Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
40 Yaşından Sonra Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler; Çocuk sahibi olmak, her yaşta kadının en önemli hayallerinden biridir. Hamile kalmak için en ideal zamanın ise 20’li yaşlarla 35 yaş arası olduğu öne sürülür.
35 yaşını geçen kadınlarda yumurtlamanın azalması, yumurta kalitesinin düşmesi ve ileri yaş sebebiyle eklenen kronik hastalıklar hamile kalma ihtimalini azaltır. Kimi kadınlar ise 40 yaşından sonra bile hamile kalabilir.
Doğal yollarla ya da tüp bebek uygulamalarıyla gerçekleşen 40 yaş sonrası hamileliklerde her zamankinden daha fazla risk bulunur. Bu sebeple 40 yaşından sonra hamile kalanların gebeliği sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmeleri için beslenmeden dinlenmeye, ilaç kullanımından günlük rutinlere kadar pek çok detaya dikkat etmesi gerekir.
40 yaşından sonra hamile kalmak, zorlayıcı bir durum olsa da imkansız değildir. Gelişen teknoloji ve tıbbi yöntemler sayesinde pek çok kadın, 40 yaş sonrasında da hamile kalabilir. Peki 40 yaşından sonra hamile kalmak için ne yapmalı? Bu noktada en önemli detay, kadının menopoz sürecine girmemiş olmasıdır.
Menopoza giren kadınlarda yumurtlama tamamen sona ereceği için döllenme şansı ortadan kalkar. Bu yüzden 40 yaşını aşmış bir kadının hamile kalabilmesi için mutlaka halen adet görüyor olması ve yeterli bir yumurta rezervi bulunması gerekir.
40 yaş sonrasında hamile kalmak istiyorsanız, yumurta rezervinin ölçümü için çeşitli testler yaptırabilir ve hamileliğe uygun olup olmadığınızı tespit edebilirsiniz.
40 yaşında anne olmak, doğal yollarla gerçekleşemeyebilir. Bu süreçte kadının yumurtlaması düzenli bir şekilde devam etse bile yumurta kalitesinin düşmesi ve hormon seviyesinin dalgalanması gibi sebepler, doğal yollarla hamile kalmanızı zorlaştırabilir.
Bu yüzden 40 yaşından sonra anne olmak istiyorsanız, halk arasında “tüp bebek” olarak bilinen IVF/ICSI yöntemine başvurabilirsiniz.
40 yaşından sonra hamile kalanlar, ağırlıklı olarak IVF/ICSI yöntemine başvuran kadınlardan oluşur. IVF/ICSI yöntemi sayesinde erkekten alınan spermle kadından alınan yumurta, vücut dışında döllenir ve vücudunuza geri enjekte edilir. Bu sayede yaş sebebiyle oluşabilecek döllenme zorluklarının önüne geçilerek hamilelik şansı yükseltilir.
40 yaş sonrasında yaşanan hamileliklerde hem anne hem de bebek açısından çeşitli tehlikelerle karşılaşılabilir. Bu yüzden gebelik sürecinin uzman doktorlar tarafından dikkatli bir şekilde takip edilmesinde yarar bulunur.
İleri yaş hamileliklerinde karşılaşılan en önemli tehlike düşük riskidir. İlerleyen yaşla birlikte miyom, şeker hastalığı ve hipertansiyon gibi hastalıklar hamilelik sürecinde düşük riskinde artışa yol açar.
Bu nedenle 40 yaşından sonra hamile kalan kadınların sağlıklarına çok dikkat etmesi, kalsiyum, folik asit, demir, D vitamini içeren besinlerden bolca tüketmesi ve dengeli beslenmesi, alkol ve sigara gibi alışkanlıklardan uzak durması, kilo alımına dikkat etmesi ve yürüyüş gibi fiziksel aktiviteleri yapması önerilir.
İleri yaş hamileliklerinde yaşanabilecek riskler arasında down sendromu ihtimali de bulunur. Down sendromu, kromozomal bir bozukluktur ve tüm hamileliklerde oluşabilir.
20’li yaşlarda gerçekleşen gebeliklerde down sendromu ihtimali ortalama 1/1441’ken bu ihtimal 35 yaş sonrasında hızla artar. 40’lı yaşlarda gerçekleşen hamileliklerin 1/84’ünde down sendromu gözlemlenir.
Bu nedenle 40 yaşından sonra hamile kalan kadınların gebeliğin erken evrelerinde tarama testleri yaptırması ve olası down sendromunu erkenden öğrenmesi önerilir.
40’lı yaşlarda hamile kalan kadınların dikkat etmesi gereken noktalardan biri de strestir. Bu yaşlarda yaşanabilecek stres, doğum riskleri açısından son derece tehlikeli sonuçlar doğurabilir ve erken doğum sürecini hızlandırabilir. Bu yüzden 40 yaş üstündeki anne adaylarının daima sakin, huzurlu ve pozitif kalmaya gayret etmesi önerilir.
40 yaş üstü gebeliklerde yapılan testler, bebeğin sağlıklı olup olmadığını ve herhangi bir düşük ya da erken doğum riski bulunup bulunmadığını ortaya koyar. 40 yaş üstü gebeliklerde öncelikle şeker hastalığı, hipertansiyon gibi kronik hastalıkların olup olmadığı kontrol edilmelidir.
40 yaş üstü gebeliklerde daha çok gebelik şekeri, gebelik hipertansiyonu, erken doğum, bebekte gelişme geriliği, ölü doğum ve doğum sonu kanamaları görülür. Bu nedenle genç yaş gebeliklerine göre daha sık doktor kontrollerine gitmelidirler.
40 yaş üstü gebeliklerde ayrıca daha fazla Down sendromu gibi kromozom anormallikleri görülür. Bebeğin fiziksel bir anomaliye sahip olup olmadığını araştıran tarama testleri, down sendromu ve zihinsel engellilik gibi sorunların tespit edilmesine de yardımcı olur. Bu amaçla 11-14 hafta arasında ikili test, 16-18 hafta arasında üçlü test, dörtlü test gibi tarama testleri yapılabilir.
Ancak 40 yaş üstü gebeliklerde kromozomal anomali riski yüksek olduğu için NIPT (Non-Invazive Prenatal Test) yani annenin kolundan alınan kan ile anne kanına karışan bebeğe ait serbest DNA parçaları incelenebilir. NIPT testleri gebeliğin 10. haftasından itibaren yapılabilir ve daha güvenilir testlerdir.
Bu süreçte uygulanan testler, anne karnındaki bebeğin genetik dokusunun incelenmesini de sağlar. Bu amaçla koryon villus örneklemesi ve amniyosentez girişimsel testler de yapılabilir. Ayrıca 20-23 hafta arasında detaylı ultrasonografi incelemesi ile sakatlık ve risk taraması da yapılır.
Bu incelemeler, bebeğin fiziksel gelişiminin detaylı bir şekilde analiz edilmesine yardımcı olur. Olası bir düşük ya da erken doğum riskinin tespit edilmesi durumunda, gerekli tedbirler alınır ve gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam etmesi sağlanır.
Siz de 40 yaş sonrasında hamile kalmak istiyorsanız, Bahçeci Tüp Bebek Merkezi’ne danışabilirsiniz. Tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.
2 thoughts on “40 Yaşından Sonra Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler”
Remzi by benim doktorum du kendisine çok teşekkür ediyorum 40 yaşta çoğu özel hastane olumsuz konuşurken yumurta rezervinden kendisi hep olumlu konuştu ve ilk denemede önce rabbim sonra remzi by sayesinde oldu rabbim ona sağlık sıhhat versin inşallah
Merhaba,
Çok teşekkür ederiz. Sağlıklı günler dileriz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi