Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Kadın hastalıkları ve kısırlığa neden olan sorunların tanı ve tedavisinde sıkça kullanılan yöntemler laparoskopi ve histeroskopi işlemleridir.
Laparoskopi, hastanın karın bölgesinde küçük kesiler açılarak yapılan ve kapalı ameliyat olarak bilinen cerrahi işlemdir. Tıp dünyasında altın standart olarak adlandırılan laparoskopik cerrahi, karın boşluğunun endoskopik olarak incelenmesi olarak da tanımlanabilir.
Laparoskopi, eskiden yalnızca içeriyi görmek ve tanıyı netleştirmek için uygulanırken teknolojinin ilerleyişi ile birlikte bu yöntem tedavi amaçlı olarak da kullanılmaktadır.
Açılan küçük kesilerin biri optik görüntüleme için kullanılır. Bu sayede karın içi aydınlatılır; rahim, yumurtalıklar ve fallop tüpleri ile alakalı anomaliler direkt olarak görülür. Gerekli olduğunda cerrahi müdahale için yaklaşık olarak 1 cm boyutunda kesilerden sokulan aletler ile operasyon gerçekleştirilir.
Laparoskopi öncesi hazırlık sürecinde hastaların dikkat etmesi gereken bir dizi önlem bulunur. Bunlar hekim tarafından operasyon öncesi hastaya detaylı şekilde iletilir.
Ameliyat öncesi ani kilo kayıpları ameliyatın ertelenmesine sebep olabilir. Kullandığınız ilaçlar var ise özellikle kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız ya da kronik bir hastalığınız varsa bu durumu önceden hekiminiz ile paylaşmanız önem taşır.
Bu ilaçların dozunun hekiminizin bilgisi dahilinde yeniden ayarlanması ve bazı durumlarda tamamen kesilmesi gerekebilir.
Operasyondan önceki 8 saat boyunca hiçbir yiyecek ve içecek tüketilmemelidir. Laparoskopi hazırlığı kapsamında bağırsakların boş olması gerektiğinden ameliyat öncesi bir gün boyunca sulu gıdalar tüketilmelidir.
İşlem, genel anestezi ile uygulanacağı için bağırsaklar hekimin önerisi üzerine ağızdan alınan ilaç ya da lavman ile boşaltılır. Laparoskopi ameliyatı öncesi yüzük, küpe ve kolye gibi tüm takılar çıkartılmalı, varsa oje, ruj ve benzeri kozmetik ürünlerinin tamamı silinmelidir.
Laparoskopi öncesi hastaneye gelirken rahat kıyafetler giyilmeli, ameliyat sonrası rahat hareket edebilmek için gecelik gibi bol kıyafetler getirilmelidir. Hastaneye yatışın ardından EKG çekilir ve kan testi için kan alınır.
Laparoskopik cerrahi öncesinde anestezi hekimi hastayı ziyaret ederek değerlendirme ve son bilgilendirmeleri yapar ve ameliyat onam formunu hastaya imzalatır.
Bu noktada hastaya yaş, kilo, sigara ve alkol kullanımının varlığı, önceden geçirilmiş operasyon, kronik hastalık ve düzenli ilaç kullanımının olup olmadığı gibi sorular sorulur.
Ameliyathaneye gitmeden kısa bir süre önce halk arasında cesaret iğnesi olarak bilinen premedikasyon iğnesi yaparak, hafif bir uyku hâli yaratır.
Bunun sebebi ameliyata girecek olan hastanın içinde bulunduğu stresi azaltmak, kalp ritminde oluşabilecek bozukları önlemek, üst solunum yollarını operasyona hazırlamaktır. Bazı durumlarda hastaya iğne yerine oral yoldan alınan ilaç da verilebilir.
Hasta ameliyathaneye geldiğinde sırtüstü bir şekilde yatırılır. Bacakları karnına doğru çekilmiş bir pozisyon ya da tamamen düz bir yatış şekli yapılacak olan operasyonun şekline göre değişiklik gösterir.
Yapılan anestezi sonrasında hasta derin uykuya dalar ve cerrah tüm operasyonu tamamlayana kadar anestezi uzmanı da hastanın genel sağlık durumunu kontrol eder.
Kansız ameliyat olarak da adlandırılan laparoskopik cerrahi, genel anestezi altında yapılır. Ameliyathanede anestezi altındaki hastanın karın boşluğuna, göbek bölgesinin alt tarafından özel bir iğne yardımıyla karbondioksit gazı verilir.
Bu gaz, karnı şişirerek ilgili bölgede cerrahların çalışmasını kolaylaştıracak alan yaratır. Daha sonra karın bölgesine 2 ile 4 adet küçük kesi açılır.
Bu kesilerden içeri sokulan aletlerden biri görüntü aktarımını ve ışık kaynağı olan optik cihazdır. Bu sayede cerrah, monitörden içeriyi net bir şekilde görebilir. Açılan diğer kesilerden içeri sokulan diğer aletler ile cerrahi işlem başlar.
Tanısal amaçlı yapılan laparoskopi, yaklaşık 20 dakika kadar sürerken, miyom alma işlemi yaklaşık 1 saat, rahmin tümden alınması işlemi yani histerektomi ise yaklaşık 2 saat kadar sürmektedir.
Operasyon tamamlandığında kesi bölgelerine dikiş atılarak kapatılır. İşlem sonrasında hasta, anestezi hekimince uyandırılma odasına alınır ve bilinç yerine geldiğinde hasta odasına götürülür.
Hekim tarafından önerilen ağrı kesici içerikli serum ile ilk anda yoğun olan ağrı dindirilir. Hastanın bu esnada kendini yorgun hissetmesi ve uyuma isteği duyması son derece normaldir. Bazen anestezinin etkisiyle kusma hissi olabilir.
Aynı zamanda laparoskopi işlemi öncesinde karın bölgesine verilen karbondioksit gazı, karın bölgesinde şişlik, sırt ve omuzda ağrıya sebep olabilir. Bunların tümü geçici şikayetlerdir ve kısa sürede ortadan kalkarlar.
Ancak şikayetlerin azalması yerine artış göstermesi, idrar yaparken yanma ve ağrı, ateş, yara bölgesinde şişme, akıntı ya da kanama durumunda hasta hemen hekimine durumu bildirmelidir.
Hasta konforunu ve iyileşme sürecini bir hayli artıran laparoskopi ameliyatı, jinekolojik tanı ve tedavi süreçlerinde sık kullanılan cerrahi bir yöntemdir.
Açık ameliyata göre laparoskopik cerrahi ile tedavi olan hastaların iyileşme süreci bir hayli kısadır. Hastanede yatışın gerekmediği ve çoğu zaman bir gün yapılan yatıştan sonra hastaların taburcu edildiği laparoskopik cerrahi ile hasta 3-4 gün içinde tamamen normal hayatına dönebilmektedir.
Ameliyat sonrası ağrıların hafif olduğu bu cerrahi teknik ile ameliyat sonrası oluşan karın içi yapışıklıklar da çok daha azdır. 1 cm’lik kesiler, ameliyat sonrası yaranın açılması, enfeksiyon ve sonradan oluşabilecek fıtıklaşma gibi riskleri minimum düzeye indirir.
Geniş kesilerin olmaması, kozmetik olarak da artı sayılır. Gelecek yıllarda tüm jinekolojik operasyonların laparoskopik yöntemle yapılacağı düşünülmektedir.
Laparoskopik cerrahi infertilite yani kısırlığın tanı ve tedavisinde yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Bunun yanı halk arasında sıra çikolata kisti olarak bilinen endometriozis tedavisinde ve rahim urları olarak bilinen miyomların alınması işleminde sıklıkla kullanılır.
Dış gebelik vakalarında, yumurtalık kistlerinin tedavilerinde, histerektomi olarak tanımlanan rahmin tamamen çıkartılması işleminde ve rahim sarkması, idrar torbasının sarkması, vajina sarkması, idrar kaçırma ve kronik ağrıların tedavisinde de laparoskopik cerrahi tekniği uygulanır.
Bir doğum kontrol yöntemi olan tüplerin bağlanması yöntemi, diğer bir deyişle sterilizasyon için; fallop tüplerinde bulunan tıkanıklıkların giderilmesi ya da tüpün tamamen çıkarılması için de kapalı ameliyat tekniği kullanılır.
Tüp bebek tedavisinde de başarıyı artıran bir yöntem olan laparoskopi, iyi kalitede olan embriyoyu transfer etmeden önce tüplerin durumunu incelemek için de kullanılır.
Bazı hastalarda bulunan hidrosalpenks, doğal yollarla gebeliğin sağlanmasına engel olduğu gibi, tüp bebek tedavisinde de başarıyı bir hayli düşürür. Aynı şekilde rahimde bulunan miyom ve yumurtalıklarda bulunan endometriozis da gebeliğe engel olacağı için laparoskopik yöntem ile tedavi edilir.
Tanısal olarak kullanılan laparoskopi yönteminde pelvik bölge yani, leğen kemiğinin olduğu bölgedeki tüm kas, doku ve organların yer aldığı bölgeye ait enfeksiyonların saptanmasında, fallop tüplerinden kaynaklanan infertilite vakalarında, ultrasonografi ve histerosalpingografi olarak tanımlanan rahim filminde saptanan şüpheli bulguların varlığında kullanılır.
Tedavi amaçlı laparoskopi ise, tüp bebek uygulaması öncesinde başarı oranını artırmak için kullanılır. Yapılan diğer testler sonucu sorun saptanamayan hastalarda veya rahim filmi sonrası saptanan fallop tüplerinde tıkanıklığın, yapışıklığın, darlığın ve genişlemenin giderilmesi için laparoskopik cerrahi tekniği uygulanır.
Laparoskopi ameliyatı öncesi ve sonrası yapılması gerekenler hekiminiz tarafından size detaylı olarak anlatılacaktır. Laparoskopi ile ilgili tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.
kapalı ameliyat yapılırken açık aneliyata dönermi
Merhaba,
Evet, döner.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi