Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Vajinal kaşıntı; pek çok kadının hayatının en azından bir döneminde yaşadığı yaygın görülen bir sağlık sorunudur. Antibiyotik kullanımı, bazı ilaçların ve doğum kontrol haplarının kullanımı, enfeksiyonlar ve alerjenler gibi birçok etkene bağlı olarak ortaya çıkabilen vajinal kaşıntı, günlük hayatı olumsuz etkileyecek kadar şiddetli olabilir.
Vajinal kaşıntı yaşayan kadınlarda bu durumun en yaygın nedeni vajinal enfeksiyonlardır. Fakat farklı durumlar da kaşıntı oluşumuna yol açabildiğinden ve enfeksiyona neden olabilen çok sayıda mikrobiyal ajan söz konusu olduğundan vajinada kaşıntı problemi mutlaka jinekolojik muayene ve araştırma gerektirir.
Kaşıntı sorunu yaşayan kadınlar mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurarak doktor kontrolünden geçmeli, kaşıntıya neden olan faktör belirlendikten sonra gerekli olan tedaviye başlamalıdır.
Enfeksiyonlar, rahatsız edici ajanlar, dermatolojik sorunlar, dar ve rahatsız kıyafetlerin giyilmesi, bazı jinekolojik hastalıklar ve menopoz gibi nedenlerden herhangi biri kadınlarda vajinal kaşıntı sorununu ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda bunlardan birkaçının bir arada rol oynaması da söz konusu olabilir.
Vajina ve vulvada kaşıntıya neden olan en yaygın sorun mantar enfeksiyonudur. Pamuklu olmayan, naylon ve benzeri maddeler kullanılarak üretilmiş iç çamaşırlarının kullanımı, günlük ped kullanımı, dar iç çamaşırı ve pantolonların kullanımı, genital bölgenin kimyasal içerikli temizleyicilerle temizlenmesi, kişisel hijyene yeterince özen gösterilmemesi gibi nedenler enfeksiyon oluşumuna zemin hazırlayan faktörler arasındadır.
Mantar enfeksiyonlarının yanı sıra bakteriyel kaynaklı enfeksiyonlar da vajinada kaşıntıya neden olabilir. Mantar veya bakteri kaynaklı enfeksiyonların büyük bir kısmında kaşıntıya ek olarak vajinal akıntı sorunu da söz konusudur. Akıntının rengi, kıvamı ve yapısı enfeksiyona yol açan mikrobiyal ajana bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
Kaşıntıya neden olan bir diğer faktör ise cilt hastalıkları ve tahrişlerdir. Sedef hastalığı ve egzama gibi cilt hastalıkları ile alerjik hastalıklarda da vajinal kaşıntı görülebilir, kaşıma sonucu vulva dokusunun zarar görmesi ile enfeksiyonlara neden olarak kaşıntıyı şiddetlendirebilir. Belirtilen durumların haricinde vajinal kaşıntının daha az görülen nedenleri arasında şunlar yer alır:
Vajinal kaşıntı, her gebe kadında görülen bir sorun değildir. Bu nedenle bir gebelik belirtisi olarak değerlendirilmez. Fakat gebelik döneminde vajinal kaşıntı görülme olasılığı yükselir.
Bunun en önemli nedeni kadın vücudunda önemli değişikliklerin ortaya çıktığı gebelik döneminde anne vücudunda meydana gelen fiziksel, ruhsal ve hormonal değişimlerdir. Hormonal dengelerde meydana gelen değişimler vajinal salgılarda değişikliğe neden olarak vulva ve vajinal bölgeyi enfeksiyonlara yatkın hale getirebilir.
Bakteri veya mantar kaynaklı enfeksiyonların gelişmesi halinde vajinal kaşıntı sorunu ortaya çıkabilir. Bunun haricinde gebelik ile birlikte gerçekleşen kilo alımı, ruhsal değişimler, doğum stresi ve artan terleme gibi nedenlere bağlı olarak da vajinal enfeksiyonlar görülebilir. Alerji, egzama veya sedef hastalığı gibi hastalıkları bulunan bireylerde de hamileliğin başlangıcı ile birlikte vajinal kaşıntı sorunu ortaya çıkabilir.
Önceden böyle bir sorunu olan anne adaylarında ise kaşıntı şiddetlenebilir. Gebelik döneminde vajinal kaşıntı yaşayan kadınlar mutlaka bu konu hakkında hekimlerine danışmalı, herhangi bir enfeksiyonun söz konusu olup olmadığını öğrenebilmek adına gerekli testleri yaptırmalıdır.
Hamilelikte vajinal kaşıntıya neden olabilen faktörler, hamilelik dışındaki dönemlerde vajinal kaşıntıya neden olan etmenlerle aynıdır. Fakat hamilelik dönemindeki hormonal değişimlerin etkisiyle vajinal salgının miktarında değişim olabilir, vajina ve vulva enfeksiyona neden olan mikrobiyolojik ajanlara daha açık hale gelebilir. Vajinal kaşıntı gebelik döneminde oldukça yaygın olarak görülen bir sorundur ve bu sorunu yaşayan anne adayları paniğe kapılmamalıdır.
Kaşıntı hakkında jinekoloji uzmanlarına danışmak ve muayeneden geçmek bu sorunun tedavi edilebilmesi için en faydalı yöntemdir. Hamileliğin vajinal enfeksiyonları kolaylaştırmasından dolayı hamile kadınlar dar olmayan pamuklu iç çamaşırlarını tercih etmeli, günlük ped kullanımından kaçınmalı, bunun yerine iç çamaşırını sıklıkla değiştirmeyi tercih etmelidir.
Vajina ve vulva temizliği yalnızca ılık su ile yapılmalı, herhangi bir deterjan içerikli temizleyici kullanılmamalıdır. Egzama veya sedef gibi bir cilt hastalığı söz konusu ise bunlara ilişkin dermatoloji uzmanları tarafından önerilen tedavi planına uyulmalıdır.
Hamilelik döneminde görülen vajinal kaşıntı, bebeğe herhangi bir zarar vermez. Fakat kaşıntı anne adayını oldukça fazla rahatsız edebilir. Ayrıca bazı durumlarda kaşıntı farklı sağlık sorunlarını işaret edebilen bir semptom olarak da karşımıza çıkabildiğinden bu sorunu yaşayan anne adayları hekim muayenesinden geçmelidir. Vajinal kaşıntı yaşayan anne adayları kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarına başvurarak genel bir ultrason muayenesinden geçirilir.
Ek olarak jinekolojik muayene yapılır ve vulva bölgesinde kaşıntıya neden olabilen etkenin ne olduğuna yönelik inceleme yapılır. Enfeksiyondan şüphelenilmesi halinde vajinal akıntıdan sürüntü örneği alınarak incelenmek üzere laboratuvara gönderilebilir. Bunun yanı sıra bir cilt hastalığı veya alerji sorununun tespit edilmesi durumunda bunlara yönelik tedavi önerilebilir.
Gerekli görülmesi halinde anne adayları cildiye, immünoloji gibi farklı tıbbi birimlere de yönlendirilebilir. Kaşıntıyı oluşturan neden tespit edildikten sonra tedavi uygulanarak kaşıntı sorunu genellikle hızlı bir şekilde ortadan kaldırılabilir ve hasta eski konforuna kavuşabilir.
Vajinal kaşıntının en yaygın nedeni olan enfeksiyonlarda, tedaviye başlanmadan önce enfeksiyona neden olan mikrobiyal ajan tespit edilmelidir. Bunun için vajinal akıntıdan örnek alınır ve alınan örnek mikrobiyoloji laboratuvarlarına gönderilir.
Örnek alma işlemi çok ince yapılı özel aletler kullanılarak yapılır. Bu nedenle hiç cinsel birliktelik yaşamamış olan genç kızlarda da bu test uygulanabilir.
Enfeksiyonun mantar kaynaklı olması halinde antifungal, bakteri kaynaklı olması halinde antibiyotik içeren ilaçlarla tedavi uygulanır. Hamile kadınlarda vajinal enfeksiyon (vajinit) tedavisinde gebelik haftası da göz önünde bulundurulur.
Hekimin önerisine göre enfeksiyonu önleyici ilaçlar ağız yoluyla alınabileceği gibi vajinal kaşıntı kremi ya da merhem şeklinde topikal olarak da uygulanabilir. Vajinal kaşıntı fitil uygulaması ile de sıklıkla tedavi edilir.
Vajina içerisine yerleştirilen fitiller, daha önceden cinsel birliktelik yaşamış olan kadınlarda özellikle de ağız yoluyla ilaç alınamadığı durumlarda oldukça etkilidir.
Gebelik döneminde antibiyotik kullanımı riskli olabildiğinden bu tedavi tamamen hekimin önerileri doğrultusunda kararlaştırılmalıdır. Tahriş, egzama, alerji gibi sorunların tespit edilmesi halinde ise bunlar için farklı bir tedavi planı belirlenir. Vajinal enfeksiyonlar, cinsel birliktelik yoluyla kadınlardan erkeklere bulaşabilir.
Kadınlarda vajinite neden olan çoğu enfeksiyöz ajan erkeklerde herhangi bir semptom ve soruna yol açmaz. Fakat tedavi alan kadınlara iyileşme sonrasında eşlerinden yeniden enfeksiyon bulaşabilme ihtimali söz konusu olabilir.
Bu nedenle üreme sistemine ilişkin enfeksiyonlar yaşayan kadınlar, cinsel birlikteliklerinin olması halinde eşleri ile birlikte tedavi edilmelidir.
Eğer siz de vajinal kaşıntı sorunu yaşıyorsanız, vajinal kaşıntı nasıl geçer, hamilelikte vajinal kaşıntı için hangi krem kullanılır gibi soruların yanıtlarını arıyorsanız bir sağlık kuruluşuna başvurarak doktor kontrolünden geçmenizde fayda vardır.
Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.
Yorumunuzu Gönderin