Bahceci Tup Bebek

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 12. Hafta

12 haftalık gebelik, bebeğin hızla gelişimini sürdürdüğü, hormonların ve bebeğin gelişimine bağlı olarak anne adayında da pek çok farklılığın oluştuğu dönemdir. Bebeğin reflekslerinin gelişmeye…

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 12. Hafta
    

12 haftalık gebelik, bebeğin hızla gelişimini sürdürdüğü, hormonların ve bebeğin gelişimine bağlı olarak anne adayında da pek çok farklılığın oluştuğu dönemdir. Bebeğin reflekslerinin gelişmeye başladığı bu dönemin sonunda bebek, emme refleksine bağlı olarak el ve ayak parmaklarını emmeye başlar. İdrar kesesinin gelişimi ile birlikte bebeğin idrarı artık mesanede toplanmaya başlar. Bebeğin başının her iki yanında yer alan gözleri, yüzün orta kısmına yerleşir ve kulakları da olması gereken yerde gelişmeye devam eder. Bebeğin yüz gelişimini tamamlanması ile birlikte 12 haftalık bebek görüntüsü, tam bir insan görünümüne sahip olur. Bebeğin kalp atışları da bu haftada doppler ultrason ile dinlenebilir.

12 Haftalık Gebelik

12 haftalık bebek gelişimi, sinir hücrelerinin gelişimi ile devam eder. Beyinde yer alan nöronların diğer nöronlara, kaslara ya da salgı bezlerine mesaj iletmesine olanak tanıyan sinapslar gelişimini sürdürür. Sık sık ağzını açıp kapatan fetüs, yutkunmayı da bu dönemde öğrenmeye başlar. Bebeğin sık sık hıçkırmasının sebebi de budur. Önceki haftalarda gelişen tırnakları ve vücut tüyleri uzamaya başlar. Özellikle saçların uzaması bu dönemde yaygın olarak görülür. Bebeğin ağırlığı yaklaşık olarak 13-14 grama ulaşırken, boyu da son üç haftada iki katına çıkarak 5-6 cm.’ye ulaşır.

12 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

12 haftalık gebelik annedeki değişiklikler de önceki dönemlere göre çok daha farklıdır. Hamilelikte 12 hafta, rahmin pozisyonunun da değişmeye başladığı dönemdir. Rahmin, pelvisten yukarı doğru hareket etmeye başlaması ile birlikte, sık idrara çıkma şikayeti de hafifler. Bu dönemde anne adayının mide bulantıları ve kusmaları azalır. Kilo artışı hız kazanır ve karnın alt bölümünde linea nigra olarak tanımlanan dikey çizgi oluşumu başlar. Yüz ve boyunda gebelik maskesi olarak bilinen, kahverengi leke oluşumu da 12 hafta hamilelik belirtileri arasında yer alır. Anne adayının kan hacmindeki artış sebebiyle baş ağrısı şikayetleri görülebilir.

Gebeliğin 12. Haftasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Az pişmiş ya da çiğ et ve et ürünlerinin tüketilmemesi gereken 12 haftalık hamilelik sürecinde fazla kilo almamak için anne adayı, aşırı tuzlu, şekerli ve yağlı gıdalardan kaçınmalıdır. Özellikle uykudan önce yapılan atıştırmalar hem kilo artışına hem de hazımsızlık, mide yanması, kusma ve reflü gibi şikayetlere yol açar. Bu yüzden anne adayının tüm gebelik boyunca olduğu gibi gebeliğin 12. haftasında da sağlıklı ve dengeli beslenmesi önemlidir. Gebelikte 12 hafta, bol bol mevsim meyvelerinin tüketilmesi gereken bir dönemdir. Ayrıca C vitamini bakımından zengin, portakal, çilek, brokoli, biber gibi meyve ve sebzeler sık sık tüketilmelidir. Günlük olarak yaklaşık yarım kilo süt tüketimi, protein açısından zengin beslenilmesi ve bol bol su içilmesi de dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alır. Vücudun farklı yerlerinde çatlak oluşumu için gebeliğe uygun nemlendirici kremler kullanımına da başlanabilir.

12 Haftalık Bebek Anne Karnında Nerededir?

Doktorların sıkça karşılaştığı sorulardan biri “12 haftalık bebek anne karnında nerededir?” şeklindedir. 12 haftalık gebelik görüntüsü, önceki haftalardaki ultrason görüntüleriyle karşılaştırıldığında rahmin yukarıya doğru yer değiştirdiği görülebilir. Rahmin pelvisten yukarı doğru hareket etmesi, gebelik sürecinin olağan bir parçasıdır. Ayrıca bu durum rahmin, mesane üzerinde yaptığı baskıyı da azaltır. Böylece anne adayının sık sık tuvalete gitme ihtiyacı da yavaş yavaş azalır. Anne adayları tarafından sıklıkla sorulan bir diğer soru da “12 haftalık gebelik kaç aylıktır?” ya da “12 hafta kaç ay?” şeklindedir. 12 haftalık gebelik, yaklaşık olarak 3 aylık gebeliktir ve bu haftanın sona ermesiyle birlikte gebeliğin ilk trimesteri ya da diğer bir deyişle ilk 3 aylık dönemi de sona erer.

12 Haftalık Bebek Görüntüsü

12 haftalık ultrason görüntüsü incelendiğinde bebeğin tam bir insan görünümünde olduğu anlaşılır. Önceki haftalardan farklı olarak, göz ve kulaklar olması gerektiği yerdedir ve başın ön kısmında bulunan şişlik de yok olmuştur. Dış üreme organlarının oluşmaya başlaması ile birlikte bebeğin cinsiyeti de görünüm kazanmaya başlar. Yaklaşık olarak 13-14 gr. ağırlığındaki bebeğin hareketleri bu dönemde artar. Anne adayları tarafından sıklıkla merak edilen bir diğer soru da “12 haftalık bebek hareketleri hissedilir mi?” şeklindedir. Bebek bu hafta hareketli olsa da henüz bu hareket dışarıdan ya da anne adayı tarafından hissedilemez.

12 Haftalık Bebek Cinsiyet Görüntüsü

12 haftalık bebek cinsiyeti henüz ultrasonda görülemez; bebeğin dış genital organları gelişmeye başlasa da cinsiyet görüntüsü tam olarak seçilebilir durumda değildir. 12 haftalık erkek bebek görüntüsü ile kız bebek görüntüsü arasında henüz bir fark oluşmamıştır. Bu nedenle söylenenler tahminden öteye geçemez. 12 haftalık gebelik, cinsiyet belirlenmesi için uygun bir dönem değildir. Bebeğin cinsiyetinin tam olarak belirlenmesi için 16. veya 20. haftanın beklenmesi gerekir.

12 Haftalık Bebek Gelişimi

İlk trimesterin son haftası olan 12. haftanın sona ermesi ile birlikte gebeliğin ilk 3 ayı da sona erer. Bu, aynı zamanda 12 haftalık bebek kaç aylık olur sorusunun da yanıtıdır. 12 haftalık bebek ultrason görüntüsü incelendiğinde fetüsün, artık tam bir bebek görünümünde olduğu anlaşılabilir. Tiroit, safra kesesi ve pankreasın işlevlerini yerine getirmeye başladığı bu dönemde bebeğin böbrekleri de aktif olarak çalışır. Oluşumu tamamlanan fakat gelişimi devam eden sindirim sistemindeki kaslar da ilk kez bu hafta içinde çalışmaya başlar. Bebeğin saç ve tırnaklarının uzamaya başladığı 12. haftada ses telleri ve dış üreme organlarının da oluşumu başlar. Ayrıca bu dönem doppler adlı cihaz ile bebek kalp atışlarının dinlenebildiği zamandır.

12 Haftalık Bebek Hareketleri Hissedilir mi?

12 haftalık erkek bebek ultrason görüntüleri incelendiğinde şanslı anne ve baba adayları, bebeğin ilk hareketlerini görebilir. Bu dönemde oldukça hareketli olan fetüsün hareketlerinin dışarıdan ya da anne adayı tarafından hissedilmesi henüz mümkün değildir. Erken dönem olarak kabul edilen 13. ve 16. haftalarda bazı anne adayları bebeğin hareketlerini hissedebilir ancak kelebek hareketini andıran bu hissin, gaz hareketleri ile karıştırılması da olasıdır. Hareketlerin anne adayı tarafından ilk kez hissedilmesi 13. ve 25. haftalar arasında gerçekleşir. İlk gebeliklerde ise 18. ya da 20. haftaya kadar anne adayı, bebeğin hareketini hissetmeyebilir. Zaman ilerledikçe hareketleri artan bebeğin başlangıçta gaz hareketi gibi olan hareketleri, gün geçtikçe tekme, yumruk ve gerdirme şeklinde hissedilebilir.

12 Haftalık Bebek Kaç cm Olur?

Gelişimi hızla süren bebeğin sağlık durumu ve fiziksel görünümü anne adayları tarafından sıklıkla merak edilir. Bu yüzden hekimlerin sıklıkla karşılaştığı sorulardan bir diğeri de “12 haftalık bebek kaç cm?” şeklindedir. Anne rahmindeki 12 haftalık bebek boyu, yaklaşık olarak 5-6 cm. aralığındadır. Ağırlığı da yaklaşık olarak 13-14 gram kadardır. Rutin kontroller sırasında hekim, ultrason ile yaptığı muayene ve gözlem sonucunda bebeğin boyunu tam olarak ölçer. Rutin kontroller süresince yapılan ölçüm ile bebeğin yaklaşık olarak kaç cm uzunluğunda ve kaç kg ağırlığında doğacağı da hesaplanabilir.

Gebelik ile ilgili aklınıza takılan tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: