Bahceci Tup Bebek

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 8. Hafta

Gebelikte 8.hafta, rahmin genişlemeye devam ettiği ve portakal büyüklüğüne ulaştığı dönemdir. Bu hafta bebeğin boyutu, 13 ile 15 mm. aralığında ve ağırlığı da yaklaşık…

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 8. Hafta
    

Gebelikte 8.hafta, rahmin genişlemeye devam ettiği ve portakal büyüklüğüne ulaştığı dönemdir. Bu hafta bebeğin boyutu, 13 ile 15 mm. aralığında ve ağırlığı da yaklaşık olarak 2 gr. kadardır. 8 haftalık bebek artık yavaş yavaş hareketlenmeye başlar ancak bu hareketliliği anne adayının hissetmesi henüz mümkün değildir. Bebeğin kulak oluşumu yavaş yavaş tamamlanır ve bazı sesleri işitebilir durumdadır. Diş ve damak köklerinin de oluşmaya başladığı 8. haftada bebeğin, kol ve bacaklarının oluşumu hemen hemen tamamlanır. El ve ayak oluşumunun yanı sıra parmak gelişimi de bir hayli yol kat etmiştir. Ancak bu haftada el ve ayak parmakları perdeli bir yapıya sahiptir.

Hamilelikte 8. hafta, anne adayının gebeliğe bağlı şikayetlerinin artışını sürdürdüğü dönemdir. Hormonal değişimin devam etmesi ve anne adayının vücudunun henüz bu yeni düzene ayak uyduramaması, özellikle koku hassasiyetinin yüksek olmasına ve mide bulantısına neden olur. Tüm bunlara ek olarak hormon seviyesindeki yükseklik bazı kişilerde baş ağrısına da neden olabilir. Kandaki östrojen hormon düzeyine bağlı olarak vajinal sıvı miktarında artış da görülebilir.

8 Haftalık Gebelik

8 haftalık bebek henüz 2 gr. ağırlığında olsa da annenin hissedemeyeceği bazı hareketleri yapmaya başlar. Gelişimi devam eden sinir sisteminin kaslarla iletişim kurduğunun bir göstergesi olan hareketlilik, aynı zamanda sarsıntıya tepki olarak da görülür. Kas hareketlerin varlığı, beyin gelişimindeki ilerleme ile paraleldir. Bu dönemde kuyruk sokumu gelişimi de başladığından bebeğin kuyruğu yok olmaya başlar. 8 haftalık gebelik boyunca gelişimi hızla süren bebeğin akciğerleri gelişmeye devam eder. Ancak akciğerlerin gelişimi doğuma kadar sürer. Bir önceki hafta başlayan yemek ve soluk borusu gelişimi bu hafta da devam eder. 8. hafta içinde soluk borusu biraz daha genişler. Bebeğin göz kapakları oluşur ve hareket kazanır. Bağırsakların oluşumu devam etse de bu hafta itibariyle işlevseldir. Henüz bebeğin karnında yeterli alan olmadığı için bağırsakların bir bölümü, bebeğin karnında değil göbek bağının içindedir. Ancak buna rağmen vücut atıklarını vücuttan uzaklaştıracak kadar işlevseldir. Üst dudak ve burun da artık taslak görünümünü kaybederek şekillenmeye başlar.

8 haftalık hamilelik boyunca oluşumu devam eden iskelet yapısı, bu aşamada taslak olarak şekillenir. Henüz kıkırdak dokusu olarak adlandırılabilecek kemiklerin sertliğini kazanması bir sonraki hafta başlar. 8 haftalık bebek ultrason görüntüsünde, bebeğin kalp atışlarının yanı sıra küçük bir ihtimal de olsa kol ve bacak hareketleri de gözlenebilir. Ancak bazı durumlarda 8 haftalık gebelikte kalp atışı duyulmayabilir. Unutulmamalıdır ki; bebeğin kalp atışlarının görülüp dinlenebileceği en uygun dönem gebeliğin 10 ile 12. haftalarıdır.

8 Haftalık Hamilelikte Neler Yaşanır?

Portakal boyutuna ulaşan rahmin etrafında yer alan organları sıkıştırmaya başladığı 8. haftada sık idrara çıkma, en sık görülen şikayetlerdendir. Bu durum rahmin özellikle mesane üzerine yaptığı baskıdan kaynaklanır. İdrara çıkma ihtiyacı yüzünden gece uykuları bölünebilir. Artan hormonların etkisiyle bazı cilt problemlerinin yaşanması da olasıdır. Sivilce oluşumu ve yağlanma, şiddetli bir biçimde oluşabilir. Ciltte oluşan yağlanmaya bağlı görülen sivilcelenme, gebeliğin ilk 3 ayını kapsayan birinci trimesterden sonra kaybolur. 3. hafta itibariyle yumurtanın içinden çıktığı folikülden salgılanmaya başlayan östrojen hormonu, 8. haftaya gelindiğinde plasenta tarafından salgılanır. Bu değişime bağlı olarak bazı anne adaylarında lekelenme şeklinde kanama oluşabilir. Gebeliğin 8. haftasında bebeğin gelişimi de hızla devam eder. 13 ile 15 mm. boyutuna gelen bebeğin, bundan sonraki büyümesi her gün için 1 mm. kadardır. Dil ve dudak oluşumu tamamlanmak üzeredir. Damak ve diş yapısının oluşumuna başladığı bu dönemde; göz merceği, pankreas ve bronşlar da belirginleşmeye başlar. Doğuma kadar gelişimi devam edecek olan akciğer gelişimi de tüm hızıyla devam eder.

Gebeliğin 8. Haftasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bazı anne adayları, bu dönemde bacak krampları ve ağrılarından şikayet edebilir. Bu durum son derece normal olup hafif masaj ya da sıcak su uygulaması ile rahatlama sağlanabilir. Kabızlık bu dönemde görülen bir diğer rahatsızlıktır. Kabızlığın önlenmesi için yemeklerden sonra ev içinde kısa bir yürüyüş ve yorucu olmayan egzersizler yapılabilir. Ayrıca asitli ve gazlı içeceklerden uzak durulması, baharatlı ve kızartılmış ürünlerin tüketilmemesi de önerilebilir. Uyuma zorluğu çeken anne adayının, yatmadan önce hafif bir egzersiz sonrasında ılık duş alması uykuya dalmasını kolaylaştırabilir. Anne adayının memelerindeki büyüme, gebeliğin 8. haftasında da devam eder. Olası sırt ağrılarına karşı memeleri alttan iyi destekleyen iç çamaşırlarının kullanılması önerilir. Bu dönemde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, kanama ve şiddetli ağrıdır. Bu tip şikayetlerin varlığında mutlaka hekime danışılmalıdır.

Gebeliğin 8. Haftasında Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

8 haftalık gebelik belirtileri arasında yer alan yorgunluk, halsizlik ve bitkinlik hissi, anne adayının vücudunda artmaya devam eden progesteron hormonundan kaynaklanır. Kısa süreli gündüz uykuları bu şikayetlerin giderilmesinde faydalı olabilir. Ciltte yağlanma ve buna bağlı olarak sivilcelenme görülebilir. Rahmin büyümesine bağlı olarak idrar torbasının sıkışması, gece uykularının tuvalet ihtiyacı yüzünden bölünmesine neden olabilir. Bu yüzden uyumadan önce sıvı alımının azaltılması gerekebilir.

Doğum için hazırlanmaya devam eden anne adayının vücudu sürekli hazırlık içindedir. Memelerin büyümesi, meme uçlarının etrafındaki halkaların genişlemesi ve renginin koyulaşması, emzirme dönemi için yapılan hazırlık yüzündendir. Adet günlerine denk gelen dönemde, adet sancılarına benzer kramp, ağrı ve kasılmalar görülebilir. Bu, rahmin adet döneminde yaptığı kasılmalara hala devam etmesinden kaynaklanır. Ağrı ve kasılmalar, bazı anne adaylarının endişelenmesine neden olsa da son derece normaldir. 8 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler ve değişikliklerin şiddeti kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

Gebeliğin 8. Haftasında Beslenme

Bebekteki nöral tüp adı verilen beyin ve omuriliğin yerleştiği kanalın gelişimi tamamlandığından bu dönemde folik asit kullanımı hekim önerisiyle birlikte bırakılabilir. Ancak B12 vitamini yönünden zengin beslenmeye devam edilmelidir. Çiğ, az pişmiş et ve yumurta tüketiminden uzak durulmalı; meyve ve sebzelerin çok iyi yıkanmasına özen gösterilmelidir. Annenin tükettiği şekerli gıdaların bebeğe bir faydasının olmadığı unutulmamalı, aksine şeker ve karbonhidrat bakımından zengin beslenmemeye dikkat edilmelidir. Hekim aksini belirtmedikçe anne adayının diyeti, protein, omega 3 ve vitamin yönünden zengin olmalıdır.

8 Haftalık Gebelikte Ultrason Görüntüsü

8 haftalık gebelik görüntüsü dışarıdan fark edilecek düzeyde olmasa da bebek, ultrason ile rahatlıkla görülebilir durumdadır. Ultrasondaki 8 haftalık bebek görüntüsü artık minik bir bebek şeklindedir. Kuyruk sokumu oluşmaya başladığından bebek, kuyruklu bir yapıya sahip değildir. Ancak kafası vücuduna oranla biraz daha büyüktür. Kol ve bacakları görülebilir durumdadır. Bazı şanslı anne adayları, bu dönemde bebeğin kol ve bacak hareketlerini görebilir. El, ayak, diz kapağı ve dirsekler de seçilebilir durumdadır. 8 haftalık ultrason görüntüsü ile bebeğin cinsiyetini öğrenmek olası değildir. Bunun sebebi, cinsel organlarının henüz belirgin olarak gelişmemiş olmasındandır. Kalp sesi de bu hafta duyulabilir olsa da bu sesin dinlenmesi için ideal dönem 10 ile 12. haftalarıdır.

Hamilelik süreci hakkındaki tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: