Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Bebeğin Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur? Anne ve baba olacağını öğrenen herkes, son derece heyecanlı bir sürece adım atar. Hamilelik sürecinde anne ve baba adaylarının aklına pek çok soru takılır. En çok merak edilen konulardan biri de bebeğin cinsiyetidir.
Gelecekle ilgili hayaller kurarken ya da bebek için alışveriş yaparken son derece belirleyici olan cinsiyet, tüm anne ve babaların bir an önce öğrenmek istediği detayların başında yer alır.
Bu sebeple de çoğu anne baba adayı, “10 haftalık bebeğin cinsiyeti belli olur mu?” ya da “12 haftalık bebeğin cinsiyeti belli olur mu?” gibi sorulara yanıt arar.
Peki bebeğin cinsiyetini göstermesi için ne yapılmalı, kız ve erkek bebek nasıl belli olur, biliyor musunuz? İşte bebek cinsiyeti hakkında bilmeniz gereken tüm detaylar…
Her hamilelik, farklı bir hikâyedir. Bu sebeple de hamilelikteki pek çok detay; annenin yaşına, genel sağlık durumuna, fetüsün gelişimine ve hamileliğin yaşandığı ortamın koşullarına göre değişiklik gösterebilir. Bu duruma, bebeğin cinsiyetinin anlaşılması da dahildir.
Gebelikte yaşanan koşullar, bebeğin cinsiyetinin anlaşılmasını geciktirebilir ya da ortalamadan daha erkene çekebilir. Olağan durumlarda bebeğin cinsiyetinin gebeliğin 5. ayında anlaşılması beklenir. Pek çok hamileliğin 13. ila 16. haftaları arasında, bebeğin cinsiyeti net bir şekilde anlaşılır.
Bebeğin bacaklarını açmaması, ters pozisyonda yatması ve göbek bağının bacaklarının arasından geçmesi gibi durumlarda ise cinsiyet tam olarak anlaşılamayabilir ve bu gibi durumlarda bebeğin pozisyon değiştirmesi için bir süre beklenmesi gerekir.
Peki bebek bacaklarını açmıyorsa cinsiyeti nedir? Bebekler, anne karnında kendilerini nasıl rahat hissediyorlarsa o pozisyonda dururlar ve kimi zaman bacaklarını kapalı tutmayı tercih edebilirler. Bu durum, bebeğin cinsiyeti hakkında herhangi bir fikir vermez.
Bacakları açmadığı için cinsel organı görülemeyen bebeklerin pozisyon değiştirmesi ve cinsel organlarının görünür hâle gelmesi için çeşitli işlemler uygulanabilir.
Bu işlemler annenin çeşitli gıdalar tüketmesi, ultrason görüntülemesi esnasında diğer tarafa yatması ya da biraz dolaşması gibi basit yöntemler olabilir. Bu uygulamalar sonucunda bebek hâlen bacaklarını açmıyorsa, cinsiyet taraması sonraki doktor kontrollerine bırakılır.
Bebeğin cinsiyeti, tamamen babadan gelen kromozomlar sonucunda oluşur. Sağlıklı bir döllenme sonucunda meydana gelen tüm bebekler, 23’ü anneden 23’ü babadan gelen toplam 46 kromozoma sahip olur.
Kromozomlar, kişinin gen haritasını taşır ve cinsiyetinden fiziksel özelliklerine, zihinsel etkinliklerinden genetik hastalık taşıyıp taşımadığına kadar pek çok konuda belirleyici rol oynar. Kromozomlar, X ve Y olmak üzere ikiye ayrılır.
Anne ve babadan gelen kromozomları XX şeklinde eşleşen kişiler, kadın olarak dünyaya gelir. Kromozom çifti XY olarak eşleşenler ise erkek olarak doğar.
Kadınlarda yalnızca XX kromozomu bulunur. Bu sebeple de her hamilelikte anne adayından bebeğe geçen kromozomlar, yalnızca X türünde olur. Erkeklerde ise X ve Y kromozomları bir arada bulunur. Babadan bebeğe geçen kromozomlar X türünde olursa, fetüsün kromozomları XX şeklinde eşleşir ve böylece bebek kız olarak doğar.
Babadan Y kromozomu gelmesi durumunda ise bebeğin kromozomları XY şeklini alır ve böylece bebeğin cinsiyeti erkek olur. Kromozomlar, baba adayından gelen ve döllenmeyi gerçekleştiren spermin türüne göre değişiklik gösterir.
Baba adayının bazı spermlerinde X, bazı spermlerinde Y kromozomu bulunur. Bu sebeple bebeğin cinsiyeti, tamamen tesadüfen oluşur. Halk arasında, cinsiyet üzerinde etki ettiğine inanılan, isteğe göre kız ya da erkek bebek doğmasına yol açtığı düşünülen pek çok batıl yönteme rastlanabilir.
Bu yöntemler, bilimsel açıdan herhangi bir geçerliliğe sahip olmadıkları gibi anne ve baba adaylarının sağlığına zarar da verebileceği için dikkatli olunmalıdır. Bu sebeple, doktorunuzun önermediği yöntemleri uygulamaktan kaçınmanız önerilir.
Anne adayının bebeğin cinsiyeti üzerinde herhangi bir etkisi bulunmadığı için döllenmeyi belirli günlere denk getirmek, oda sıcaklığını ayarlamak ya da ilişki öncesinde anne adayından bazı gıdalar tüketmesini istemek gibi yöntemlerin de herhangi bir bilimsel karşılığı yoktur.
Cinsel organ gelişimi, hamileliğin 12. haftasında başlar ve gebelik sonuna kadar devam eder. Gebeliğin 4. ayının sonuna denk gelen 12. haftada, anne karnındaki fetüs hâlen çok küçüktür ve bu sebeple de bu evrede cinsel organın kesin bir şekilde görülmesi pek mümkün olmayabilir.
Bebeğin haftasından daha ileri bir gelişim göstermesi, gözleme çok müsait bir pozisyonda bulunması ve cinsel organın beklenenden daha erken gelişmeye başlaması gibi durumlarda, hamileliğin 12. haftasında cinsiyet tespiti yapılabilir.
Ancak erken dönemde yapılan tespitin hamilelik ilerledikçe yeniden gözden geçirilmesi önerilir. Erken dönemde yapılan görüntüleme işlemleri, yanıltıcı bir etki oluşturabilir ve cinsiyetin yanlış belirlenmesine yol açabilir. Bu sebeple, kesin sonuç için hamileliğin 15. ila 16. haftalarının beklenmesi daha sağlıklıdır.
Hamileliğin 20. haftasında, anne karnındaki bebeğin pek çok organı büyük oranda tamamlanır. Cinsel organlar da bu noktada gelişiminin büyük kısmını tamamlar. Geriye kalan yaklaşık 20 haftalık süreç, vücudun diğer bölgeleri gibi cinsel organlar için de büyüme ve hacim kazanma evresidir.
Bu sebeple, anne karnındaki bebeğin cinsiyetinin en geç 20. hafta civarında tespit edilmesi beklenir. Cinsiyetin 20. hafta civarında hâlen tespit edilememesi, başlı başına bir sorun olarak kabul edilmez.
Özellikle 11. ila 14. haftalar civarında yapılan tarama testlerinde riskli bulunmayan gebeliklerde, cinsiyetin anlaşılamamasının temel sebebi, bebeğin yatış pozisyonudur.
Bebekte anomali şüphesi bulunması durumunda ise doktorunuz ek testler yaptırmanızı talep edebilir. Bu durumda, vakit kaybetmeden gerekli testleri yaptırmanız ve bebeğin sağlığı hakkında detaylı bilgiye ulaşmanız son derece önemlidir.
Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.
Yorumunuzu Gönderin