Bahceci Tup Bebek
Hürriyet Gazetesi24 Mart 2022

Üreme Çağındaki Kadınların %10’unda Çikolata Kisti Görülür

Üreme Çağındaki Kadınların %10’unda Çikolata Kisti Görülür

Üreme Çağındaki Kadınların %10’unda Çikolata Kisti Görülür

Çikolata kisti yumurta rezervi üzerinde olumsuz etkiye sebep olan ve çocuk sahibi olmayı engelleyebilecek ciddi bir problemdir. Adet döneminde görülen şiddetli ağrılar ile birlikte yoğun kanama başlıca çikolata kisti belirtileri arasında sıralanabilir ve üreme çağındaki kadınların %10’unda çikolata kistleri ile karşılaşılabilir. Çikolata kisti olan hastalarda ilk seçenek medikal tedavilerdir. Her çikolata kistinin ameliyat edilmemesi gerekir. Çikolata kisti ileri evredeyse ve cerrahi müdahaleyle iyileşme gerçekleşmemişse çocuk sahibi olmak için tüp bebek tedavisi düşünülmelidir.

ADET DÖNEMİNDEKİ ŞİDDETLİ AĞRILAR DİKKATE ALINMALI

Çikolata kistlerinin en sık görülen belirtileri adetten önce ve adet esnasında görülen ağrı, cinsel temas sırasında ve sonrasında görülen ağrı, kısırlık, düzensiz veya fazla miktarda kanamalardır. Diğer belirtiler ise yorgunluk, adet sırasında ağrılı bağırsak hareketleri, sırtın alt tarafına yayılan ağrı, adet sırasında ishal veya kabızlık ve diğer bağırsak rahatsızlıkları olarak sıralanabilir. Çikolata kistleri yumurtlama fonksiyonunun bozulması ve tüplerin tıkanması gibi etkilerle kısırlık oluşturabilir. Hamile kalamama şikayetiyle başvuran kişilerin bir kısmında çikolata kisti olduğu gözlemlenir. Bu hastalık döllenmiş yumurtanın tutunmasını zorlaştırdığı gibi tüpleri tıkayarak spermin yumurtaya ulaşmasını da engelleyebilir. Bu yüzden tüp bebek tedavisi öncesinde çikolata kisti ile ilgili bir sorun olup olmadığına mutlaka bakılması gerekir.

LAPAROSKOPİ İLE KESİN TANI KONULUR

Hastanın şikayetlerinden çikolata kisti şüphesi duyulması ya da hastada kısırlık sorunu olması durumunda tanı amaçlı laparoskopi yapılabilir. Böylece hastada lezyon ve yapışıklıklar varsa bunlar rahatlıkla incelenebilir. Laparoskopi öncesi, vajinal ultrasonografi de tanı için yardımcı olabilir. Ultrason ile büyük olan çikolata kistleri görülebilir. Hastadan alınan hikaye ve görüntüleme teknikleriyle tanısı konabilen çikolata kistlerinde kalıtsal ve çevresel faktörler hastalığın gelişimini etkilemektedir.

Çikolata kisti tanısının konulması için hastalık odaklarının görülmesi ve dokudan alınan parçaya patolojik inceleme yapılması gerekmektedir. Bunun için hastaya laparoskopik cerrahi yapılması önerilir. Laparoskopi, genel anestezi altında göbek deliği yakınından açılan küçük bir kesi yoluyla karın içine girilerek yapılır. Böylelikle rahmin dışında konumlanmış dokuların yeri, kapsamı ve büyüklüğü hakkında bilgi elde edilebilir. Gerekli görülürse daha ileri testler için doku örneği alınabilir. Laparoskopik cerrahi ile hem kesin tanı konulabilir hem de tedavi uygulanabilir.

ÇİKOLATA KİSTİ OLAN HER HASTA AMELİYAT EDİLMEZ

Çikolata kistinin tedavisi hastanın yaşına, gebelik isteğine ve bulguların ciddiyetine göre değişiklik gösterir. Erken teşhis çikolata kisti olan kadınların anne olma ihtimali açısından da büyük önem taşır. Çikolata kisti olan hastalarda ilk seçeneğimiz medikal tedavilerdir. Her çikolata kistinin ameliyat edilmemesi gerekir çünkü bu kistler ameliyat edildiği takdirde hastanın yumurtalık rezervi azalabilmektedir. Eğer çikolata kisti ileri seviyelerdeyse ve cerrahi müdahaleyle iyileşme saptanamamışsa hasta, tüp bebek tedavisi ile bebek sahibi olabilir.

Çikolata kisti tedavisinde laparoskopik ya da klasik yöntemle yapılan cerrahi ile lezyonların çıkartılması veya yok edilmesi mümkündür. Bu nedenle çikolata kistlerinde genel bir yaklaşım vardır. 3 cm’nin altında olan kistlerin ameliyat edilmesi önerilmez. 3-5 cm arasındaki kistlerde ameliyat yaklaşımı olabilir. Bu noktada hastanın şikayetleri önemlidir; iyi bir değerlendirme yapılması gerekir, gerçek anlamda ihtiyaç duyulduğu takdirde ameliyat kararı verilebilir.

Hamilelik Sürecinde Ne Kadar Balık Tüketilmeli? Posta Gazetesi

Hamilelik Sürecinde Ne Kadar Balık…
20 Eylül 2023

Tüp Bebek Tedavisinde Umut Türkiye! Bulgar Çiftin 17 Yıllık Evlat Hasreti İstanbul’da Son Buldu Sabah Gazetesi

Tüp Bebek Tedavisinde Umut Türkiye!…
11 Eylül 2023

Aynı Kalıtsal Hastalıktan 2 Bebeğini Kaybeden Demirci Çifti Genetik Ayıklama ile Bahçeci’de Hayallerine Kavuştu! Posta Gazetesi

Aynı Kalıtsal Hastalıktan 2 Bebeğini…
6 Eylül 2023

Anoreksiya Ve Bulimia Hastalıkları Kısırlığa Neden Olabilir! CNN Türk

Anoreksiya Ve Bulimia Hastalıkları Kısırlığa…
31 Ağustos 2023

Doğal Yolla Bebek Sahibi Olan Çiftler De Tüp Bebek Tedavisi Olabilir! Hürriyet Gazetesi

Doğal Yolla Bebek Sahibi Olan…
22 Ağustos 2023

Hipo Hipo Hastalığı Olan Kadınlar Anne Olabilir Mi? Hürriyet Gazetesi

Hipo Hipo Hastalığı Olan Kadınlar…
1 Ağustos 2023

Rahmin Anatomik Yapısındaki Bozukluk Hamile Kalmayı Engeller Mi? Posta Gazetesi

Rahmin Anatomik Yapısındaki Bozukluk Hamile…
17 Temmuz 2023

Başka Merak Ettikleriniz mi Var?

Tedavi süreciyle ilgili sorularınızı özet açıklamalarla ve videolarla öğrenin

Uzmanlarımız tüp bebek tedavisinde
en çok merak edilenleri anlatıyor

Uzmanlarımız tarafından hazırlanmış
içerikleri blog sayfamızdan inceleyin

Telefon Numaranız: