Bahceci Tup Bebek Anne Adayları Bayramda Nelere Dikkat Etmeli? | Bahçeci Sağlık Grubu
Posta Gazetesi20 Nisan 2023

Anne Adayları Bayramda Nelere Dikkat Etmeli?

Anne Adayları Bayramda Nelere Dikkat Etmeli?

Anne Adayları Bayramda Nelere Dikkat Etmeli?

Bayramlar insanların sevdikleriyle kavuştuğu, kalabalık sofraların sohbetle buluştuğu, birbirinden lezzetli yemekler ile tatlıların keyifle tüketildiği özel günlerdir. Bu özel günlerde günlük hayatımızdaki sağlıklı beslenme rutinimizi devam ettirmek güç olsa da hamilelerin özellikle dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır diyen Bahçeci Bursa Tüp Bebek doktorlarından Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Sabri Çolak; “Anne adayları kan şekerini kontrol altında tutmak için aşırı tatlı tüketiminden uzak durarak şeker ihtiyacını meyvelerle karşılamaya çalışmalı, yemeklerde porsiyon kontrolü yapmalı, 8-10 bardak su içmeye özen göstermelidir. Beslenmenin yanı sıra aile ziyareti ya da tatil için seyahat planları yapan hamileler ise uzun yolculuklarda sık sık mola vererek kısa yürüyüşler yapmalı, kan dolaşımını engellemeyen rahat kıyafetler tercih etmeli ve en önemlisi seyahat öncesi gebeliği takip eden doktor ile iletişime geçilmeli” şeklinde uyarılarda bulundu.

ŞEKER TÜKETİMİ SINIRLI TUTULMALI, TATLI İHTİYACI MEYVELERLE KARŞILANMALI

Şeker Bayramı döneminde tatlı ve şekerli yiyecekler yaygın olarak tüketilir ancak gebeler kan şekerini kontrol altında tutmak için aşırı tatlı tüketiminden kaçınmalıdır. Baklava gibi yüksek şeker içeren şerbetli tatlılar, şekerli içecekler ve abur cubur gibi yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Tatlı ihtiyacını karşılamak için meyveler tercih edilebilir. Aynı zamanda tüketilen şeker miktarını azaltmak için evde yapılan tatlılar veya atıştırmalıklarda alternatif olarak tatlandırıcılar kullanılabilir diye konuşan Doç. Dr. Sabri Çolak “Gebeler Şeker Bayramı döneminde de dengeli ve sağlıklı bir beslenme planına sadık kalmalıdır. Protein, lif, vitamin ve mineral açısından zengin besinler tercih edilmelidir.

Sebzelerin, meyvelerin, tam tahıllı gıdaların, yağsız et ve  süt ürünlerinin içinde bulunduğu dengeli bir beslenme planı oluşturmalıdır. Anne adayları bayramda porsiyon kontrolüne de çok dikkat etmelidir. Aşırı yemek yerine küçük porsiyonlarla dikkatli beslenmek önemlidir. Aşırı yemek, kan şekerini hızla yükseltebilir ve gestasyonel diyabet gibi gebelik dönemine özgü diyabet riskini artırabilir. Küçük porsiyonlarla başlayarak yemeklerini yavaşça ve dikkatlice tüketmelidirler. Herhangi bir aşırı yeme eğilimi fark edildiğinde durdurulmalı ve porsiyonlar kontrol altında tutulmalıdır. Hamilelerin ayrıca dikkat etmesi gereken bir başka konu da pişmiş yiyeceklerin tercih edilmesidir. Bayram

sürecinde taze ve temiz gıdalara öncelik verilmeli ve çiğ veya az pişmiş yiyeceklerden kaçınmalıdır. Hamur işleri, çiğ et ve deniz ürünleri gibi potansiyel olarak gıda zehirlenmesine neden olabilecek yiyeceklerden uzak durulmalıdır” şeklinde ifade etti.

SU İÇMEYE ÖZEN GÖSTERİLMELİ, EGZERSİZ RUTİNİ SÜRDÜRÜLMELİ

Anne adayı ve bebek sağlığı için hamilelikte su tüketimi çok önemlidir. Gün içinde belli aralıklara yayılarak içilen su hamilelik döneminde sağlıklı beslenmenin vazgeçilmez koşulları arasındadır diyen Doç. Dr. Sabri Çolak; “Su, vücudun hidrasyonunu sağlar;  sindirim, dolaşım ve genel sağlık için çok önemlidir. Bol su içmek rahimdeki şiddetli kasılmaların önüne geçilmesinde yardımcı olur, idrar yolu enfeksiyonlarını, kabızlığı önler; vücuttaki ödemlerin daha az olmasına destek olur. Dolayısıyla gebeler bayram sürecinde de yeterli su tüketimine özen göstermelidir; ortalama 8- 10 bardak su içmeye dikkat etmelidir. Aile ziyaretlerinde çay ve kahve ikramları da olmazsa olmazlar arasındadır. Anne adayları bu konuda da dikkat ederek çay-kahve tüketimini sınırlı tutmalı, içecek tercihini sudan yana kullanmalıdır. Ayrıca hamileler bayram sürecinde fiziksel aktivitelerini düzenli olarak sürdürmeye çalışmalıdır. Hem kilo kontrolünün sağlanmasında hem de hareketsizliğe bağlı oluşabilecek ödemin önüne geçmek amacıyla kısa süreli de olsa zaman ayırılarak yürüyüşler veya hafif egzersizler yapılmalıdır” diye konuştu.

UZUN SÜRELİ YOLCULUKLARDA MOLA VERİLMELİ, DOKTORA DANIŞMADAN SEYAHAT PLANI YAPILMAMALI

Bayram döneminde birçok kişi sevdikleriyle buluşmak için seyahat planları yapmaktadır. Gebeler için bayram seyahatleri biraz daha dikkat gerektirir diye konuşan Doç. Dr. Sabri Çolak; “Uzun süreli oturma veya yolculuk gebelik döneminde bacaklarda şişmeye ve rahatsızlığa neden olabilir. Rahat ve hareketli kıyafetler tercih ederek kan dolaşımı desteklenebilir ve böylelikle daha rahat bir seyahat deneyimi yaşanabilir. Uzun süreli oturma hamilelerde kan pıhtıları riskini artırabilir. Bu nedenle seyahat sırasında sık sık mola vermek önemlidir. Ayakta veya yürüyerek kısa molalar vererek kan dolaşımı hareketlendirilebilir ve kan pıhtısı riski azaltılabilir. Gebeler seyahat sırasında da yeterli miktarda su içmelidir. Uzun yolculuklarda su tüketimine dikkat etmek vücudun ihtiyaç duyduğu su miktarını karşılamaya yardımcı olur. Gebelik dönemi acil durumlar veya beklenmedik ihtiyaçlar açısından dikkat gerektirebilir. Bu nedenle anne adayları yanlarında bir gebelik güvence kartı, doktorun iletişim bilgileri, ilaçları, su ve atıştırmalık gibi ihtiyaçlarını bulundurmalıdır. Seyahat ederken konaklanacak yerin konforlu ve güvenli olmasına özen gösterilmeli.

Yeterli uyku ve dinlenme gebelik dönemi için önemlidir. Konaklanacak yerin gebelik dönemine uygun bir şekilde düzenlenmiş olmasına dikkat edilmelidir. Gebeler için seyahat sigortası yaptırmak da çok önemlidir. Acil durumlar, tıbbi gereksinimler veya seyahat iptali gibi beklenmedik durumlarla karşılaşma ihtimali bulunmaktadır. Seyahat sigortası, gerektiğinde mali güvence sağlayabilir. Gebeliğin hangi aşamasında olunursa olunsun seyahat etmeden önce gebeliği takip eden doktorla iletişimde kalmak son derece önemlidir. Doktorun onayı alınmadan seyahat edilmemelidir. Ayrıca seyahat sırasında herhangi bir sorunla karşılaşıldığında doktorla iletişime geçmek için gerekli bilgiler anne ve baba adayının yanında mutlaka bulunmalıdır. Eğer bayramda seyahat edilecekse, sürüş ve ulaşım seçiminde dikkatli olunması da çok önemlidir. Hava yolu tercih edilecekse hava yolu şirketinin gebelik politikaları ve kısıtlamaları mutlaka kontrol edilmelidir” şeklinde tavsiyelerde bulundu.

 

Hastalarına Uyguladığı Yöntemi Eşine Uyguladı, Helena ve Elisa Dünyaya Geldi! Takvim Gazetesi

Hastalarına Uyguladığı Yöntemi Eşine Uyguladı,…
20 Ağustos 2024

Dış Gebelik Yaşayanlar Annelik Hayallerinden Vazgeçmemeli! Posta Gazetesi

Dış Gebelik Yaşayanlar Annelik Hayallerinden…
18 Ağustos 2024

Sperm Sayısı İlerleyen Yaşla Birlikte Azalır Mı? Posta Gazetesi

Sperm Sayısı İlerleyen Yaşla Birlikte…
17 Temmuz 2024

Azospermi Tanısı Alan Erkekler Çocuk Sahibi Olabilir Mi? Posta Gazetesi

Azospermi Tanısı Alan Erkekler Çocuk…
9 Temmuz 2024

Kadının Yaşı Üreme Sağlığını Doğrudan Etkiler! Hürriyet Gazetesi

Kadının Yaşı Üreme Sağlığını Doğrudan…
1 Temmuz 2024

Tüp Bebek İle SMA Hastalığının Önüne Geçtiler! Genetik Tarama Mucizesi İle Kızları Nehir’e Kavuştular! Hürriyet Gazetesi

Tüp Bebek İle SMA Hastalığının…
25 Haziran 2024

Hiyalüronik Asit Artık Tüp Bebek Tedavilerinde de Kullanılıyor! Hürriyet Gazetesi

Hiyalüronik Asit Artık Tüp Bebek…
12 Haziran 2024

Bahçeci’de Dondurulan Embriyo Başarısı! İkiz Kardeşler 11 Yıl Sonra Tekrar Bir Arada! Sabah Gazetesi

Bahçeci’de Dondurulan Embriyo Başarısı! İkiz…
4 Haziran 2024

Başka Merak Ettikleriniz mi Var?

Tedavi süreciyle ilgili sorularınızı özet açıklamalarla ve videolarla öğrenin

Uzmanlarımız tüp bebek tedavisinde
en çok merak edilenleri anlatıyor

Uzmanlarımız tarafından hazırlanmış
içerikleri blog sayfamızdan inceleyin

Telefon Numaranız: