Bahceci Tup Bebek Anne Adayında Gebelik Şekeri Tespit Edilirse Nasıl Bir Tedavi Uygulanır? | Bahçeci Sağlık Grubu

Anne Adayında Gebelik Şekeri Tespit Edilirse Nasıl Bir Tedavi Uygulanır?

Gebelik diyabeti kadında hiçbir belirti yapmadığından bütün gebeler mutlaka taranmalıdır. 50 gram şeker yükleme testi gebeliğin 24-28. haftasında yapılır. Günün herhangi bir saatinde 50…

Anne Adayında Gebelik Şekeri Tespit Edilirse Nasıl Bir Tedavi Uygulanır?
    

Gebelik diyabeti kadında hiçbir belirti yapmadığından bütün gebeler mutlaka taranmalıdır. 50 gram şeker yükleme testi gebeliğin 24-28. haftasında yapılır. Günün herhangi bir saatinde 50 gram glukoz içilir ve bir saat sonra kan şekerine bakılır. 140 mg/dl ve fazla ise şeker hastalığı riski vardır ve bu kişilerde 100 gr’lık şeker yükleme testi yapılır. 140 mg/dl’nin altında çıkarsa şeker yok demektir.

Gebelik şekerinin tedavisinde ilk basamak, kişiye özel dengeli-doğru beslenme ve egzersiz programıdır. Bu programa ek olarak uyguladığımız “tamamlayıcı tıp yaklaşımları” ve özellikle “akupunktur” etkisiyle anne adayımızın stresi, açlık hissi, kaygıları, korkuları azalırken, diyet programına uyum sağlayarak kolayca tatmin olmakta ve doymaktadır. Aynı zamanda, sağlıklı-dengeli beslenmeye geçişte yaşanabilecek yoksunluk ve tatminsizlik sendromlarından da korunmaktadır. Böylece %80 sonuç almaktayız. Bunlara rağmen eğer kan şekeri yüksekliğini kontrol edemiyorsak, insülin tedavisi başlamaktayız. Yani açlık kan şekeri 105 mg/dl’yi geçerse ve tokluk 2. saat 130 mg/dl’yi geçerse insülin tedavisine geçmek gerekir.

İnsülin başlanan gebeler, evde kendilerini kan şeker ölçümü yaparak takip etmelidirler. İnsülin, günde 2 kez yapılabildiği gibi 4 kez de yapılabilir. Buna sizi takip eden hekiminiz karar verir ve sizin için en uygun ve uyum sağlayabileceğiniz bir metod önerir. Tedavide, kısa ve orta etkili insülinler seçilebilir. Sonuç olarak hedeflediğimiz değerler açlık 95 mg/dl iken; tokluk birinci saat 140 mg/dl, tokluk ikinci saat 120 mg/dl’nin altında tutmaktır. Plasentadan geçtikleri için, oral antidiyabetikleri gebelikte kullanmıyoruz.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: