Polikistik Over Sendromu düzensiz adet döngülerinin olduğu ve beraberinde akne, sivilce, tüylenme artışı ile saç dökülmelerinin yaşandığı bir durumdur. Kadınların %8’inde Polikistik Over Sendromu görülmektedir .
Hastalar yumurtlama olmamasından dolayı hamile kalmakta güçlük çekebilir diyen Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Sabri Çolak; “yapılacak birtakım kan tahlilleri ve ultrason incelemesi ile teşhis konulur; hastanın durumuna göre tedavi şekline karar verilir. Uygulanan medikal tedaviler sonucu gebelik elde edilemiyorsa çiftlerin tüp bebek tedavisine başvurması gerekir” şeklinde konuştu.
Polikistik Over Sendromu’nda yumurtalıklar olması gerektiği gibi görevini yerine getiremezler ve buna karşılık daha yüksek oranda erkeklik hormonu olan testosteron üretimine sebep olurlar. Polikistik Over Sendromu olan kadınların yumurtalıklarında çok sayıda yumurta hücresi olmasına rağmen yumurtanın dışarı salınımında yani çatlamasında problem vardır diye konuşan Op. Dr. Sabri Çolak; “Ultrason değerlendirmelerinde yumurtalıklarda büyüyen yumurta yapısı izlenmez onun yerine çok sayıda boyutları daha küçük folikül yapıları izlenir. Polikistik Over Sendromu olan kadınlar yılda 8 den az sayıda adet görürler. Özellikle vücutlarının bazı bölgelerinde ( dudak üstü, çene, göğüs arası, göbek üstü) tüylenme artışı izlenmektedir. Yağlı ve hassas cilt yapısına sahip olduklarında sivilce, akne ve saç dökülmesi problemleri ile sık karşılaşırlar. Hamile kalmada zorluk yaşayabilirler ve ek tedavilere ihtiyaçları olabilir. Hızlı kilo artışı ve obezite sık karşılaşılan şikayetler arasındadır. Polikistik Over Sendromu eğer kontrol altına alınmazsa ilerleyen dönemlerde diyabet, kalp damar hastalıkları, kolesterol yüksekliği, uyku apnesi, yeme bozuklukları, depresyon, anksiyete ve rahim kanseri riskinde artışa sebep olabilir” dedi.
Doğru tanı için özellikle adet döneminde kan tahlilleri ile yapılacak hormon değerlendirmesi çok önemlidir. Yine bu konuda uzman doktorlar tarafından rahim ve yumurtalıkların ultrason ile incelenmesi gerekmektedir. Kan şeker düzeyi, kolesterol düzeyi ve erkeklik hormon düzeyini değerlendirmek için yapılacak ekstra kan tetkikleri de bulunmaktadır diyen Op. Dr. Sabri Çolak; “Polikistik Over Sendromunda en çok tercih edilen başlıca tedavi yöntemi doğum kontrol haplarıdır. Diğer tedavi yöntemleri de mevcut şikayetleri azaltma yönündedir. Doğum kontrol hapları, çok önemli bir şikayet olan adet düzensizliklerini tedavi etmektedir. Bazı özel hormon ilaçları tüylenme artışı ve akne gibi şikayetleri ortadan kaldırmakta faydalı olmaktadır. Kan şeker düzeyinde yükseklik olan hastalarda ise ilave olarak glukoz seviyesini düzenleyecek tedaviler önerilmektedir. Polikistik Over Sendromu olan kadınların çok büyük bir kısmında obezite bulunmaktadır. Hastaların özellikle vücut ağırlığında %5 ile 10 arasında azalma sağlayabilmesi tedavideki en önemli basamaklardan biridir. Kilo vermek, egzersiz yapmak ve karın çevresindeki yağ dokusu miktarının azalması Polikistik Over Sendromunun tedavisinde hastaların tek başlarına yapabileceği en önemli tedavi yöntemidir” şeklinde ifade etti.
Polikistik Over Sendromu olan hastaların adetleri düzenli değil ise kendiliğinden gebelik oluşma ihtimali düşük görülmektedir diyen Op. Dr. Sabri Çolak; “hastaların öncelikle yaşam şekillerinde birtakım değişiklikler yapmaları; eğer fazla kiloları varsa uygun diyet ve egzersiz programlarıyla ideal kilolarına ulaşmaları önerilir. Diyet ve egzersizle beraber ideal kilonun sağlanması yumurtlama fonksiyonlarının düzenlenmesini sağlayabilir. Bu sayede adet düzeni normale dönebilir ve hamilelik şansı artar. Adetleri düzenli olan hastalarda ise eğer yeterli süre geçmesine rağmen gebelik elde edilemiyorsa çiftlerin üremeye yardımcı tedavi yöntemlerine başvurmaları gerekir. Polikistik Over Sendromu olan kadınlar tüp bebek tedavisiyle yüksek oranda başarılı sonuçlar elde edip çocuklarını kucağına alabilir” dedi.