Bahceci Tup Bebek
Posta Gazetesi5 Ağustos 2022

Spiral Kısırlık Yapar mı?

Spiral Kısırlık Yapar mı?

Spiral Kısırlık Yapar mı?

Spiral, çoğu kadın için hem etkili hem de güvenli bir doğum kontrol yöntemi olarak kabul edilir. Korunma şekli olarak spirali tercih eden kadınların en büyük endişelerinden biri spiralın uzun vadede kısırlığa yol açabilecek bir faktör olup olmadığıdır. Spirallerin üretilmeye başladığı ilk yıllarda yeterli çalışmaların yapılamaması nedeniyle bu konuyla ilgili belirsizlikler yaşansa da günümüzde yapılan çalışmalar spirallerin kısırlığa sebebiyet vermediğini kesin olarak kanıtlamıştır.

Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Aytaç Tohma; “Spiralle ilgili en önemli noktalardan biri spiralin olası bir şekilde yerinden kaymasıdır ve oluşabilecek enfeksiyon riskine karşı spiral

uygulaması yaptıran kadınların rutin doktor kontrollerini aksatmaması büyük önem taşır” şeklinde konuştu.

DİĞER DOĞUM KONTROL YÖNTEMLERİNE GÖRE KULLANIMI DAHA RAHATTIR

Günümüz dünyasında erkekler ve kadınlar tarafından kullanılabilen birçok doğum kontrol yöntemi mevcuttur. Erkekler açısından kondom kullanımı oldukça yaygınken, kadınlar arasında ise spiral kullanımı tercih edilir. Bu tercihin en temel sebepleri uzun ömürlü ve kullanıcı için konforlu olmasıdır. Diğer doğum kontrolü uygulamalarında ve ilaçlarda sürekli kullanım söz konusu iken spiraller bir kez takıldıktan sonra çıkarılmadıkça ve yerinden oynamadığı sürece koruma sağlar diye belirten Doç. Dr. Yusuf Aytaç Tohma; “Spiral, rahim içi araç anlamına gelir ve T şeklinde bir yapıya sahiptir.

Bu aracın temel amacı spermin yumurtalara ulaşmasını engelleyerek döllenmeye mani olması ve embriyonun yerleşeceği rahim iç zarının yapısını değiştirerek embriyonun yerleşmesini engellemektir. Böylelikle hamileliğin önüne geçilir. Spiral plastik yapıda üretilir ve çevresi bakır tellerle sarılmıştır. T şeklinde olmasının sebebi rahmin iç duvarının yapısına uygun bir şekilde tasarlanmasıdır. Spiralin rahimden kolay bir şekilde çıkarılmasını sağlamak amacıyla alt kısmında ipler kullanılır. Rutin kontroller yapılacağı zaman spiralin bu ipler yardımıyla kontrolü sağlanır ve rahimde doğru noktada bulunup bulunmadığı kontrol edilir. Bakır spirallerle birlikte günümüzde hormonlu spirallerin de kullanımı oldukça yaygındır. Hormonlu spiraller progesteron hormonu içermektedir ve doğum kontrol yöntemi olarak kullanımı dışında yoğun adet kanaması olan hastalarda kanama miktarını azaltmak için de kullanılmaktadır.” diye ifade etti.

KISIRLIĞA SEBEP OLMADIĞI KANITLANMIŞTIR 

Spiral taktırmak kısırlık yapar mı sorusu spirallerin üretilmeye başladığı ilk zamanlarda yeterli çalışmaların yapılamaması nedeniyle belirsizlik oluşturmuştur ancak günümüzde yapılan çalışmalar spirallerin kısırlığa sebebiyet vermediğini kanıtlamıştır diyen Doç. Dr. Yusuf Aytaç Tohma; “Steril şartlarda üretilen ve uygulaması steril koşullar altında yapılan spirallerin kadınlar üzerinde kısırlığa yol açma ihtimali yoktur. Özellikle de bakırlı spiraller kullanım açısından herhangi bir zararlı etkiye sahip değildir. Hamile kalmaya karar veren kadınların hekimlerine başvurarak spirali doktor kontrolünde çıkarttırması gerekir.

Spiral kullanımının bırakılmasından sonra hekim tarafından aksi önerilmedikçe bir sonraki yumurtlama dönemi itibariyle gebelik düşünülebilir. Doğum kontrolünün güçlendirilmesinin yanında adet dönemleri sancılı ve yoğun kanamalı geçen kadınların tedavisi amacıyla bakır spiraller yerine hormonlu spiraller kullanılabilir. Progesteron hormonu içeren bu spiraller adet kanamalarının daha az miktarda ve ağrılı geçmesini sağlarken koruyuculukları %100’e yakındır. Bakır spirallerde ise spiral kayması riskinden dolayı çok düşük de olsa gebelik ihtimalinden bahsedilebilir” dedi.

OLUŞABİLECEK ENFEKSİYON RİSKİNE KARŞI DOKTOR KONTROLLERİ İHMAL EDİLMEMELİ

Uygun koşullarda spiral takılmasına karşın nadir de olsa enfeksiyon riski söz konusudur. Bunun önlenmesi amacıyla spiral uygulaması yaptıran kadınların rutin kontrollerine aksatmadan gitmeleri gerekir diye uyaran Doç. Dr. Yusuf Aytaç Tohma; “Spiral takıldıktan sonra koruyuculuk anında başlar ancak rahim içerisine takılan aletin rahme uyum sağlaması amacıyla ilk 15 gün süresince cinsel ilişkiye girilmesi önerilmez.

Doktorun talimatları doğrultusunda  2. haftadan sonra cinsel ilişkiye korunmasız bir şekilde girilebilir. Spiralin takılmasını takip eden ilk 10 gün kadınlarda lekelenme ve kanamaların görülmesi normal olarak kabul edilir hatta takılan hormonlu spiraller sonucunda bazı durumlarda 3 ay süresince kanama olması normaldir. İlişki sonrasında kanama meydana gelmesi de olası bir durumdur ancak ilişki sonrasında veya normal zamanda görülen kanamaların aşırı miktarda olması tehlikeli bir durumu işaret edebilir. Bu nedenle böyle bir durumla karşılaşan kadınların uygulamayı yapan doktora veya herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekir. Spiralin takılmasından sonra meydana gelen yoğun kanamalar genel olarak spiralin kaydığının ve doğru yerde bulunmadığının işaretçisidir. Böyle durumlarda takılan spiralin doğum kontrolünü sağlayamayacağı da unutulmamalıdır” şeklinde konuştu.

26 Yıllık Bebek Özlemine Mucize Çözüm! Hürriyet Gazetesi

26 Yıllık Bebek Özlemine Mucize…
21 Mart 2024

Tüp Bebek Tedavisinde Sağlıklı Embriyo Seçimi Nasıl Yapılıyor? Posta Gazetesi

Tüp Bebek Tedavisinde Sağlıklı Embriyo…
10 Ocak 2024

‘Yapay Zeka’ Üreme Tıbbına Yön Veriyor! Yapay Zekanın Tüp Bebek Tedavisindeki Rolü Hürriyet Gazetesi

‘Yapay Zeka’ Üreme Tıbbına Yön…
8 Ocak 2024

Erkekler Kısırlığı Genetik midir? Posta Gazetesi

Erkekler Kısırlığı Genetik midir?…
25 Aralık 2023

Genetik Ayıklama Tedavisiyle Üsnet Çiftinin İkinci Çocuğu Sağlıklı Doğdu! CNN Türk

Genetik Ayıklama Tedavisiyle Üsnet Çiftinin…
11 Ekim 2023

Kadınların Yumurta Kalitesini Etkileyen Faktörler Posta Gazetesi

Kadınların Yumurta Kalitesini Etkileyen Faktörler…
11 Ekim 2023

Başka Merak Ettikleriniz mi Var?

Tedavi süreciyle ilgili sorularınızı özet açıklamalarla ve videolarla öğrenin

Uzmanlarımız tüp bebek tedavisinde
en çok merak edilenleri anlatıyor

Uzmanlarımız tarafından hazırlanmış
içerikleri blog sayfamızdan inceleyin

Telefon Numaranız: