduğu anlamına gelmez. Fakat her ihtimali değerlendirip annenin kendisinin ve bebeğinin kilo artış takibini doktoruyla beraber yapmasını ve bu süreci en dikkatli şekilde geçirmesini öneririz. Gebelikte bebek kilosu ultrason cihazı ile bakılarak baş ve bacak ölçümlerine dayanarak tahmin edilir.

Gebelikte bebek kilosu 8. haftada ölçülmeye başlanabilir ve 8 haftalık bir bebek ortalama 1 gramdır.

  • 16. haftada 100 gram
  • 24. haftada 600 gram
  • 32. haftada 1702 gram
  • 34. haftada 2146 gram
  • 42. haftada 3685 gram

Gebelikte bebek kilosunun ortalama olarak yukarıda bahsedilen değerlerde olması beklenir. Eğer çok büyük farklılıklar yoksa korkulacak bir şey yoktur.

Her bebeğin gelişim süreci ve kilo artışı farklı olabilir. Bebeklerin 2.500 – 4.000 gram civarında doğmaları normal kabul edilir. 4.500 gramdan fazla doğan bebeklere ise iri bebek denmektedir.

Plasenta Ağırlığı

Plasenta kaç kilo? Annelerin gebelikte bebeğin ve kendi kilo artışlarını hesaplarken en çok merak ettikleri konulardan biri de plasentanın kaç kilo olduğudur.

Plasenta yani bebeğin eşi gebelik boyunca anne ile bebek arasında bütün alışverişi sağlayan organdır. Gebeliğin erken dönemlerinde oluşarak gelişir, bebeğin doğumundan kısa bir süre sonra ise anne rahminden dışarı atılır.

Peki bebek eşi kaç kilodur? Doğumdan sonra ayrılan plasenta ağırlığı yaklaşık yarım kilodur. Plasenta ağırlığı yarım kilo olsa da anne ve bebek için çok büyük önem taşır.

Rahim içinde bebeğin beslenmesinden sorumlu olan plasenta yeni hücrelerin oluşması için anneden gelen kandaki gerekli besinleri ve oksijeni zararlı maddelerden ayırt edip seçerek bebeğe taşır.

Plasenta 15-20 santimetre çapında oval bir disk şeklindedir ve plasenta ağırlığı yukarıda da bahsettiğimiz gibi yaklaşık yarım kilo yani 500-600 gram kadardır.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

    1. Merhaba,

      Kilo artışınız normal. Sağlıklı bir doğum süreci dileriz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  1. Merhabalar benim boyum 157 hamile kaldığım kilo 48.8 di şuanda 21 haftadayım ve 58.7 kilodayım kilo alımım normal mi yoksa bu durumu doktorumla görüşmelimiyim

    1. Merhaba,

      Kilo alımınız fazla görünüyor. Doktorunuzla görüşmenizi öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

        1. Merhaba,

          Beden kitle indeksiniz düşük olduğu için aldığınız kilo dengede duruyor. Doktorunuzun takibinde kalmanızı öneririz.

          Saygılarımızla,
          Bahçeci Ailesi

          1. Merhaba 27 haftalık hamileyim boyum 1.67 başlangıç kilom 64 şuan 72.5 kiloyum sizce fazla mı gidiyorum

          2. Merhaba,

            Biraz fazla almış olarak görünüyorsunuz. Doktorunuzla yakın takipte kalmanızı öneririz.

            Saygılarımızla,
            Bahçeci Ailesi

      1. Merhabalar 163 boy 58 kilo ile hamile kaldım 24 haftadayım şuan 66 kilodayım normal mi basen olarak vücüdüm çok şiş hissediyorum

        1. Merhaba,

          Su tüketiminizi artırmanızı öneririz. Diyetisyene başvurabilirsiniz.

          Saygılarımızla,
          Bahçeci Ailesi

  2. 170 boyum 72 ile hamile kaldım 25 haftalık hamileyim ve şimdiki kilom 73 sizce normal mi kilo alımım

    1. Merhaba,

      Kilo artışınız normaldir.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

    1. Merhaba,

      Kilonuz normal görünüyor.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  3. Merhaba,

    26+1’deyim şuanda tek gebeliğim mevcut. 57,5 ile hamile kaldım. Akşam yatmadan tartıldığımda 65.9-66.1 civarında çıkıyor. Sabah tartıldığımda daha az çıkıyor. Hızlı mı kilo alıyorum yoksa normal mi sizce ? Boyum 1.65. Hızlı kilo alıyorum diye korkuyorum kısmaya çalışıyorum. Ama bu seferde beslenmediğim için bebeğimin yeterince gelişemeyeceğinden korkuyorum.

    1. Merhaba,

      Doktorunuzla kilo planlamasını yapmanız daha uygun olacaktır. Son haftalarda daha çok kilo alacağınız için planlı gitmenizde fayda var. Sağlıklı bir doğum diliyoruz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      1. Merhabalar . Ben 51.5 ile hamile kaldım. Boyum 1.63 cm .Şu an 22+3 haftalık hamileyim. 58 kıloyım, çok mu fazla almışım acaba?

        1. Merhaba,

          Kilonuz normal görünüyor.

          Saygılarımızla,
          Bahçeci Ailesi

        2. sermin
          ben 33.4 haftalik hamileyim ve 13 kilo almisim 59 kiloydum 34 yasindayim ve 156 boyundayim aldigim kilo normalmi

          1. Merhaba,

            Bu kiloyu korumanızı öneririz. Karbonhidrat ağırlıklı besinlerden uzak durmalısınız.

            Saygılarımızla,
            Bahçeci Ailesi

      2. Merhabalar, 13+5 günlük hamileyim, boyum 1.62 cm 50 kilo ile hamile kaldım şu an güncel kilom 52, normal midir? Teşekkürler.

1 6 7 8 9 10 12

Yorum Gönder !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Lütfen gerekli alanları doldurunuz !


Sizi Arayalım

Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.

Sizi Arayalım


    Gebelikte Ne Kadar Kilo Alınmalıdır & Hamilelikte Kilo Artışı

    Doktora Sorun

      Doktora Sorun


      Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.

      Gebelikte Ne Kadar Kilo Alınmalıdır & Hamilelikte Kilo Artışı

      Sizi Arayalım

      Telefon numaranız:

        ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.


        Geri
        Whatsapp
        Sizi Arayalım
        Bizi Arayın
        Messenger

          ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.