Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Gebelikte (Hamilelikte) Gıda Zehirlenmesi; Vücudunuzda olumsuz tepkilere neden olabilecek bakteriyel, virüs kökenli veya toksik birtakım bileşenler tükettiğinizde gıda zehirlenmesine maruz kalabilirsiniz.
Çoğunlukla kusma, midede bulantı ya da ishal ile kendini gösteren gıda zehirlenmesi, hamileler için istenmeyen bir deneyimdir.
Tüketilen besinlerden kaynaklı bir hastalık olarak da isimlendirilen gıda zehirlenmesi, mikrobiyal kontamine gıdaların yenmesiyle ortaya çıkar. Bazı bakteri, virüs ve parazitler, gıda zehirlenmelerinin en yaygın nedenleri arasında gösterilir.
Bakteriler, virüsler veya parazitler, gıda üretimi sırasında işleme veya üretimin herhangi bir noktasında gıdaya bulaşabilir. Besinler doğru saklanmazsa, gerekli miktarda yıkanmazsa, yanlış pişirme yöntemleri uygulanırsa ya da çiğ tüketilirse ev ortamında da kontaminasyon meydana gelebilir.
Gıda zehirlenmelerinin çoğunluğunda, besinlere salmonella bulaşı veya Escherichia Coli (E.Coli) gibi bir takım zararlı bakteriler ya da norovirüs gibi zararlı virüsler neden olabilir.
Gıda zehirlenmesi, kontamine olan besinlerin tüketilmesinin ardından saatler içinde kendini gösterebilir. Gıda zehirlenmesi semptomlarına mide bulantısı, kusma ya da ishal örnek verilebilir.
Çoğunlukla gıda zehirlenmeleri ciddi derecede değildir ve genellikle insanlar tedavi olmaksızın birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşir. Ancak bazı ciddi zehirlenme durumlarında sağlık kuruluşuna başvurulması gerekebilir.
Hamile olan kadınlar, metabolizmadaki hormonal değişimler ve aynı zamanda bağışıklık sistemindeki birtakım değişiklikler nedeniyle gıda zehirlenmesine karşı daha savunmasız konumdadır.
Bu açıdan gıda güvenliği, hamile kadınlar için çok daha önemli bir konudur. Hamile kadınlarda görülen ciddi gıda zehirlenmesi durumunda gebelik, düşük, ölü doğum ya da erken doğum ile sonuçlanabilir.
Gebelikte gıda zehirlenmesi belirtileri başlangıç zamanını ve ne kadar süredir var olduğunu belirlemek bazı durumlarda zor olabilir.
Bazı zamanlarda besinlerden vücudunuza aldığınız mikroorganizmalar sizi hemen hasta edebilir. Bazı vakalarda ise belirtilerin ortaya çıkması birkaç günü bulabilir.
“Gebelikte gıda zehirlenmesi nasıl anlaşılır?” sorusu sıkça sorulmaktadır. Midede bulantı olması, kusma ve diyareye ek olarak, hamilelik esnasında gıda zehirlenmesinin yaygın belirtileri şunlardır:
Hamilelik esnasında vücutta meydana gelen sürekli değişiklikler nedeniyle, mide bulantısı ya da kusma gibi semptomların gıda zehirlenmesinden mi kaynaklandığını ya da hamileliğin normal semptomları mı olduğunu belirlemek zor olabilir.
Bu nedenle aniden ortaya çıkan veya anormal hissettiren semptomları değerlendirin. Emin değilseniz, bir enfeksiyon oluşma durumuna karşı kontrol için doktorunuza danışmanız gerekebilir.
“Besin zehirlenmesi hamileliği etkiler mi?” sorusunun cevabı, zehirlenmenin türü ve miktarına göre değişir. Hamileyken gıda zehirlenmesinin birçok türü vardır. Bazı türleri hamileyken daha tehlikeli olabilir; dolayısıyla bebeğe zarar verebilir.
Sıklıkla merak edilen bir diğer soru da “Gebelikte zehirlenme bebeği nasıl etkiler?” şeklindedir. Aşağıda gıda zehirlenmesi türleri ve etkileri listelenmiştir:
Listeriosis: Listeria bakterilerinden kaynaklanır. Hamile kadınların listeriosise yakalanma olasılığı diğer insanlara göre 13 kat daha fazladır. Sosisli sandviç ve söğüş gibi yemeye hazır etlerde bulunabilir. Listeria bakterisi fetüs açısından uzun süreli bir takım nörolojik gelişim defektlerine sebebiyet verebilir.
Escherichia Coli (E. Coli): Aslında E. Coli insan bağırsağında doğal olarak yaşamaktadır. Yine de kontamine meyve ve sebzeler, çiğ ya da az pişmiş etler veya pastörize edilmemiş süt ve meyve suları yerseniz hasta olabilirsiniz. E. Coli, hamilelikte kan damarı zarı hasarına veya böbrek yetmezliğine neden olabilir.
Salmonella: Salmonelloz adı verilen bir rahatsızlığa sebep olan bakteri türüdür. Genellikle, az pişmiş veya çiğ yumurtada, diğer protein kaynaklarından ya da pastörize edilmemiş besinlerden alınır.
Salmonella bulaşmış toprağa veya hayvan kakasına temas da bulaşa yol açabilir. Salmonella menenjit ya da reaktif artrit hastalığına sebebiyet verebilir.
Kampilobakter: Kampilobakter genellikle kontamine olmuş tavuk ürünleri ya da pastörize edilmemiş gıdalar yoluyla vücuda girer.
Norovirüs: Bu virüs, kontamine yiyecek ve içecekler yoluyla kolayca bulaşır. Hamilelikte norovirüs bazı durumlarda yetersiz beslenmeye neden olabilir ve bebeğe zarar verebilir.
“Gebelikte gıda zehirlenmesine ne iyi gelir?” sorusu birçok anne adayı tarafından sorulur. Bazı gıda zehirlenmeleri, bağışıklık sistemi henüz mikroplarla savaşacak kadar güçlü olmayan bebeğiniz için sorun yaratabilir.
“Hamilelikte zehirlenmeye ne iyi gelir?” sorusu merak edilen bir başka konudur. Durumunuz evde tedavi edilebilecek kadar hafifse, dinlenme ve rehidrasyon üzerinde çalışın. Mümkün olduğunca fazla sıvı tüketmelisiniz.
Yemeye başlamadan önce kusmanızın son bulduğuna emin olana kadar beklemelisiniz. İlk besin tüketiminizi yavaş olarak yapın. Yumuşak aynı zamanda çok yağlı olmayan gıdalarla devam edebilirsiniz.
Hamileyken aşağıda sıralanan durumları yaşadığınızda tedaviye ihtiyacı vardır ve hemen doktora görünmelisiniz:
Bu problemlerden bir veya birden daha fazlasına sahipseniz acil bir şekilde doktorunuzla iletişime geçin. Sizi neyin hasta ettiğini bulmak için kanınızda veya dışkınızda birtakım testler yapılabilir.
Ayrıca vücudunuzun yeterli sıvıya sahip olduğundan emin olmak isteyeceklerdir. Vücudunuzun rehidrate olmasına yardımcı olmak için bir serum takılabilir.
Ayrıca annede emzirirken gıda zehirlenmesi varsa emzirmeye devam edilmelidir. Semptomlar gastrointestinal sistemle sınırlı olduğu sürece (kusma, ishal, mide krampları) bebek için herhangi bir risk yoktur.
Gıda zehirlenmesi septisemiye doğru ilerlerse, yani bakteri annenin kan dolaşımına geçmişse anne, hemen tedavi altına alınmalıdır.
Ne yediğinize ve nasıl yediğinize dikkat ederek kendinizi gıda zehirlenmesinden koruyabilirsiniz.
Güvenli gıda için ipuçları şu şekilde sıralanabilir:
Tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.