Avantajı var, tez avantajı var mı halen tartışıyoruz. Avantajı şu, tabii belli bir sperm sayısının altındaki vakalara bunu uyguladığımız için bu uyguladığımız çiftlerin normal yolla veya tüp bebek yöntemiyle klasik IVF yöntemiyle çocuk sahibi olma şansları yok ya da yok denebilecek kadar az. Dolayısıyla bizim sperm örneğimizde tek bir ya da semen örneğimizde tek bir sperm hücresi bulduğumuzda bile bu spermi biz yumurta içerisine enjekte ederek bu çifti gebe bırakma şansımız var. Avantajı özellikle klasik IVF yöntemine göre döllenme göremediğimiz hastalarda mikro enjeksiyon hem döllenmeyi sağlayan hem de gebelik oluşturan bir teknik yöntemlere baktığımızda bugüne kadar yapılan çalışmalarda kabaca yaklaşık 10 çiftin yani tüp bebek tedavisi için başvuran 10 çiftin birinde klasik IVF yöntemiyle gözlenmiyorken bu oran iks mikro enjeksiyon yöntemiyle %1’lere kadar düşmüş durumda.
Yani siz klasik IVF yöntemiyle döllenme görünmeyen 10 çiftin 9’na mikro enjeksiyon yöntemiyle döllenme sağlayabilip ve gebelik şansı verebiliyorsunuz. Mikro enjeksiyon yönteminin tüp bebek ya da klasik IVF yöntemine göre dezavantajı olabilecek dezavantajı normal yolla gelişen bir döllenme işlemi değil mikro enjeksiyon yani doğada gördüğümüz bir döllenme şekli değil. Ne demek istiyorum, normal döllenmede sperm yumurta bir araya geldiğinde spermin sadece baş kısmı yani genetik materyali aktarması gereken kısmı yumurta içerisine girmekte ve böylece döllenme sağlanmaktayken mikro enjeksiyon yönteminde biz spermin tüm yapısını organelerini yumurta içerisine enjekte ediyoruz ve uyarılmayı yapay olarak sağlıyoruz.
Tabi doğada böyle bir yöntem olmadığı için bilim adamları da özellikle uzun yılardır bu yöntemin acaba embriyo gelişimine doğan çocuklara herhangi bir negatif etkisi olup olmadığını tartışmaktalar. Mevcut yapılan çalışmalarda doğal döllenmeye göre yani klasik IVF göre mikro enjeksiyon herhangi bir genetik anomali riskini artırdığını görmüyoruz, görmedik ama tabi doğal yollarla gebe kalan çiftlerle tüp bebek yöntemleriyle gebe kalan çiftlerin doğum oranlarına baktığımızda ise bir miktarda olsa bile 61 genetik anomali riski de bulunmakta tıbbi literatürde.
Dondurulmuş Embriyolarla Olan Gebeliklerde Hastalık…
11 Haziran 2018
Tüp bebek tedavisinde başarıyı arttıran…
19 Haziran 2018
Açıklanamayan İnfertilite Nedir? | Bahçeci…
2 Haziran 2021
Amniyotik Sıvı Nasıl Oluşur, Gebeliği…
19 Haziran 2018
Gebeliğim Sırasında Doktoruma Mutlaka Bildirmem…
26 Haziran 2018
Daha önce doğal yollarla çocuk…
17 Eylül 2018
Yumurta Rezerv Düşüklüğü (Amh) Nedir,…
26 Nisan 2021
Düzenli Adet Görmek Gebelik Şansını…
4 Mayıs 2021
Her Miyom Ameliyat Edilir mi?…
26 Haziran 2018