Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Gebelikte (Hamilelikte) Hangi Ağrılar Tehlikelidir? Hayatın en özel ve güzel duygularından bir tanesi olan annelik, gebelik döneminde gelen ağrılar ile birlikte kimi zaman zorlayıcı olabilir. Gebelikte hissedilen ağrıların birçok sebebi olmakla birlikte bu ağrıların büyük bir bölümü sürecin doğal akışından kaynaklanır.
Vücudun pelvis bölgesinde yer alan ve içerisindeki bebeğe alan yaratmak için her geçen gün büyüyen ve genişleyen rahim, diğer organlar ve kaslar üzerinde baskı oluşturarak ağrılara neden olur. Bu ağrıların şiddeti anne adayları arasında farklılık gösterse de genel olarak ilk gebelikteki ağrılar sonrakilere göre daha etkilidir.
Anne adaylarının hamilelik süresince belirli aralıklarla hissettiği ağrılar, kişinin fiziksel özelliklerine ve herhangi bir hastalığa yakalanıp yakalanmadığına da bağlıdır.
Bu süreçte yaşanan anatomik ve fizyolojik değişimler vücudun farklı yerlerinde ağrılara neden olurken, yaşanan ağrıların şiddetine ve nedenine uygun olan tedavi ve rahatlama yöntemleri de mevcuttur.
Anne adayının vücudundaki her değişim ve etkileşimden bebeğin de etkilenmesi nedeniyle ağrının nedeni için bir uzmanla görüşülmeli ve bu görüşmeye bağlı olarak ilerlenmelidir.
Gebelik dönemindeki ağrıların büyük bir bölümü sürecin doğal bir parçası olduğundan herhangi bir tehlike arz etmese de, bazı ağrılar tehlikeli sınıfta yer alabilir.
Anne adaylarının sıklıkla sordukları “Hamilelikte ağrılar normal mi?” sorusunun yanıtı genel olarak olumludur. Bununla birlikte ağrının türü, yeri ve şiddeti incelenerek bu duruma kesin cevap verilebilir. Peki gebelikte ağrı neden oluşur?
Genel olarak hamileliğin doğal bir sonucu olarak meydana gelen ağrıların farklı nedenleri de olabilir. Gebelik nedeniyle hassasiyeti artan vücut yapısı ve genişleyen rahmin yaptığı baskı, ağrıların şiddetli bir şekilde hissedilmesine neden olur.
Oluşan ağrıların nedenleri ve şiddetleri hamileliğin süresine bağlı olarak da değişebilir. Örneğin 3 aylık gebelikte sancı neden olur ve 6 aylık hamilelikte neden ağrı olur sorusunun yanıtı farklılık gösterir.
Gebelikte görülen ağrıların nedenlerinden biri olan preeklampsi, sadece hamilelik döneminde görülen, anne ve bebeğe zarar veren bir rahatsızlıktır. Hamilelik döneminde görülen ağrıların bir diğer nedeni ise düşük riski yaşanmasıdır.
Sıradan kasılma ve ağrılardan çok daha şiddetli bir şekilde duyulan kasık ağrıları, düşük tehlikesine işaret edebilir. Bu tarz bir durumda direkt olarak hekimle görüşülmelidir. Gebelikteki ağrılara neden olan bir diğer durum ise idrar yolunun enfeksiyon kapmasıdır. Bu enfeksiyon kaynaklı ağrılar idrar testi ile kolay bir şekilde anlaşılabilir.
Annelerin kafalarını kurcalayan sorulardan bir diğeri olan “Hamilelikte nerelerde ağrı olur?” için birçok farklı bölge, yanıt olarak verilebilir. Gebelikte en sık görülen ağrılar karın ve kasık ağrılarıdır.
Hamilelik ilerledikçe sıklaşan ve şiddeti de artan karın ve kasık ağrılarının büyük bir bölümü ile doğal yollarla baş etmek mümkündür. Gebeliğin doğal bir sonucu olan bu ağrıların geçmemesi ya da çok şiddetli olması durumunda uzmana danışılmalıdır.
Gebelikte görülen ağrılardan bir diğeri de baş ağrısıdır. Birçok farklı nedenden dolayı oluşabilen baş ağrıları bir hastalıktan veya bedenin ihtiyaçlarının yeterli derecede karşılanmamasından dolayı oluşabilir.
Hamilelikte oluşan ağrıların belirli bir bölümü ise bel bölgesinde meydana gelir. Gebelik haftaları ilerledikçe bebeğin ağırlaşması, vücudun ağırlık merkezinin değişmesine neden olur. Daha çok ayaktayken etkili olan bu ağrılar, sırt bölgesine de ulaşabilir.
Gebelik döneminde ilaç kullanımının genel olarak önerilmemesi nedeniyle diş ile alakalı sorunların bu dönem öncesinde giderilmesi önerilir. Dönemsel olarak etki eden bu ağrıların gebelik sırasında ortaya çıkması durumunda uzman hekim kontrolünde ağrı kesici kullanılabilir.
Gebelikte meydana gelen ağrıların büyük bir bölümü doğal ve tehlikesiz olsa da aralarından bazıları tehlikeli olabilir. Tehlike durumu bu ağrıların neden ve nerede olduğuna, şiddetine bağlı olarak belirlenir.
Doğal olarak meydana gelen ağrıların tehlikeli olup olmadığını anlamak için diğer belirtiler incelenebilir. Kramp ve ağrıların yanı sıra bulantı ve kusma meydana geldiğinde bu ağrı için bir uzmana gidilmelidir. Aynı zamanda ağrılarla birlikte kanama, ateş ve titreme de görülürse bu tehlikeli bir duruma işaret ediyor olabilir.
Hamilelikteki tehlikeli ağrılardan bir diğeri de uzun süre boyunca devam edenlerdir. İstirahate rağmen şiddetini yitirmeden devam eden ağrılar, doğal süreçten farklı bir durum olduğuna işaret edebilir. Bununla birlikte meydana gelen ağrıların hareket ve konuşma kabiliyetini sınırlaması da olumsuz bir durumu gösterir.
Soluk almanın güçleşmesi, yürüme ve konuşmada zorlanmaya neden olan ağrılarda en kısa sürede bir doktora başvurulmalıdır. Bu ağrılara ek olarak erken gebelik döneminde kasık bölgesinde yoğunlaşan ağrılar ve uzun süren şiddetli ağrılar düşük tehlikesi için gösterge olabilir.
Hamilelik döneminin doğal seyrinde meydana gelen ve bu ağrıların dışında kalan tehlikeli ağrıların birçok nedeni olabileceği gibi en kısa sürede müdahale edilmesi de oldukça önemlidir. Anne adaylarının sıklıkla akıllarına takılan yuvarlak bağ ağrısı nedir sorusunun yanıtı, rahmin yerinde kalmasını sağlayan bağın gerilmesi sonucu meydana gelen kasılmadır.
Karnın tek veya iki yanında hissedilen bu ağrı, gebeliğin ikinci ve üçüncü aylarında meydana gelir. Yuvarlak bağ ağrısı uzun sürmediği ve şiddetinin normal düzeyde olduğu sürece doğal sürecin bir parçası olarak tehlikesizdir. “4 aylık gebelikte kasık ağrısı normal mi?” sorusunun yanıtı, ağrının şiddeti ve sıklığına bağlı olarak değişir.
Hamileliğin neredeyse her döneminde görülen ve vücudun pek çok farklı noktasına etki eden ağrıların tehlikeli veya tehlikesi olduğuna, ağrının şiddeti ve süresine bakarak karar verilebilir. Hassaslaşan vücudun farklı noktalarında oluşan kasılma ve ağrıların ne kadar sıklıkla meydana geldiği de önemlidir.
Sırt, diş, mide, karın, kasık, ayak, göğüs gibi noktalarda görülen ağrılarda özellikle ilk gebelikte dikkat edilmeli ve sıradan olmayan durumlarda en kısa sürede uzman fikri alınmalıdır.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.