Doğumun her an başlayabileceği 37 haftalık gebelik döneminde bebek gelişimi devam eder. Erken doğum riskinin geride bırakıldığı gebelikte 37. haftada, anne adayı bebeğini kucağına almaya hazırlanmalıdır. Bebek alacağı ilk nefes için alıştırmalar yapar. Bunun için, içinde bulunduğu amniyon sıvısını içine çekip geri bırakır. Bu hafta da dahil olmak üzere uzun bir süredir bebek, kendi el ve ayak parmaklarını emerek, kaslarını çalıştırmaktadır. Emme kaslarının gelişimine bağlı olarak bebek, anne sütünü emmeye hazırdır. 37 haftalık hamilelik döneminde anne adayının vücudunda da değişimler devam eder. Gebeliğin son döneminde artış gösteren vajinal sıvılar, bu haftadan itibaren görülebilir. Memelerin büyümesi ve süt kanallarının açılmasına bağlı olarak memelerde acı ya da hassasiyet hissedilebilir. Kabızlık şikayetleri de hamilelikte 37 hafta içinde oluşabilir. Aynı zamanda bebeğin doğum pozisyonuna girmesiyle birlikte sıkışan idrar torbası, bir önceki haftalarda olduğu gibi sık idrara çıkma ihtiyacı oluşturabilir. Buna bağlı olarak su tüketimi azaltılmamalı ve bol su tüketimi sürdürülmelidir. Doğum korkusu ya da stresi yaşayan anne adaylarının bu dönemde tuhaf ya da korkutucu rüyalar görmesi de normal kabul edilir. Bu nedenle anne adaylarının bu gibi düşüncelere kapılmamaya çalışması ve stresten uzak durması önemlidir. Anne adayları bu dönemde uykuya dalmakta problem yaşayabilir. Karnın büyümesine bağlı olarak zorlaşan günlük hareketler, anne adayının çabuk yorulmasına yol açar.
37 Haftalık Gebelik
40 ila 41 hafta süren gebeliğin son dönemlerinden biri olan 37. haftalık gebelik, erken doğum riskinin geride kaldığı dönemdir. Farklı bir deyişle 37 haftalık doğan bebekler, kavrama ve emme hareketlerini rahatlıkla yapabilir. Çoğunlukla dış dünyaya sorunsuz bir şekilde adapte olur. Tüm bunlara rağmen anne karnında kalmaya devam eden bebek, büyümeyi ve gelişmeyi sürdürür. Bu gelişim, çoğunlukla vücudun dış dünyaya hazırlanması için yapılan yağ depolanmasıdır. Vücut ısısının dengelenmesi ve korunması amacıyla bebek, hızla yağ depolamaya devam eder. Erkek bebekler kızlara göre daha fazla yağ depolar. Anne adaylarında da değişim devam eder. Gebeliğin bu aşamasında bebek, doğum pozisyonu olarak tanımlanan baş aşağı duruş pozisyonundadır. Bebeğin başı, anne adayının leğen kemiklerinin arasına yerleşmiştir.
Bu yüzden anne adayı, leğen kemiklerinde ağrı veya sancı hissedebilir. Bu dönemde, 37 haftalık gebelik doğum belirtileri olarak bilinen, düzenli ve sık kasılmalar anne adayı tarafından dikkatle takip edilmelidir. Yalancı kasılmaların aksine bu kasılmalar, anne adayının pozisyonunu değiştirmesiyle kaybolmaz ve şiddeti düzenli olarak artar. Bu gibi kasılmaların varlığında hemen hekime haber verilmelidir. Vajinadan damla şeklinde ya da aniden su gelmesi ise doğumun başladığının habercisidir ve bir an önce hastaneye başvurulmalıdır. Bu dönemde anne adayları, 37 haftalık bebek kaç kilo olmalı ve 37 haftalık gebelik bebek kilosu ve boyu ne olmalı gibi soruların cevaplarını merak eder.
37 Haftalık Bebek Kilosu & Boyu
37 haftalık bebek kilosu, bu dönemde en sık merak edilenlerin başında yer alır. Dış ortam sıcaklığına kolay adapte olabilmek için yağ depolamaya devam eden 37 haftalık bebek, bu dönemde 2,8 kg ağırlığa ulaşır. Bebeğin boyu da yaklaşık 48 cm. uzunluğundadır. Bebeğin kilosu ve boyu, bebekten bebeğe farklılık gösterebilir. Bebeğin belirtilenden daha kısa, uzun, ağır ya da hafif olması, bebekte gelişim problemi olduğunun göstergesi değildir. Bebek gelişimi, bebek gelişim skalası üzerinden takip edilir ve gelişim değerlerinin %50’lik persentile yakın olması beklenir. Ancak yüzdelik persentilin tamamı, normal gelişim ya da farklı bir deyişle sağlıklı büyüme olarak kabul edilir. Bu dönemde sıklıkla merak edilen bir diğer soru da “37 haftalık gebelik kaç aylık olur?” şeklindedir.
37 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?
Gebelik 9 ay 10 gün ya da 40-41 hafta süren bir süreçtir. Gebeliğin haftalık olarak takip edilmesinin sebebi, son görülen adet kanamasının ilk gününün, gebeliğin ilk haftası olarak kabul edilmesidir. 37. haftanın ilk günü itibariyle anne adayı, 259 günlük hamiledir. Farklı bir deyişle 37 haftalık doğum yapanlar, 8 ay 19 gün boyunca bebeklerini karınlarında taşımış olur. 37 hafta kaç ay sorusu bu şekilde yanıtlanabilir. Bu haftadan itibaren her an doğum gerçekleşecekmiş gibi hazırlıklı olmak, doğum çantası hazırlamak, hastaneye en hızlı şekilde nasıl ulaşılabileceğinin planını yapmak gerekir.
37 Haftalık Gebelikte Doğum Yapılır Mı?
Bu dönemde sıklıkla sorulan sorulardan bir diğeri de “37 haftada doğum olur mu?” şeklindedir. Geçen haftadan itibaren doktor kontrolleri sıklaştırılarak, haftalık bazda yapılır. 37. haftada yapılan kontroller sırasında hekim, doğum kanalını değerlendirir. Pelvis kemikleri, doğum kanalı ya da çatı olarak bilinen yapının değerlendirilmesi sırasında anne adayı bir miktar acı hissedebilir. Bu muayene pelvis açıklığının, normal doğum ile bebeğin geçişine elverişli olup olmadığının saptanması için yapılır. Normal doğum yapamayacak kadar az açıklığa sahip olan anne adaylarına, sezaryen ile doğum hakkında bilgi verilir. Gebeliğin 37. haftasında gerçekleşen doğumlarda sıra dışı bir durum olmadıkça bebekler kuvöze alınmaz. Farklı bir deyişle bebeğin akciğerleri, dünyaya adapte olacak şekilde gelişmiştir. Gelişen emme kasları sayesinde annesinin memesini rahatlıkla emebilir ve sütü sindirebilir. 37 haftalık doğan bebek, zamanında doğan bebeklerden farksızdır. Ancak 3 hafta daha anne karnında kalan bebekler daha kilolu ve uzun boylu olarak doğar.
37 Haftalık Bebek Görüntüsü
Ultrasonla yapılan değerlendirmede 37 haftalık bebek görüntüsü incelendiğinde bebeğin sıkışık bir halde olduğu görülebilir. Bu sıkışıklığa bağlı olarak bebeğin hareketleri seyrekleşebilir. Ayrıca amniyon sıvısının azalması ve bebeğin hareket koordinasyonunun gelişmesi de bebeğin hareketlerinin azalmasına ya da farklı bir deyişle yalnızca bilinçli hareketler yapmasına neden olabilir. Ancak bebek hareket ettiğinde, hareketleri her zamankinden daha güçlü hissedilir. Bazı durumlarda anne karnından bebeğin el ve ayak hareketleri net bir şekilde görülebilir.
37 Haftalık Bebek Gelişimi
37 haftalık bebek gelişimi süresince bebek, 48 cm. boyuna ve 2800 gr. ağırlığa ulaşır. Günlük ortalama 25 ila 30 gr. almaya devam eden bebek, ilk nefes hazırlıklarından biri olan amniyon sıvısını içine çekip geri bırakma işlemini sürekli olarak tekrar eder. Parmaklarını emerek, doğduğunda ihtiyaç duyduğu anne sütünü emmek için egzersiz yapan bebeğin bu hafta itibariyle saç uzunluğu, yaklaşık 3 cm. kadardır. Baş aşağı duruş olarak bilinen doğum pozisyonundaki bebeğin ilk tüyleri olan lanugo tüyleri neredeyse tamamen dökülür ve cildi pürüzsüzleşir.
37 Haftalık Bebek Hareketleri
37 haftada bebek hareketleri son derece sınırlıdır. Bunun başlıca nedeni, bebeğin gelişimini neredeyse tamamlayarak anne karnında hareket edecek yer bulamamasıdır. Doğum pozisyonunu alan bebeğin hareketleri seyrekleşse de bu hareketler, son derece güçlüdür. Bebeğin hareketleri, anne karnından çıplak gözle görülebilir düzeydedir.
37 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gebeliğin 37. haftasında anne adayı, her an doğuma karşı hazırlıklı olmalıdır. Doğumun başladığının anne adayı tarafından anlaşılabilmesi son derece önemlidir. Bebeğin hareketlerinin günde 10 kezden az olması, düzenli ve şiddeti artan kasılmalar, vajinal kanama ve suyun gelmesi, doğumun başladığının işaretleridir. Doğumun başladığının fark edilmesi durumunda paniğe kapılınmamalı ve mümkün olduğunca kısa sürede hastaneye gidilmelidir.
Henüz yorum yapılmamış