Bahceci Tup Bebek

Doğum Kontrol Hapları Nasıl Kullanılmalı?

Doğum kontrol hapları, korunma yöntemleri arasında en güvenilirlerinden biri olarak kabul ediliyor. İçerisinde bulunan hormonlar sayesinde vücut tarafından hormon üretim mekanizmasını ele geçirerek yumurtlama…

Doğum Kontrol Hapları Nasıl Kullanılmalı?
    

Doğum kontrol hapları, korunma yöntemleri arasında en güvenilirlerinden biri olarak kabul ediliyor. İçerisinde bulunan hormonlar sayesinde vücut tarafından hormon üretim mekanizmasını ele geçirerek yumurtlama olasılığı engelleniyor. Böylelikle döllenmenin gerçekleşmesi için gerekli olan yumurta sperm birlikteliği gerçekleşmemiş oluyor. Uzmanlar doğum kontrol haplarının bazı özel durumları olan kadınların dışında tüm kadınlarda kullanılabilecek, yüzde yüze yakın korunma sağlayabilen bir yöntem olduğunu belirtiyor.

Peki doğum kontrol haplarını doğru kullanmak ne anlama geliyor? Bu konuyu Bahçeci Sağlık Grubu Fulya Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Fazilet Kübra Boynukalın şöyle açıklıyor:

“Doğum kontrol hapları adet kanamasının aktif olarak başladığı birinci gün içilmeye başlanmalıdır. Ve önemli noktalardan biri her gün düzenli olarak aynı saatte alınması gerektiğidir. 21 adet hap içeren formüllerde birinci kutu bittikten sonra, ikinci kutuya başlamadan önce bir hafta ara verilmelidir. Böylece her 28 günde bir yeni kutuya başlanmış olacaktır. 28 adet hap içeren formüllerde ara vermeksizin yeni kutu başlanmalıdır. İlaçsız dönemde veya hormonsuz drajelerde adet kanaması görülür. Hapın düzenli olarak kullanılması doğum kontrolünün sağlanması ve istenmeyen ara kanamalara yol açmaması açısından son derece önem taşımaktadır.”

Doğum kontrol hap alımı unutulursa ne yapılmalı?

Eğer hap kullanmak unutulursa, ertesi gün o günün hapıyla birlikte iki draje birden içilerek düzenli kullanıma devam edilmesi gerekiyor. Eğer iki gün üst üste hapı kullanmak unutulursa doğum kontrol hapları güvenilir olamıyor. Böyle bir durumla karşılaşıldığında ise bir sonraki adet kanamasına kadar bazı ek tedbirler almak gerekebiliyor.

Doğum kontrol hapına başlamadan önce, kullanım sırasında oluşan anormal kanamalarda ve adet görülmemesi durumunda mutlaka doktora başvurulması gerektiğini anlatan Doç. Dr. Fazilet Kübra Boynukalın, “Hapı kullanmaya başladıktan sonra şiddetli baş ağrısı, görme bozuklukları ya da ayaklarda görülen şiddetli ağrılar gibi bazı sıkıntılarla karşılaşılırsa da yine mutlaka doktora başvurulmalı ve hapların kullanımı da bırakılmalıdır” diye konuştu.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: