Bahceci Tup Bebek

Anti HBS Nedir, Anti HBS Pozitif ve Negatif Ne Anlama Gelir?

Hepatit B ya da farklı bir deyişle sarılık, virüs kaynaklı bir tür karaciğer hastalığıdır. Cinsel yolla, kan yoluyla ve gebelik sırasında anneden bebeğe geçebilen…

Anti HBS Nedir, Anti HBS Pozitif ve Negatif Ne Anlama Gelir?
    

Hepatit B ya da farklı bir deyişle sarılık, virüs kaynaklı bir tür karaciğer hastalığıdır. Cinsel yolla, kan yoluyla ve gebelik sırasında anneden bebeğe geçebilen Hepatit B virüsü (HBV), akut ya da kronik olarak gelişebilir. Hepatit B bulaştıktan yaklaşık 6 hafta ile 6 ay sonra gribal enfeksiyonda görülen belirtilere benzer semptomlar ile kendini gösterebileceği gibi hiçbir belirti göstermeyebilir. Yapılan laboratuvar testinden, Hepatit B’nin yüzey antijeni olarak tanımlanan HBsAG’nin pozitif olması kişinin enfekte olduğunu gösterirken, Anti HBS pozitif olması ise kişinin hastalığa karşı bağışıklık geliştirmiş olduğunu gösterir.

Kişinin daha önce Hepatit B virüsü ile karşılaştığını ya da aşılama yöntemi ile korunduğunu gösteren Anti HBS pozitif değer, laboratuvar testi ile yapılan Anti HBS testi ile anlaşılır. Kısaca karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanseri gibi yaşamı tehdit eden sağlık problemlerine yol açan ve dünya nüfusunun yaklaşık %5’inde bulunan Hepatit B virüsünden aşılama yöntemi ile korunulabilir. Anti HBS nedir pozitif ve negatif olması ne anlama gelir sorusuna kısaca bu şekilde yanıt verilebilir.

Anti HBS Nedir?

Karaciğerde iltihaplı enfeksiyon oluşumuna yol açan Hepatit B virüsü; cinsel ilişki, vücut sıvılarının teması, steril olmayan vücut bakım ürünleri ve kan yoluyla kişiden kişiden kişiye bulaşır. Gebelik döneminde, anne adayından fetüse de bulaşabilen Hepatit B virüsü, karaciğer fonksiyonelliğini bozarak hayati risk oluşturan bir hastalıktır. Anti HBS ise Hepatit B virüsünün bulaştığı düşünülen kişinin vücudunun Hepatit B yüzey antijenine karşı koruyucu protein geliştirip geliştirmediğinin anlaşılması için yapılan laboratuvar testidir. Daha basit bir anlatımla Anti HBS, kişinin Hepatit B virüsüne karşı bağışıklık geliştirip geliştirmediğinin anlaşılması için yapılan test olarak da tanımlanabilir. Kişi, Hepatit B virüsü ile karşılaştığında bağışıklık sistemi virüsü algılayarak yok etmeye çalışır. Bunu yapmak için Hepatit B virüsünün yüzeyinde yer alan HBsAG olarak tanımlanan antijene karşı antikor üretir. Anti HBC IGG pozitif değer ise Hepatit B virüsü ile karşılaşılmasından sonra üretilen ilk antikorlardan sonra üretilen antikorların sayesinde ömür boyu bağışıklık kazanıldığını gösterir.

Hastalığın iyileşmesi ya da kronikleşmesi hakkında hakkında bilgi vermeyen Anti HBC IGG değeri, bu yüzden tek başına bir anlam taşımaz. Vücut tarafından geliştirilen ve bir savunma mekanizması oluşturan bu antikorlara Anti HBS denir. Anti HBS, vücudun Hepatit B virüsüne karşı verdiği savaşın bir ürünüdür ve enfeksiyonun tamamen temizlendiğinin de habercisidir. Bu antikorlar aynı zamanda vücutta kalıcı bağışıklık oluşmasını sağlar. Böylece vücut daha sonra Hepatit B virüsü ile karşılaştığında virüs yüzeyinde bulunan antijenlere karşı antikor üretmeye hazırdır. Farklı bir deyişle hastalık, enfeksiyona yol açmadan önce vücut tarafından yok edilir. Vücutta yer alan bu antikorların seviyesinin laboratuvar ortamında ölçülmesi ile Anti HBS değeri, pozitif ya da negatif olarak sonuçlanır.

Yapılan Anti HBS testinin amacı kişinin daha önce Hepatit B virüsü ile karşılaşıp karşılaşmadığının ya da aşılanıp aşılanmadığının anlaşılmasıdır. Eksik aşılama gibi bazı durumlarda elde edilen antikor düzeyi gerileyebileceğinden, bu test sayesinde aşının tekrarlanıp tekrarlanmaması gerektiği de öğrenilebilir. Anti HBS testi için hekim, hastadan kan aldıktan sonra laboratuvara analiz için gönderir ve Hepatit test sonucu ile birlikte değerlendirir.

Anti HBS Pozitif Ne Anlama Gelir?

Anti HBS testi, Hepatit B hastası olduğu düşünülen kişilere yapılan ve kandan bakılan bir tür laboratuvar testidir. Kişinin daha önce Hepatit B virüsü ile karşılaşarak ya da aşılama ile bağışıklık kazanıp kazanmadığının anlaşılmasını sağlayan test, virüsün vücut tarafından yok edildiğini ve ömür boyu bağışıklık kazanıldığının da anlaşılmasını sağlar. Anti HBS testi aynı zamanda Hepatit B aşılaması yapılan kişilerde aşının tutup tutmadığının ya da farklı bir deyişle vücudun Hepatit B virüsüne ait yüzey antijeni olarak tanımlanan HBsAG’ye karşı antikor üretip üretmediğinin kontrol edilmesi için de uygulanır. Ayrıca Hepatit B aşısı uygulanmadan önce kişinin bu virüse karşı bağışıklığı olup olmadığının anlaşılması için de Anti HBS testi yaptırılır.

Anti HBS pozitif nedir sorusu ise şu şekilde yanıtlanabilir: Elisa olarak bilinen kan testi yöntemi ile yapılan laboratuvar testinin ardından alınan sonuçta, Anti HBS değerinin pozitif olması, kişinin Hepatit B virüsüne karşı bağışıklık kazandığının göstergesidir. Kişinin Hepatit B virüsüne karşı ömür boyu korunduğunun göstergesi olan anti HBS pozitif değer, aşılama yöntemi ile ya da enfeksiyona bağlı olarak gelişmiş olabilir. Anti HBS değerinin 5 mIU/ml değerinden yüksek olması pozitif değer olarak kabul edilse de aşılama sonrasında elde edilen 5 ile 12 mIU/ml arasındaki değer aşının tutmadığını gösterir. 12 mIU/ml üzerindeki değerler ise aşının tuttuğunu ve tam olarak bağışıklık kazanıldığının göstergesidir. Anti HBS testi ile bağışıklığın daha önce Hepatit B virüsü ile karşılaşılmasından sonra mı yoksa aşılama sonrasında mı kazanıldığı anlaşılmaz. Bunun anlaşılması için Anti HBC olarak bilinen Anti Hepatit Core testi yapılması gerekir.

Anti HBS Negatif Ne Anlama Gelir?

Laboratuvar testi ile yapılan Anti HBS sonucu alındığında negatif değer ile karşılaşılması, kişinin vücudunda Hepatit B virüsüne karşı bağışıklığın oluşmadığı anlamına gelir. Sıklıkla sorulan Anti HBS negatif nedir sorusu bu şekilde yanıtlanır. Hepatit B aşısı yaptırmamış kişilerde Anti HBS negatif değer olması oldukça normal bir durumdur. Ancak Anti HBS testinin negatif olması, kişinin Hepatit B hastası olmadığı ve enfeksiyondan etkilenmediği anlamına gelmez. Bu durumun anlaşılabilmesi için Hepatit B yüzey antijeni testi olarak bilinen HBsAg düzeyine bakılması gerekir. Anti HBS düzeyinin 5.0 mIU/ml atında olması ile elde edilen negatif değer, akut ya da kronik Hepatite bağlı olarak gelişen Hepatit B varlığında vücudun, Hepatit B virüsünün yüzeyinde bulunan HBsAG olarak tanımlanan antijene karşı antikor üretmediğini gösterir. Kişinin daha önce Hepatit B virüsü ile karşılaşmadığının ya da aşılama yaptırmadığının da bir göstergesi olan Anti HBS negatif değeri ile karşılaşılması durumunda kişiye, aşı yaptırması önerilir. Dünya genelinde görülme sıklığı %5 seviyesinde olan Hepatit B, karaciğer kanseri gibi ölümle sonuçlanan hastalıklara yol açabileceğinden hastaya, aşılama yoluyla kolayca koruyuculuk kazanabileceği hatırlatılır.

Anti HBS Sonucu

Kişinin daha önce Hepatit B virüsü ile karşılaşıp karşılaşmadığını ya da yaptırdığı Hepatit B aşısının koruma sağlayıp sağlamadığının kontrol edilmesi için yapılan Anti HBS testi, kişiden alınan kan ile çalışılan bir laboratuvar testidir. Kan verilmesinin ardından yaklaşık iki gün sonra alınan Anti HBS sonucunda kişinin, Hepatit B virüsüne karşı bağışıklık kazanıp kazanmadığı net bir şekilde öğrenilir. Test sonucunda, Anti HBS referans aralığı ve test sonucunu belirten pozitif ya da negatif değerler bulunur. 5.0 mIU/ml atında olan değerler negatif olarak değerlendirilirken, bu değerin üzerindeki sonuçlar pozitif olarak değerlendirilir. Ancak kişinin Hepatit B virüsüne karşı yaptırdığı aşının tam koruma sağlaması için bu değerin 12 mIU/ml ve üzerinde olması gerekir.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: