Bahceci Tup Bebek Dış Gebelik Neden Oluşur? | Bahçeci Sağlık Grubu

Dış Gebelik Neden Oluşur?

Gebeliğin ilk dönemlerinde normal bir gebelik gibi başlayan dış gebelik erken müdahale edilmediği takdirde kadın için risk oluşturabilecek önemli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. İlk…

Dış Gebelik Neden Oluşur?
    

Gebeliğin ilk dönemlerinde normal bir gebelik gibi başlayan dış gebelik erken müdahale edilmediği takdirde kadın için risk oluşturabilecek önemli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. İlk dönemlerinde adetin gecikmesi, mide bulantısı ve göğüslerde hassasiyet gibi normal gebelik belirtilerinin gözlendiği dış gebelikte asıl belirtiler gebeliğin ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkıyor.

Bahçeci Sağlık Grubu Fulya Tüp Bebek Merkezi Uzmanlarından Doç. Dr. Fazilet Kübra Boynukalın, dış gebeliğin her kadında belirti vermediğini hatırlatarak bu nedenle sorunun daha da önem kazandığına işaret etti. Dış gebelikte vakaların yüzde 30-50 civarında herhangi bir risk faktörü saptanamadığına işaret eden Doç. Dr. Fazilet Kübra Boynukalın, risk oluşturabilecek diğer faktörlerle ilgili şu bilgileri verdi: “Dış gebeliğin yaşanmasında birçok etken rol oynayabiliyor. Bunlarla ilgili kesin bir bilgi vermek güç olmakla birlikte risk faktörlerini şöyle sıralayabiliriz. Pelviklerde iltihabi bir hastalık geçirmiş olmak, herhangi bir nedenle infertilite tanısı almak, rahim içi araç kullanmak, farklı nedenlerle tüplere mikrocerrahi ya da tüplerin bağlanması gibi cerrahi bir girişim yapılmış olması, küretaj ya da asherman sendromu gibi nedenlere bağlı olarak rahim içi cerrahi geçirmiş olmak, daha önce dış gebelik geçirmek, pelvik tüberküloz geçirmiş olmak ve sigara kullanmak.”

Dış Gebelik Oluşum Süreci

Tüm bu faktörlerin fallop tüplerinin iç yüzeyinde yer alan döllenmiş yumurtanın rahim içine taşınmasını sağlayan sileyer yapının bozulması temeline dayandığını söyleyen Doç. Dr. Fazilet Kübra Boynukalın, dış gebelik oluşum süreciyle ilgili şunları anlattı: “Gebeliğin normal sürecinde döllenen yumurta fallop tüpünden geçtikten sora gelişim sürecini sürdürmek için rahme ulaşır. Ancak dış gebelik söz konusu olduğunda döllenen yumurta rahme ulaşamaz ve rahmin dış kısmına yerleşir. Burası yumurtanın gelişmesi için uygun bir ortam olmadığı için ömrü kısa olur. Fakat büyüyen fetüs çevresindeki dokulara zarar verir ve kanamalar ortaya çıkar. Fetüsün daha fazla büyümesi durumunda ise kadın için tehlikeli bir durum ortaya çıkabilir.” Dış gebeliği önlemenin mümkün olmadığını ancak alınabilecek bazı önlemlerle risklerin azaltılabileceğini belirten Doç. Dr. Fazilet Kübra Boynukalın, “Sigara, dış gebelik riskini artırdığı için eğer kullanılıyorsa sigarayı bırakmak önemli bir adımdır. Ayrıca cinsel bölge enfeksiyonlarından korunmak adına cinsel ilişki sırasında korunmak da alınabilecek bir tedbirdir. Eğer daha önce dış gebelik yaşanmışsa yine önlem olarak bu konuda biraz daha tedbirli davranmak da önemlidir.” diye konuştu.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: