Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Gebeliğin ilk haftası olarak kabul edilen, son adet kanamasının ilk gününden itibaren geçen 7 günlük sürecin ardından gebeliğin ikinci haftası başlar. 2 haftalık gebelik de tıpkı ilk haftada olduğu gibi anne adayının vücudunda olası gebelik için hazırlıkların sürdüğü dönemdir. Her 28 günde bir gerçekleşen menstrüasyon döngüsünün bir parçası olan adet kanaması bu dönemde son bulmuş yerini yumurta foliküllerinin gelişimine bırakmıştır. Adet kanamasının ilk gününden sonraki hafta olarak da tanımlanabilen 2 haftalık hamilelik döneminde, rahim duvarı da kalınlaşmaya başlar. Bu kalınlaşma salgılanan östrojen hormonunun rahmi uyarmasıyla gerçekleşir.
Tıpta endometrium olarak tanımlanan rahim içi duvarındaki kalınlaşmanın nedeni, olası gebelik durumunda döllenme ile meydana gelen embriyonun rahim içine kolayca tutunmasını sağlamaktır. Hamilelikte 2. hafta olarak tabir edilen bu zaman diliminin sonuna doğru, kadın yumurtalık rezervinde bulunan yumurtalar, çatlamış bir halde fallop tüplerine atılmak üzeredir. Fallop tüpleri, sperm ile olgunlaşmış yumurtanın döllenerek embriyonun meydana geldiği yer olup rahim ile yumurtalıklar arasında yer alan boru benzeri kanallardır. Dolayısıyla gebeliğin 2. haftasında artık bebeğin oluşacağı yumurta olgunlaşmış ve yavaş yavaş embriyoya dönüşeceği fallop tüplerine atılacağı zamanı beklemektedir. Henüz bu noktada çift yumurta ikizi olarak bilinen durumun oluşup oluşmayacağının takibi yapılamaz. Normal şartlar altında hormonların uyarması ile pek çok yumurta folikülü olgunlaşsa da en iyi ve en sağlıklı durumda olan tek yumurta fallop tüplerine salınır. Ancak bazı durumlarda aynı anda çift yumurta da fallop tüplerine bırakılabilir. Böyle bir durum varlığında, yumurtaların her ikisi de döllenirse, çift yumurta ikizi bebekler dünyaya gelebilir. Gebelikte 2. hafta olarak bilinen bu dönemde her ne kadar henüz ortada bir gebelik olmasa da, bu dönem gebelik haftası olarak hesaplanır. Bunun sebebini anlamak için menstrüasyon dönemini iyi anlamak gerekir.
Tıpta gebeliğin başlangıç günü, son görülen adet kanamasının ilk günü olarak kabul edilir. Dolayısıyla gebelikte 2. haftanın başlangıcı da son adet kanamasının ilk gününden itibaren geçen 7. günde başlar. Bu dönemi iyi anlamak için menstrüasyon siklusunu ya da farklı bir deyişle adet döngüsünü iyi bilmek gerekir. Adet döngüsü, beyinde yer alan hipotalamus bölgesinin yine beyinde yer alan hipofiz bezini uyarması ile başlar. Uyarılan hipofiz bezi, LH ve FSH hormonlarını salgılar. Hormonların salgılanmasının ardından kadın üreme organlarından biri olan yumurtalıklar uyarılır. Böylece yumurta rezervine bulunan yumurtaların bir kısmı olgunlaşmaya başlar. En sağlıklı olan yumurta çatlayarak içinde bulunduğu folikülden çıkar ve fallop tüplerine atılır. Yumurtanın çıktığı folikül tarafından salgılanmaya başlayan östrojen hormonu, rahmi uyarır. Rahim bu süreçte olası gebelik hâlinde embriyonun kolayca tutunabilmesi için iç dokusunu ya da farklı bir deyişle endometriumu kalınlaştırmaya başlar.
Yumurtanın erkek üreme hücresi olan sperm ile dölleneceği yer olan fallop tüpleri, aynı zamanda yumurtalıklar ile rahim arasında bir kanal vazifesi görür. Olgunlaşan ve döllenmeye hazır yumurta, fallop tüplerinde yaklaşık olarak 1 gün kadar canlı kalsa da sperm, kadın vücudunda 3-4 gün canlı kalabilir. Dolayısıyla bu dönemde korunmasız olarak cinsel ilişkiye girilmesi durumunda yumurta döllenmesi gerçekleşerek embriyo meydana gelebilir. Döllenmenin olmadığı zamanlarda ise östrojen hormonu azalırken, progesteron hormon düzeyi artar. Bu da rahim duvarının dökülerek incelmesine ve vajinal yoldan atılmasına sebep olur. Bu işlem döngü hâlinde ortalama her 28 günde bir gerçekleşir. Gebeliğin ikinci haftası, âdet kanamasının bittiği, hipofiz bezinden salgılanan hormonların etkisiyle yumurtaların olgunlaştığı ve çatladığı dönemdir. Farklı bir deyişle ovulasyon, gebeliğin ikinci haftası olarak kabul gören dönemde gerçekleşir. 2 haftalık bebek gelişimi, aslında henüz bebeğin oluşmadığı, kadın vücudunun kendini hazırlamaya devam ettiği zaman diliminden ibarettir. Farklı bir deyişle 2 haftalık bebek gelişimi, henüz sperm tarafından döllenmemiş tek bir kadın yumurtasıdır.
Gebeliğin ikinci haftası, son görülen adet kanamasının başladığı ilk günden sonraki 7 ile 14. gün aralığını kapsayan zaman diliminden oluşur. Bu dönemde ovulasyon gerçekleşmiş ancak henüz yumurtanın fallop tüplerine salınması ve dolayısıyla döllenme gerçekleşmemiştir. Farklı bir deyişle gebeliğin 2. haftası, kadın vücudunun gebelik için hazırlıklarının sürdüğü bir dönemdir. Adet kanamasının son bulduğu bu dönemde, beyin tarafından salgılanan hormonlar yumurtalıkları uyarır. Böylece ovulasyon olarak bilinen yumurtanın olgunlaşması gerçekleşir. Bir sonraki adım olan yumurtanın bulunduğu folikülleri çatlatması, bu dönemde gerçekleşmiş olsa bile fallop tüplerine atılması henüz gerçekleşmemiştir. Bir sonraki aşamada, yumurtanın içinden çıktığı folikül ya da farklı bir deyişle kesecik, gebelik oluşana kadar östrojen hormon salınımı görevini üstlenir. Kan düzeyinde artan östrojen, rahmin uyarılmasını ve rahim içi duvarının kalınlaşmasını sağlar. Rahim içi duvarı olarak bilinen endometriumun kalınlaşması, gebeliğin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için son derece önemlidir. Yeterince kalınlaşan endometrium, yumurtanın döllendikten sonraki aşaması olan embriyonun rahim içine tutunmasını kolaylaştırır. Böylece gebelik sağlıklı bir şekilde başlamış olur. 2 haftalık gebelik belirtileri, ovulasyon dönemimde yaşananlardan ibarettir. Bu dönemde henüz gerçek anlamda bir gebelik oluşmadığından aslında adet gören tüm kadınlar, bu belirtileri her ay düzenli olarak yaşar. Ovulasyon dönemi ya da 2. hafta gebelik belirtileri arasında, memelerde hassasiyet ve şişlik, karın ve kasık bölgesinde ağrı ve vajinal akıntının artması yer alır. Ancak bu belirtiler her kadında aynı şiddette olmayabilir. Gebeliğin ikinci haftası döllenmenin henüz gerçekleşmediği dönemdir. Bu yüzden 2 haftalık hamilelik belirtileri olarak bilinen mide bulantısı, uyku hali gibi belirtiler henüz görülmez. Bu dönemde, yumurta daha fallop tüplerine atılmadığından döllenme henüz gerçekleşmese de yumurta gelişimi ultrason ile gözlenebilir.
Henüz olgunlaşan ve çatlayan yumurta fallop tüplerine atılmadığından bu dönemde erkek üreme hücresi ile yumurta bir araya gelemez. Bu da kişinin henüz gebe olmasına imkan vermez. Ancak gebeliğin bir sonraki haftasında döllenmenin gerçekleşmesi durumunda bu dönem, gebeliğin ikinci haftası olarak tanımlanabilir. Düzenli adet gören, adet günlerinin takibini yapan ve gebelik planlayan kişinin, olası gebelik için bu dönemde folik asit kullanması önerilir. Tüketilen gıdalardan da alınabilen folik asite duyulan ihtiyacın yakın dönemde artacak olması, folik asit takviyesi alınmasını gerektirir. Bebeğin merkezi sinir sisteminin gelişimi için son derece önemli olan folik asit kullanımının yanı sıra, sağlıklı beslenmek, sigara ve alkolden uzak durmak da gebelik planlayan kişiler için son derece önemlidir.
Gebeliğin ikinci haftası da anne adayının vücudunun gebeliğe hazırlığından ibarettir. Yumurtalık rezervinde bulunan yumurtaların bir kısmı olgunlaşmış ve çatlamış olsa da henüz döllenmenin gerçekleşeceği fallop tüplerine bırakılması gerçekleşmemiştir. Bu dönemde gebelik belirtilerinin hiçbiri henüz döllenme gerçekleşmediği için oluşmaz. Gebeliğin ikinci haftasında anne vücudunda oluşan değişiklikler, ovulasyon yani yumurtlama sürecine bağlı olarak görülür. Her kadında görülmeyen bu değişimler, vajinal akıntının artması, karın ve kasık bölgesinde ağrı, memelerde hassasiyet ve şişlik olarak görülür.
Gebelik süreci hakkındaki tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.