Açıklanamayan infertilite enteresan bir kavram.
Çünkü hastalarımızın bir bölümünde biz ne erkekte ne de kadında herhangi bir problem göremiyoruz. Kadında yumurtlama, tüplerde tıkanıklık veya rahimde şekil bozukluğu yok. Erkekte de spermin sayısında, morfolojisinde, yapısında her hangi bir problem yok. Her şey gayet iyi. Bu hastalar bizim kliniğimize başvuran hastaların yüzde 30’unu oluşturuyor. Peki bu ne demek ?
Yani her 3 hastadan 1’inde bir sebep bulamayacağız. Burada iki tane soru var. Bu hastalara ne tür incelemeler yapıyoruz? Her şeyi yapıyoruz rahim filmi, laparoskopi , histerekospi, kromozom analizleri ne gerekirse her şey yapılıyor. Bunları yaptıktan sonra hastalarımıza şunu söylüyoruz “sizde herhangi bir sebep bulamadık, denemeye devam edebilirsiniz.” Burada denemeye devam etmeyi açmamız gerekir . Ne kadar süreyle nasıl deneyeceğiz?
Çünkü hastalarımızın çoğu gebelikle sonuçlanabilecek cinsel ilişki sıklığını bilmiyor. Bunu anlatmak gerekiyor. Hastanın adet süresine bakıyoruz adet süresine göre adetleri düzenliyse ki bu önemlidir yumurtlama gününüz planlıyoruz, yumurtlama gününe göre gün aşırı cinsel ilişkiyi planlıyoruz. Bazen hastaları burada kendimiz takip edip yumurtlaması yakınken “şu günler beraber olun” diye söylüyoruz. Hastalarımızın %15’i ile %20’si bu şekilde gebe kalıyor. Fakat belli bir bölümünde bunu da sağlayamıyoruz.
Bu durumda bu hastaların sorusu şu oluyor, ”Biz ne kadar süreyle birlikte olacağız eşimle veya bize ne zaman yardımcı olacaksınız?”
Bir sene süreyle sağlıklı çiftlerin %85’i, iki sene sonraysa %92’sinin gebe kaldığını biliyoruz. Eğer 35 yaşın altındaysanız, bir senelik deneme ama denildiği şekilde gününe uygun gebe kalma amaçlı cinsel birliktelik olmalıdır. Çünkü hasta “trafikten geç kaldım, eşim yurtdışındaydı, İstanbul çok yorucu” gibi bahaneler üretiyor. Bu durumda hastalarımıza görev verip, o günlerde beraber olmalarını istiyoruz. 35 yaşın altındaysa bir yıl süreyle bu şekilde denemeleri gerekiyor. 35 yaşın üzerindeyse en az 6 ay denemesi gerekir. Bu deneme sonrasına başaramıyorsa bize gerekir. Çünkü laboratuvarda çok faydalı olamayabiliyoruz bu hastalara. O nedenle hastalarımızın doğal yöntemlerle çözmesini istiyoruz. Çözemezlerse laboratuvarda çözmeye çalışıyoruz.
Dondurulmuş embriyo transferine hazırlık nasıl…
12 Eylül 2018
Embriyo seçiminde PGT önemi nedir?…
12 Eylül 2018
Adet Dönemi…
13 Eylül 2018
Blastokist Embriyosu (5. Gün Embriyosu)…
6 Ocak 2015
Prof. Dr. Mustafa Bahçeci –…
24 Eylül 2018
Rahim Dinlendirme Nedir?…
19 Haziran 2018
Sorp Testi Nedir?…
14 Şubat 2018
Dış gebelik nasıl anlaşılır?…
17 Eylül 2018
Yumurtalık Kisti Nedir, Hangi Yumurtalık…
11 Haziran 2018