Spermi Olmayan Erkekler Baba Olabilir Mi?
Posta Gazetesi
27 Ocak 2023

Spermi Olmayan Erkekler Baba Olabilir Mi?

Spermi Olmayan Erkekler Baba Olabilir Mi?

Erkeğe bağlı kısırlık sorunlarından biri olan azospermi, menide hiç sperm bulunmaması anlamına gelir. Herhangi bir belirtisi olmayan bu problem, çiftlerin çocuk sahibi olamadığı durumlarda doktora başvurmasıyla birlikte yapılan testlerin sonucunda ortaya çıkmaktadır diyen Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Erol; “Genellikle doğuştan gelen çeşitli sorunlardan kaynaklanan azospermi, birtakım faktörlerin etkisiyle sonradan da oluşabilir. İleri yaş, stresli bir yaşam, dengesiz ve sağlıksız beslenme azospermiye neden olan etkenler arasında gösterilir. Azospermi teşhisi konulan erkeklerin doğal yollarla baba olması oldukça zordur ancak gelişen teknoloji ve tedavi yöntemleri sayesinde azospermi, tedavisi yapılabilen bir rahatsızlıktır. Bu probleme sahip olan erkekler tüp bebek tedavisine başvurarak bebek sahibi olabilirler” şeklinde konuştu.

Bir yıl süreyle düzenli ve korunmasız olarak cinsel ilişkiye girilmesine rağmen çocuk sahibi olamayan çiftlerin bir hekime başvurmaları önerilmektedir. Bu süreçte çiftler ayrı ayrı üreme kapasitelerinin incelenmesi amacıyla muayene edilir. Hekim tarafından gerekli görüldüğünde laboratuvar testleri ve radyolojik görüntüleme yöntemleri kullanılarak gebeliğin oluşumuna engel olan durum saptanır. Gebeliğin oluşmasına engel olan durum erkekten kaynaklanıyorsa çoğunlukla bunun sebebi sperm sayısının azlığı, sperm kalitesinin ve sayısının düşüklüğü ya da azospermi varlığındandır. Azospermi menide hiç sperm bulunmaması durumudur. Kısırlık sorunlarından biri olan menide hiç sperm bulunmama durumu, toplam kısırlık sorunlarının %15’ini oluşturur diyen Prof. Dr. Bülent Erol; “Azospermi problemi tıkanıklığa bağlı olan ve olmayan azospermi olarak iki farklı grupta incelenir.

Tıkanıklığa bağlı azospermi, doğumsal olarak görülen sperm kanallarının eksikliği, geçirilmiş hastalıklar ve cerrahi girişimler sonrası görülen bir durumdur. Tıkanıklığa bağlı olmayan azospermi ise doğumsal olarak testislerin torbalarına inmemesi olarak tanımlanan inmemiş testis vakalarında, genetik bozukluk ve testis torsiyonu varlığında, bazı hastalıklara, kemoterapi ve radyoterapi alımına bağlı olarak gelişebilir. Sperm kalitesi ve sayısının düşük olması erkek üreme sağlığında önemli bir yere sahiptir. Bu tip problemleri olan erkeklerin doğal yollardan çocuk sahibi olması oldukça zor olduğundan, çoğunlukla tüp bebek gibi üremeye yardımcı tedavilere başvurulur” diye ifade etti.

STRES, SAĞLIKSIZ BESLENME VE ELEKTROMANYETİK RADYASYON YAYABİLEN AKILLI TELEFON İLE BİLGİSAYARIN FAZLA KULLANIMI AZOSPERMİYE YOL AÇAN FAKTÖRLER ARASINDADIR

Erkek kısırlığında önemli bir rol oynayan azospermi hastalığına sahip kişilerin bu durumu dışarıdan fark etmeleri mümkün değildir. Erkeklerde kısırlık belirtileri kolaylıkla anlaşılabilir değildir ve azospermi belirtisi bulunmayan bir rahatsızlıktır. Meni normal görünüme sahiptir. Bu durumu çiftler ancak çocuk sahibi olamadıklarında ve nedenlerinin araştırılması için hekime başvurduklarında fark edebilirler. Bazı nadir rastlanan vakalarda meninin sarı ya da yeşilimsi bir renkte olması, normalde olması gerekenden çok daha sıvı ya da koyu kıvamlı olması veya anormal bir koku olması da görülebilir. Bu tip şikayeti olan kişilerin vakit kaybetmeksizin uzman bir hekime görünmeleri önerilir diye konuşan Prof. Dr. Bülent Erol; “Genellikle doğuştan gelen birtakım sorunlardan kaynaklanan azospermi, çeşitli faktörlere bağlı olarak sonradan da oluşabilir. Azospermi nedenleri arasında görülen ileri yaş, büyük rol oynayan etkendir. Sağlıklı erkeklerde 40 yaş sonrasındaki her yıl testosteron hormonu seviyesi %1.2 oranında düşer. Buna bağlı olarak sperm üretimi azalır ve çocuk sahibi olma olasılığı da düşer. Çevresel faktörler de üreme kapasitesinin düşmesine neden olan faktörler arasındadır. Stresli bir yaşam tarzı azospermi oluşumunu tetikler.

“Dengesiz ve sağlıksız beslenme, hazır gıdalar yönünden zengin öğünler tercih etmek, fazla ya da yetersiz beslenme de pekçok sağlık problemine yol açacağı gibi erkek üreme kapasitesinin azalmasına ve nihayetinde azospermiye neden olabilir. Elektromanyetik radyasyon yayabilen akıllı telefon ya da bilgisayarın 4 saatin üzerinde kullanımı sperm bozukluklarına ve azoospermiye yol açabilir. Bunlara ek olarak bazı hormonal bozukluklar ve Covid 19 gibi yüksek ateşle seyredebilen hastalıklar da azoospermi oluşumuna neden olabilir” dedi.

AZOSPERMİ, GELİŞEN TEKNOLOJİ SAYESİNDE TEDAVİSİ YAPILABİLEN BİR RAHATSIZLIKTIR

Çocuk sahibi olmayı engelleyen azospermi probleminin tanısı spermiogram testi ile konulmaktadır.  Spermiogram işlemi öncesinde kişinin en az üç gün süre ile cinsel perhiz uygulaması gerekir. Sonrasında iki hafta ara ile spermiogram testi yapılarak erkek menisinde sperm hücresinin varlığı araştırılır. Hiç sperm bulunmaması durumunda kişiye azospermi tanısı konur diyen Prof. Dr. Bülent Erol; “Azospermi tedavisinde kullanılan ilaçlar hormonal bozukluklardan kaynaklanan durumlarda işe yaramaktadır. Hormon seviyelerinin uygun düzeye getirilmesinden sonra sperm elde edilebilir. Ayrıca sperm yapımı ve olgunlaşmasını sağlayan antioksidan ilaçlar da sağlıklı sperm çıkışını arttırabilir. Sperm çıkışı sağlanamayan diğer vakalarda ise genel ya da lokal anestezi altında mikroskopik TESE ve bu yöntemle bulunan spermlerle mikroenjeksiyon yöntemi kullanılır. Mikroskopik TESE ile testis dokusunda mikroskop altında sperm bulunma olasılığı yüksek olan bölgelerden alınan parçada sperm varlığı ayrıntılı olarak araştırılır. Mikroskopik TESE işlemi sonucunda %40-70 oranında sperm hücresine rastlanır ancak sperm bulunamaması durumunda sperm varlığının araştırıldığı örnek, patoloji laboratuvarına gönderilerek incelenir. Patoloji raporuna bağlı olarak farklı tedaviler uygulanır ve ardından işlem tekrarlanarak sperm hücresi elde edilir.

“Tıkanıklığa bağlı azospermi varlığında PESA tekniği kullanılabilir. Bu yöntemde, epididim denilen sperm deposuna özel bir iğne ile girilerek sperm toplanır. Bir diğer yöntem olan MESA ise ince enjeksiyon yardımı ile mikroskop altında epididimden sperm toplama işlemidir. TESA yönteminde ise yine özel bir enjeksiyon yardımıyla aspirasyon uygulanarak testisten sperm hücresi aranır. Testisten toplanan sperm hücreleri ile tüp bebek tedavisi aşamasına geçilerek gebelik sağlanır. Dolayısı ile gelişen teknoloji ve tedavi yöntemleri sayesinde azospermi, tedavisi yapılabilen bir rahatsızlıktır. Azospermi teşhisi konulan erkekler kişiye özel olarak planlanan doğru tedavi programları sonrası baba olabilirler” şeklinde ifade etti.

Sizi Arayalım

Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.

Sizi Arayalım


    Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.

    Spermi Olmayan Erkekler Baba Olabilir Mi?

    Sizi Arayalım

    Telefon numaranız:

      ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.


      Geri
      Whatsapp
      Sizi Arayalım
      Bizi Arayın
      Messenger

        ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.