Ertesi Gün Hapı Nedir, Nasıl Kullanılır?

Ertesi Gün Hapı Nedir, Nasıl Kullanılır?

Ertesi Gün Hapı Nedir, Nasıl Kullanılır?
25.07.2019 0

Korunmasız olarak cinsel ilişkiye girilmesinin ardından, istenmeyen olası gebeliğin önüne geçmek için oral yoldan alınan ertesi gün hapı, yüksek miktarda progesteron hormonu içerir.

Progesteron, kadın yumurtasının döllenme ihtimalini azaltırken, rahme tutunmasını da engeller. Korunmasız cinsel ilişkinin ardından geçen ilk 120 saatte ya da farklı bir deyişle 5. güne kadar alındığında etkili olan ertesi gün hapı, mümkün olan en kısa sürede alınmalıdır. Böylece etkinliği artarak, olası istenmeyen gebeliğin önüne geçmek kolaylaşır.

İlişki sonrası ilk 72 saatte alınan ertesi gün hapı, gebelik oluşumlarını %89 oranında engeller. Ertesi gün hapı kullananlar, gebeliğin önüne %100 olarak geçemezler.

Bu yüzden doğum kontrol yöntemlerini kullanmak, beklenmedik gebelikleri engelleme konusunda daha etkilidir. Sıklıkla sorulan ertesi gün hapı kaç gün etkili sorusunu yanıtlamadan önce ertesi gün hapı nedir bunu iyi anlamak gerekir.

Ertesi Gün Hapı Nedir, Ne İşe Yarar?

Adet döngüsünün herhangi bir döneminde kullanılabilen ertesi gün hapı, doğum kontrol yöntemlerinin uygulanmadığı, korunmasız olarak cinsel ilişkiye girilmesinin ardından kullanılan, bir tür acil korunma yöntemidir.

Ertesi gün hapı kullanımı, gebeliği kesin olarak engellemediğinden doğum kontrol yöntemi olarak kullanımı önerilmez. Ancak beklenmedik durumlarda korunmasız olarak girilen cinsel ilişkinin ardından, istenmeyen gebeliğin önüne geçilmesi için kullanılabilir.

Eczanelerde tablet halinde satılan bu ilaçlar, yüksek oranda progesteron içerir. Böylece kişi yumurtlama döneminde olsa dahi, yumurtanın, sperm hücresi tarafından döllenmesini zorlaştırır ve yumurta döllenmiş olsa bile rahme tutunmasına engel olur.

Böylece istenmeyen gebeliğin önüne geçilir. Ertesi gün hapı ne işe yarar sorusu bu şekilde yanıtlanabilir. Sıklıkla kondom yırtılması, korunmanın unutulduğu ilişki sonrası kullanılan ertesi gün hapı, doğum kontrol haplarının aksine düzenli kullanım gerektirmez.

Satın alınan ilacın markasına göre bir ya da iki tablet kullanılması yeterlidir. Ertesi gün hapı yan etkileri sık kullanımda ortaya çıktığından, uzun süreli ve doğum kontrol yöntemi olarak kullanımı kesinlikle önerilmez.

Ertesi gün hapı ne zaman kullanılır sorusu şu şekilde yanıtlanır; acil durumlarda gebelik oluşumunu engellemek için kullanılan ilaç, cinsel ilişki sonrası alınan ilk 12 saatte en fazla korumayı sağlar.

Cinsel ilişki sonrası ne kadar geç alınırsa, gebeliği önleme oranı da o kadar düşer. Ertesi gün hapı etkileri ve kullanım süresinin sınırlı olmasından dolayı acil durum ilacı olarak görülmeli ve bu bilinçle kullanılmalıdır.

İlacın yüksek düzeyde progesteron hormonu içermesinden dolayı aynı ay içinde birden fazla, yılda 3 kereden fazla kullanımı, kadın sağlığını olumsuz etkileyebileceğinden önerilmez. Ertesi gün hapı zararları ya da farklı bir deyişle ertesi gün hapı yan etkisi kişiden kişiye farklı sonuçlara yol açabilir.

Ertesi Gün Hapı Yan Etkileri

İlacın istenmeyen gebeliğin önüne geçilebilmesi için yüksek oranda hormon içermesi, ertesi gün hapı zararlı mı sorusunu gündeme getirir. Her zaman ve herkeste olmamak kaydı ile ertesi gün hapı, bulantı ve kusmaya yol açabilir.

İlaç kullanımının ardından kusma olması, ilacın gebeliği önleme şansını düşürür. Böyle bir durumla karşılaşıldığında ilacın tekrar alınması gerekir. Bazı durumlarda, mide bulantısının yanı sıra, hâlsizlik, şişkinlik, baş ağrısı, karın ağrısı, memelerde hassasiyet, vajinal lekelenme ya da kanama ve adet döngüsünde bozulma gibi olumsuzluklara yol açar.

Sıklıkla sorulan ertesi gün hapı adeti kaç gün geciktirir sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; kullanılan ilacın etkisiyle aniden yükselen progesteron düzeyi, yine aynı şekilde düşer.

Bu hızlı düşüşe bağlı olarak ara kanama görülebilir. Dolayısıyla ertesi gün hapı, adet kanamasını sanıldığı gibi geciktirmez ancak adet düzenini bozar.

İlacın kullanımına bağlı olarak görülen ara kanama, adet kanaması olarak algılanmamalıdır. Aynı ay içinde birden fazla ilaç kullanımı, vücuttaki hormonal dengeyi altüst edeceğinden, kullanımı önerilmez.

Bilinçsiz kullanıma bağlı olarak kalp damar hastalıkları ve farklı kanser türlerinin oluşumuna yol açabilir. Sıklıkla sorulan bir diğer soru da ertesi gün hapı nasıl kullanılır şeklindedir.

Ertesi Gün Hapı Nasıl Kullanılır?

Ertesi gün haplarının nasıl kullanıldığına dair çok fazla kulaktan dolma yanlış bilgi bulunur. Eczanelerde satılan pek çok marka ilaç bulunur.

Hemen hepsi aynı işe yarasa da kullanmadan önce mutlaka prospektüsü okunmalıdır. Girilen cinsel ilişkiden sonraki 120 saat içinde ilaç, oral yoldan alınmalıdır.

Ertesi gün hapı ne zaman içilmeli ya da ertesi gün hapı ne zaman alınır soruları bu noktada önem kazanır. Ertesi gün hapı kaç gün içinde alınmalı sorusu, cinsel ilişkiden sonra en kısa sürede alınmalıdır şeklinde yanıtlanabilir.

Gebelik oluşumundan şüphe duyulan ilişkinin ardından, ertesi gün hapı ne kadar kısa süre içinde alınırsa etkisi o kadar güçlü olur. Sıklıkla sorulan bir diğer soru da ertesi gün hapı 4 gün sonra kullanılır mı şeklindedir.

İsminin aksine, bu ilaçların ilişkiden sonraki ertesi gün alınması gerekmez. Peki ertesi gün hapı ne zaman içilir? Ertesi gün hapları, ilişkinin hemen ardından alındığında gebeliği önleme konusunda çok daha etkilidir.

%100 oranında koruma sağlamasa da oldukça etkili olan bu ilaçlar, prospektüsünde belirtildiği gibi bir ya da iki tablet şeklinde kullanılmalıdır. Daha az kullanımı ilacın etkisini azaltırken, daha fazla kullanımı beklenmedik yan etkilerin oluşumuna yol açabilir.

Ertesi Gün Hapı Yararları ve Zararları

Aynı ay içinde birden fazla kullanılmaması gereken ertesi gün hapı, olası gebeliği engelleme konusunda başarılıdır. Ertesi gün hapının ne kadar etkili olduğu riskli ilişki sonrasında ne kadar kısa süre içinde alındığı ile doğru orantılıdır.

Ertesi gün hapı ne kadar etkili sorusu, ilk 24 saat içinde alındığında gebeliği engelleme konusunda yaklaşık olarak %98 oranında etkilidir. Ancak bu oran ilişki sonrası süre geçtikçe aşağı doğru düşer şeklinde yanıtlanır.

İstenmeyen gebeliğin engellemesi ile kişiye oldukça yarar sağlayan ilacın, fazla dozda ve sürekli olarak doğum kontrol yöntemi gibi kullanılması pek çok sakıncayı beraberinde getirir.

Yüklü miktarda progesteron içeren bu ilacın pek çok yan etkisi bulunur. Vücutta organlar arası haberleşmeyi sağlayan hormon seviyesinin birden artması ve aynı hızla düşmesi, uzun süreli kullanımlarda, vücutta kararsızlığa yol açarak, adet düzeninin bozulmasına ve kanser gibi pek çok hayatı olumsuz etkileyen hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu yüzden sadece acil durumlarda kullanılması gereken ertesi gün hapı, kesinlikle doğum kontrol yöntemi olarak kullanılmamalıdır.

Ertesi Gün Hapı Ne Zaman İçilir?

Ertesi gün hapı ne zaman alınmalı, ertesi gün hapı kaç saat içinde alınmalı soruları mümkün olan en kısa sürede olarak yanıtlanabilir. İlişki sonrası ilk andan başlayarak 120 saate kadar kullanılabilir.

Ancak unutulmamalıdır ki ertesi gün hapının etkisi, üzerinden ne kadar zaman geçerse o kadar azalır. İlişkinin hemen ardından alınan hap, gebelik oluşma riskini %98 oranında azaltır.

Ertesi gün hapı fiyatı, markalar arasında değişiklik gösterir. En pahalı olanın en iyisi olduğuna dair yaygın bir inanış olsa da bu doğru değildir. Ertesi gün hapı alırken, hekiminizden ve eczacınızdan öneri alabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorum Gönder !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Lütfen gerekli alanları doldurunuz !


Sizi Arayalım

Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.

Sizi Arayalım


    Ertesi Gün Hapı Nedir, Nasıl Kullanılır?

    Doktora Sorun

      Doktora Sorun


      Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.

      Ertesi Gün Hapı Nedir, Nasıl Kullanılır?

      Sizi Arayalım

      Telefon numaranız:

        ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.


        Geri
        Whatsapp
        Sizi Arayalım
        Bizi Arayın
        Messenger

          ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.