Bahceci Tup Bebek
Akşam Gazetesi23 Nisan 2020

Tüp Bebekte Yapay Zeka

Tüp Bebekte Yapay Zeka

Tüp Bebekte Yapay Zeka

Embriyoların sağlıklı olup olmadığı konusunda bilgi veren ve en doğru tedavi şeklini belirleyen yapay zeka sayesinde anne olma şansı yükseliyor.

Tüm alanlarda fark yaratan yapay zeka uygulamaları artık çocuk sahibi olmayı planlayan aileler için de umut oluyor. Modern yaşam, kariyer planları derken çocuk sahibi olmayı erteleyen kadınlar için geliştirilen yeni tüp bebek tedavi yöntemleri çiftlerin sağlıklı çocuk sahibi olmalarını sağlıyor. Konuyla ilgili bilimsel çalışmalara imza atmış, Bahçeci Ankara Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Merkezi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Berfu Demir, tüp bebek tedavisinde yapay zeka uygulamalarının hastaya en yüksek gebelik şansı sağlayacak tedavi yöntemlerinin belirlenmesi amacıyla başladığını anlattı. Bu amaçla çocuk isteyen çiftlerin bireysel özellikleri (yaş, kilo gibi), muayene bulguları, hormon değerleri ve önceki tedavi sonuçlarının bilgisayar programı tarafından analiz edilmesiyle benzer özelliklere sahip hastalarda uygulanacak en uygun tedavi yöntemini öngören makine öğrenim sistemi (machine learning system) kullanıldığını dile getiren Demir, şunları kaydetti: “Bugün tüp bebek tedavilerinde yapay zeka uygulamalarının geldiği nokta, gebelik ve doğum şansının en yüksek olduğu embriyoyu seçebilmek üzerinedir.”

EMBRİYOLAR TAKİP EDİLİYOR

Yapay zekanın nasıl kullanıldığı konusunda bilgi veren Demir, tüp bebek tedavisinde yapay zeka uygulamasında embriyoların kapalı ortamda takiplerinin yapılması (embriyoskop) ve gelişim sürecine göre kaliteli olanların belirlenmesinin ilk aşama olduğunu vurguladı. Demir, şöyle devam etti: “Takiben blastokist aşamasına ulaşan embriyolardan biyopsi alınarak tüm kromozomların analizinin yapılması ise ikinci aşamayı oluşturmaktadır. Kromozomal olarak normal genetik yapıda olan embriyoların mitokondri aktivitesine bakılarak embriyonun rahime tutunma potansiyelinin belirlenmesi ve takiben tüm süreçlerdeki skorların değerlendirilecek puanlama sisteminin oluşturulması, transfer yapılacak embriyonun seçilmesi ve transferi ile tedavi süreci tamamlanmaktadır.

GENETİK KALIP ÇIKARTILIYOR

Embriyolarda genetik ayıklama ve yapay zeka uygulamasının kullanıldığı diğer alanın ise genetik geçişli hastalıklara bağlı hastalıklar olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Berfu Demir, bu uygulamalarda farklı olarak tüp bebek tedavisi öncesinde genetik kalıp çıkarılması gerektiğini söyledi. Demir, sözlerini, “Yapısal kromozomal bozukluklara bağlı gelişen tekrarlayan düşükleri olan hastalarda da normal genetik yapıda embriyonun bulunmasını sağlayan tüp bebek tedavisi, sağlıklı gebeliğe ve doğuma ulaşmayı sağlayan günümüzde uygulanan ileri seviye tüp bebek tedavi uygulamalarıdır” diye tamamladı.

Hamilelik Sürecinde Ne Kadar Balık Tüketilmeli? Posta Gazetesi

Hamilelik Sürecinde Ne Kadar Balık…
20 Eylül 2023

Tüp Bebek Tedavisinde Umut Türkiye! Bulgar Çiftin 17 Yıllık Evlat Hasreti İstanbul’da Son Buldu Sabah Gazetesi

Tüp Bebek Tedavisinde Umut Türkiye!…
11 Eylül 2023

Aynı Kalıtsal Hastalıktan 2 Bebeğini Kaybeden Demirci Çifti Genetik Ayıklama ile Bahçeci’de Hayallerine Kavuştu! Posta Gazetesi

Aynı Kalıtsal Hastalıktan 2 Bebeğini…
6 Eylül 2023

Anoreksiya Ve Bulimia Hastalıkları Kısırlığa Neden Olabilir! CNN Türk

Anoreksiya Ve Bulimia Hastalıkları Kısırlığa…
31 Ağustos 2023

Doğal Yolla Bebek Sahibi Olan Çiftler De Tüp Bebek Tedavisi Olabilir! Hürriyet Gazetesi

Doğal Yolla Bebek Sahibi Olan…
22 Ağustos 2023

Hipo Hipo Hastalığı Olan Kadınlar Anne Olabilir Mi? Hürriyet Gazetesi

Hipo Hipo Hastalığı Olan Kadınlar…
1 Ağustos 2023

Rahmin Anatomik Yapısındaki Bozukluk Hamile Kalmayı Engeller Mi? Posta Gazetesi

Rahmin Anatomik Yapısındaki Bozukluk Hamile…
17 Temmuz 2023

Başka Merak Ettikleriniz mi Var?

Tedavi süreciyle ilgili sorularınızı özet açıklamalarla ve videolarla öğrenin

Uzmanlarımız tüp bebek tedavisinde
en çok merak edilenleri anlatıyor

Uzmanlarımız tarafından hazırlanmış
içerikleri blog sayfamızdan inceleyin

Telefon Numaranız: