Doğal yollarla çocuk sahibi olma konusunda problem yaşayan ve buna bağlı olarak tüp bebek tedavisine başvuran çiftlerin sayısında günden güne artış görülmektedir. Büyük umutlarla anne-baba olmanın hayalini kuran çiftlerin tedavi konusunda karar verip merkez arayışına geçtiği noktada dikkat etmesi gereken çok önemli faktörler vardır. Tedavi olunacak adresin her şeyden önce köklü ve bilimsel alt yapısı olan bir merkez olması son derece önemlidir. Bu aşamada çiftler doktoru ile ilgili fikir birliği sağladıktan sonra merkezin başarı oranını, tıbbi olanaklarını, teknolojiyi ne kadar kullandığını ve tedavinin mutfağı olarak nitelendirdiğimiz laboratuvar koşullarını göz önünde bulundurup karar vermeliler.
Tedavinin sonunda sağlıklı bir gebeliğin elde edilebilmesi ve nihai hedef olan doğumun gerçekleşebilmesi için saydığımız faktörlere ek olarak tedavi olunacak merkezin üreme sağlığı alanında Dünya’nın önde gelen dernekleri tarafından laboratuvarı onaylanmış ve sertifikalarla başarısı tescillenmiş olan merkezler olmasına da dikkat edilmelidir.
TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE İŞİN MUTFAĞI LABORATUVARDIR
Tüp bebek tedavisi tam anlamıyla bir ekip işidir. Merkezin altyapı ve tıbbi hizmet süreçlerinin niteliği, hekim tecrübesi, personelin kalifikasyonu, teknolojik donanım, kurumun sağladığı hizmetlerin Avrupa standartları ile uyumluluğu, personelin deneyimi ile performans takipleri, kalite iyileştirme süreçleri, veri güvenliği, hasta bilgilendirmeleri, akademik ve bilimsel çıktılar gibi tüp bebek ile ilgili tüm faktörler zincirin bir halkasıdır. Tedavide emeği olan herkesin ayrı bir dokunuşu vardır ama bu sürecin başarıyla sonuçlanmasındaki en büyük etken işin mutfağı olarak ifade ettiğimiz teknolojik alt yapı ile donatılmış iyi bir laboratuvardır. Tüp bebek tedavisinde dijital çağı tam anlamıyla yaşıyoruz diyebiliriz. Son geldiğimiz noktada tedavilerimizde genetiği ve yapay zekayı birleştirerek hareket ediyoruz ve başarılı sonuçlar elde ediyoruz. Tıbbın her alanında olduğu gibi üremeye yardımcı tekniklerde de yapay zekayı kullanarak elimizdeki verileri yazılımlarla birleştirerek daha akılcı ve daha doğru sonuçlara ulaşmaya çalışıyoruz. Tüp bebek tedavisi için başvuran çiftlerimize en doğru tedavi programını oluşturarak sağlıklı gebelikler elde edebilmek için son teknolojiyi ve üreme tıbbına dair yeniliklerin yakından takip edilerek uygulanması gerekir.
Günümüzde artan bilgi birikimi ile birlikte özellikle laboratuvar teknolojisindeki ilerlemeler daha yüksek gebelik oranlarının elde edilmesini sağlayarak bebek sahibi olma oranlarını yükseltmektedir. Tedaviye başlayacak olan hastaların da başvurdukları merkezlerde laboratuvarların nasıl işlediğini, teknolojiyi ne oranda kullandıklarını sorarak bilgi almaya çalışmalarını öneririm. Bu doğrultuda başarısı kanıtlanmış laboratuvara sahip merkezleri tercih etmeleri hayallerine kavuşmalarına yardımcı olacaktır.
LABORATUVAR KOŞULLARI EMBRİYO GELİŞİMİNİ ETKİLEYEN EN ÖNEMLİ FAKTÖRLERDEN BİRİDİR
Tüp bebek tedavisinde anne adayından alınan yumurtalar ile baba adayının üreme hücresi olan spermler laboratuvar ortamında bir araya getirilerek yumurtaların döllenmesi sağlanır. Döllenen embriyolar takip eden süreçte laboratuvarda günlük olarak büyütülür; belirli kriterlere göre değerlendirilir, aralarından en yüksek başarı sunması beklenenlerin uygun gün ve aşamada rahme nakli sonrası gebelik sağlanması hedeflenir. Embriyoların oluşmasıyla birlikte transfer sürecine kadar geçen süre içinde her embriyoyu bir atletizm yarışındaymış gibi takip edilir, günlük olarak gelişim özellikleri ve kalitesine göre değerlendirilir, ayrı ayrı sınıflandırılır. Bu değerlendirme sırasında embriyolar hücre sayısı, hücreler arası farklılıklar, görünüm, çap ve hücre grupları gibi pek çok parametre açısından incelenir.
Süreç boyunca farklı günlerde farklı derecelendirme teknikleri kullanılır, bu teknikler uluslararası belirlenmiş kriterlere göre fakat çoğu zaman laboratuvarların kendi özel kodlarının da eklenmesi ile daha da detaylandırılır. Transfer edeceğimiz, dondurmak için uygun bulduğumuz veya genetik inceleme için biyopsi yapacağımız embriyolar bu kodlara göre oluşturduğumuz algoritmalara göre seçilir. Laboratuvarın başarısı sadece embriyoyu üretmek ile değil aynı zamanda en uygun ve doğru embriyoyu seçmek ile de kendini gösterir. Embriyonun kalitesi laboratuvar ısısı, nemi, kullanılan cihazların özellikleri gibi çevresel etkenlere göre değişebilir. Embriyonun gelişimini sürdürdüğü kültür ortamı da embriyonun kalitesinin farklılaşmasına yol açabilir. Bu yüzden tüp bebek tedavisinde klinik seçimi son derece önemlidir.
DONDURULMUŞ EMBRİYOLARLA ELDE EDİLEN BAŞARILI SONUÇLAR LABORATUVARIN KALİTESİNİ GÖSTERİR?
Tüp bebek tedavisi sırasında gelişen embriyoların belirli bir aşamada dondurularak saklanması ve daha ileri bir tarihte istenildiği zaman bir kısmının çözülerek kullanılması son dönemde oldukça tercih edilen bir yaklaşım olmaya başlamıştır. Çözme sonrası yüksek canlılık oranları için iyi bir laboratuvar kalitesi ve tecrübeli embriyologlar olmazsa olmaz iki koşuldur. Bu iki faktörün de sağlanabildiği merkezlerde donmuş embriyolar ile gerçekleştiren tedavilerde daha yüksek başarı oranları elde edilmekte hem de doğacak çocuklarda daha sağlıklı bir fetal gelişim gözlenmektedir. Dolayısı ile embriyo dondurma işlemi tüp bebek kliniğinin başarısını ve laboratuvar koşullarını değerlendirmede önemli bir göstergedir. Bir merkezin ne kadar başarılı olduğu, embriyo dondurma oranları ve dondurulmuş embriyolarla elde ettiği başarılı sonuçlara bakılarak rahatlıkla görülebilir.