Tüp Açtırma Ameliyatı Nedir? - Bahçeci Tüp Bebek Merkezi

Tüp Açtırma Ameliyatı Nedir?

Tüp Açtırma Ameliyatı Nedir?
17.09.2021 0

Tüp Açtırma Ameliyatı Nedir?

Tıkalı Fallop tüpleri, hamile kalmaya çalışan pek çok kadın için sorun oluşturabilir. Bu sorunu yaşayan çiftler gerek tıkalı tüplerin yeniden açılması gerek de farklı gebe kalma yöntemlerinin kullanılmasıyla hamile kalma şansını artırmaya çalışır.

Peki, tüpleri kapalı olan kadın hamile kalabilir mi? Tıkalı tüpler kendiliğinden açılır mı? Tüpleri açtırmak mümkün mü? Rahim filmi tüpleri açar mı? Tüm bu soruların yanıtlarını yazının devamında bulabilirsiniz.

Tüpler Neden Tıkanmaktadır?

Fallop tüpleri, rahim ve yumurtalıkları birbirine bağlayan yapılardır. Her ay yaklaşık olarak ovulasyona yani yumurtlamaya denk gelen dönemde bu tüpler yumurtayı, yumurtalıklardan overe taşır. Fallop tüplerinin bir önemi de sperm ve yumurtanın burada döllenmesi ile ilgilidir.

Gebeliğin en önemli olaylarından biri olan döllenme, spermin fallop tüplerine kadar ulaşması ve burada yumurtayla birleşmesi sonucu gerçekleşir. Fallop tüpleri tıkalı olduğunda hem yumurtanın rahme taşınması hem de döllenmiş yumurtanın rahme inerek implante olmasında sorunlar ortaya çıkar. Bu nedenle tıkalı tüpleri açmak için tedavi olmak gerekir.

Fallop tüplerinin tıkanması genellikle pelvik bölgede skar dokusu veya yapışıklıklar oluşması sonucunda meydana gelir. Pelvik bölgede bu sorunların ortaya çıkmasına neden olan durumlar ise şu şekilde sayılabilir:

Pelvik İnflamatuar Hastalığı: Bu hastalık tüplerde skar dokusu oluşumuna veya hidrosalpinks gelişmesine yol açabilir. Hidrosalpinks, tıkalı tüplerde sıvının toplandığı ve tüpün genişlediği bir durumdur.

Endometriozis: Endometrial dokular tüp içerisinde birikerek tüpün tıkanmasına sebebiyet verebilir. Endometrial dokuların diğer organların dışında birikmesi de yine pelvik bölgede yapışıklığa neden olarak tüpleri tıkayabilir.

Bazı Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar: Klamidya ve gonore (bel soğukluğu) gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, pelvik inflamatuar hastalığına neden olarak tüplerin tıkanmasına yol açabilir.

Daha Önce Dış (Ektopik) Gebelik Yaşamak: >Dış gebelik, fallop tüpünde skar dokusu oluşturarak tüpün tıkanmasına sebep olabilir.

Fibroidler: Fibroidler, rahimde gelişen ve büyük boyutlara ulaşabilen kitlelerdir. Bu kitleler tüpleri, özellikle rahme yakın oldukları bölgeden tıkayabilir.

Geçirilmiş Abdominal Cerrahi: Karın bölgesinden geçirilmiş cerrahiler, özellikle fallop tüplerinin kendisi üzerinde yapılan operasyonlar; yapışıklığa neden olarak tüplerin tıkanmasına yol açabilir.

Tıkalı fallop tüpleri herhangi bir semptoma, belirtiye neden olur mu? Bu sorunun cevabı kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Çoğu zaman tüpleri tıkalı olan kadınlar bu durumu hamile kalmak isteyene kadar fark etmez. Uzun süre denemeye rağmen hamile kalamama, gebeliğin gerçekleşmemesi gibi durumlarda doktora başvuran kadınların ayrıntılı incelenmesinde bu durum ortaya çıkar.

Ancak bazı durumlarda, örneğin hidrosalpinks geliştiğinde hastada karnın tek tarafında orta şiddetli ağrı hissedilebilir. Bazen de hastalarda tıkalı tüpe bağlı olarak değil de tüpün tıkanmasına neden olan duruma bağlı olarak çeşitli belirtiler görülebilir. Örneğin, hastada endometriozise bağlı olarak pelvik ağrı, yoğun adet dönemi gibi semptomlar oluşabilir.

Tüplerin Kapalı Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Tüplerin tıkalı olduğunu anlamak için kullanılan yöntem histerosalpingografi (HSG) olarak adlandırılır. Bu yöntemde doktor rahimden içeri doğru bir boya verir. Bu boya rahim ve tüpleri boyar. Daha sonra hastanın X ışınları ile çekilen filmlerinde bu boyamanın ayrıntıları incelenir. Sağlıklı bir kadında boyanın rahimden tüplere doğru sorunsuz bir şekilde geçmesi beklenir.

Ancak tüplerin birinin tıkalı olduğu durumda kapalı tüpe doğru boya geçişi olmayacaktır. Tüplerin her ikisinin de kapalı olduğu durumda ise boya sadece rahimde kalacak, tüplere hiç geçmeyecektir.

HSG işleminin menstrual siklusun ilk yarısında yapılması gerekir. HSG’nin hastadaki problemi göstermeye yeterli olmadığı durumlarda ise doktor laparoskopi ile daha ayrıntılı bir inceleme yapabilir. Laparoskopinin bir diğer avantajı da doktorun bu işlem sırasında tüplerdeki kapanmayı da düzeltebilmesidir.

Tüp Açtırma Ameliyatı Nedir, Nasıl Yapılır?

Tüp açtırma ameliyatı, tüplerin tıkanmasına neden olan skar dokusunun ve yapışıklıkların giderildiği ve böylece tüplerin yeniden eski haline döndürüldüğü bir operasyondur. Peki, tüp açma ameliyatı nasıl olur?

Ameliyatta cerrah, karna açılan birkaç küçük delikten içeri doğru çeşitli aletler yardımıyla girer. Bu aletlerle tüpün kapanmasına neden olan yapışıklıkları açar, skar dokularını uzaklaştırır. Tüp açtırma ameliyatı, tüplerin az hasar aldığı ve yapışıkların görece daha az olduğu durumlarda başarılı bir şekilde yapılabilir.

Ancak tüplerin ciddi hasar aldığı; pelvik bölgede çok sayıda yapışıklığın, skar dokusunun olduğu durumlarda ise ameliyat ile tüplerin eski haline döndürülmesi mümkün olmaz.

Fallop tüpü rekanalizasyonu ise tüplerdeki tıkanıklığın tüpün sadece küçük bir kısmında olduğu hastalarda kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde hastaya tıpkı HSG’de uygulanan işlemler gibi işlemler uygulanır. HSG ile küçük tıkanıklığın görüldüğü noktaya ise rahimden ince bir kateter ilerletilir.

Böylece tüp yeniden açılmış olur. Bu yöntem oldukça kolay ve hızlı bir işlemdir. Hastadaki tıkanıklığın yeterince küçük olduğu durumlarda bu yöntem rahatlıkla tercih edilebilir.

Tüpler Kapalıyken Hamile Kalmak Mümkün mü?

Tüplerden sadece birinin tıkalı olduğu durumda kadının hamile kalma şansı çok fazla değişmez. Ancak her iki tüpün tıkalı olduğu durumda gebelik şansı birkaç faktöre bağlı olarak değişir. Tüplerin tamamen kapalı olduğu durumda tüplerin açılmadan kadının hamile kalması mümkün değildir. Bu tarz durumlarda çiftlere tüp bebek (IVF) tedavisi önerilebilir.

Tüplerin kısmen tıkalı olduğu durumlarda ise döllenme gerçekleşebilir. Ancak döllenen yumurta kısmi olarak kapalı tüpte ilerleyemeyip rahme inemeyebilir. Bu durumda da ektopik (dış) gebelik oluşur. Ektopik gebelik hem anne hem de bebek sağlığı açısından oldukça riskli bir durumdur. Dolayısıyla tüpleri kısmen kapalı olan hastalar için de tüp bebek (IVF) yöntemini denemek mantıklı olabilir.

Tüplerin açılması ile hastanın hamile kalma şansı doğar. Tüpleri rahime yakın yerde kapalı olan kadınların tüpleri yumurtalığa yakın bölgede tıkalı olan kadınlara göre normal yollarla hamile kalma ihtimali daha yüksektir. Ektopik gebelik, enfeksiyon gibi sebeplerle tüpleri tıkanan ve sonrasında ameliyat olan kadınlarda ise gebe kalma şansı daha düşüktür. Bu şans, tüpün ne kadarlık bölümünün etkilendiğine bağlı olarak değişir.

Tüp Açtırma Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Laparoskopik tüp açtırma ameliyatı genellikle birkaç saat sürer. Ancak bu süre hastanın genel durumu, tüplerin ne kadar hasar aldığı, tüpleri tıkayan sebebin ne olduğu gibi pek çok farklı parametreye göre değişkenlik gösterebilir. Fallop tüpü rekanalizasyonu yöntemi ise yaklaşık 1 saatte tamamlanan bir işlemdir.

Bu işlemin dezavantajı ise bu yöntemin herkes için uygulanabilir olmamasıdır. Tüp açtırma ameliyatı fiyatı ne kadar? Ameliyatın riskleri neler? Tüm bunlar ve aklınıza takılan diğer sorular için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Yorum Gönder !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Lütfen gerekli alanları doldurunuz !


Sizi Arayalım

Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.

Sizi Arayalım


    Tüp Açtırma Ameliyatı Nedir?

    Doktora Sorun

      Doktora Sorun


      Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.

      Tüp Açtırma Ameliyatı Nedir?

      Sizi Arayalım

      Telefon numaranız:

        ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.


        Geri
        Whatsapp
        Sizi Arayalım
        Bizi Arayın
        Messenger

          ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.