Bahceci Tup Bebek
Hürriyet Gazetesi 28 Temmuz 2022

Stres Tüp Bebek Tedavisini Etkiler mi?

Stres Tüp Bebek Tedavisini Etkiler mi?

Stres Tüp Bebek Tedavisini Etkiler mi?

Yoğun stres uzun vadede sağlık konusunda çeşitli problemlere yol açabilen bir unsurdur. Tüp bebek tedavisi kararı aldığındığında vücut uzun süreli ve yoğun strese maruz kalırsa çiftler amacına ulaşmakta olumsuzluklar yaşayabilir. Tedaviye başvuran çiftlerde hamile kalmayı engelleyen fiziksel birtakım problemler tespit edilse de olumsuz psikolojinin de anne baba olmayı güçleştiren bir faktör olduğu bilinmektedir. Kısırlıkla mücadele eden kadınlar, kanser teşhisi konan kadınlarla aynı düzeyde anksiyete ve depresyona sahiptir. Hamile kalmadan geçen süre boyunca da stres seviyesi günden güne yükselir. Dolayısı ile moral ve motivasyonun son derece önemli olduğu bu süreçte kaygılı ve stresli olan çiftlerin tüp bebek tedavisi öncesi psikolojik destek almaları önerilir.

STRESİ YÖNETEBİLMEK İÇİN ÇİFTLER BİRBİRLERİNE KARŞI ANLAYIŞLI OLMALI

Stres, belirli bir biyolojik tepkiyi tetikleyen unsurdur ve yoğun stres vücuttaki bazı hormonlarda dalgalanma yaratır. Stres ile stresin beraberinde getirdiği düzensiz beslenmeye bağlı fazla kilo kadınlarda adet düzensizliklerine ve yumurtlama problemine sebep olabilir. Erkek kısırlığı ve stres arasında da bir bağlantı bulunmaktadır. Erkeklerin yaşadığı uzun süreli stres, testosteron üzerinde güçlü olumsuz etkileri olan kortizol seviyesini yükseltir. Kortizol yükseldiğinde ise testosteron seviyesi düşüşe geçer. Stresi yönetebilmek adına çiftler bu ortak mücadele için birbirlerini dinlemeli ve anlayışlı olmalıdır. Ayrıca ezgersiz yapmak ve ruhu dinlendirmek adına yoga ve meditasyon gibi aktivitelere başlamak stresi hafifletmeye yardımcı olacak seçenekler arasındadır.

BAŞARISIZLIK KORKUSUYLA YÜZLEŞİLMELİ

Tüp bebek tedavisi yüksek bir başarı oranına sahip olmasına rağmen süreç her çift için aynı işlemez. Bu dönemde stresi yönetmek ve her adımda sakin kalmak oldukça önemlidir. Tüp bebek tedavisi gören birçok çift için başarılı olamayacakları düşüncesi stresin önemli bir kaynağıdır. Bu oldukça doğaldır, özellikle kısırlıkla mücadele eden çiftler için tüp bebek tedavisi yıllardır hayalini kurdukları aile için gerçek bir şansı temsil etmektedir.

Tedaviye başlayacak çiftlerin öncelikle başarısızlık korkusuyla yüzleşmesi gerekir. Başarısızlık ihtimaline odaklanıp endişelenmek yerine hamileliğe doğru başlattıkları yolculukta verdikleri çabayı ve hayallerine bir adım daha yaklaşmanının mutluluğunu yaşasınlar. Ayrıca ailelerinde ya da yakın çevrelerinde daha önce kısırlıkla mücadele etmeyen çiftler varsa bu durum kendilerini yalnız hissetmelerine neden olabilir. Çocuk sahibi olamama probleminin günümüzde çok yaygın bir sorun olduğunu bilip, sayısız çiftin anne-baba olabilmek için tüp bebek tedavisine başvurduğunu düşünerek yalnızlık duygusundan uzaklaşmalıdırlar.

AİLE BÜYÜKLERİ BASKI KURMAK YERİNE TEDAVİ SÜRECİNDE ÇOCUKLARINA DESTEK OLMALI

Aile ve çevre baskısı çocuk sahibi olamayan çiftlerin içinde bulunduğu kaygılı durumu aşarak toplumsal bir sorun haline gelmiş durumdadır. Oysaki aile büyüklerine düşen tek görev hayallerini kurdukları bebeğe ulaşmaya çalışan çocuklarının destekçisi olmaktır. Ben ne zaman torun seveceğim şeklindeki sorular özellikle tedavisi devam eden çiftler üzerinde büyük bir stres oluşturmaktadır. Baskı içerikli cümleler çiftlerin omuzlarındaki yükü ikiye katlar ve beklentinin karşılanmasına yönelik kaygıların ortaya çıkmasına sebep olur. Bu durum dolaylı yollardan da olsa çiftleri psikolojik anlamda olumsuz etkileyip tedavinin başarısızlıkla sonuçlanmasına bile sebep olabilmektedir. Moral ve motivasyonun en önemli faktörlerden biri olduğu bu süreçte aileler eleştirel yaklaşımda bulunmak ve diğer çiftlerle çocuklarını kıyaslamak yerine tedavide yanlarında olduklarını hissettirmeli ve bu mücadelede her zaman birlikteyiz şeklinde duruş sergilemelidirler.

Hamilelik Sürecinde Ne Kadar Balık Tüketilmeli? Posta Gazetesi

Hamilelik Sürecinde Ne Kadar Balık…
20 Eylül 2023

Tüp Bebek Tedavisinde Umut Türkiye! Bulgar Çiftin 17 Yıllık Evlat Hasreti İstanbul’da Son Buldu Sabah Gazetesi

Tüp Bebek Tedavisinde Umut Türkiye!…
11 Eylül 2023

Aynı Kalıtsal Hastalıktan 2 Bebeğini Kaybeden Demirci Çifti Genetik Ayıklama ile Bahçeci’de Hayallerine Kavuştu! Posta Gazetesi

Aynı Kalıtsal Hastalıktan 2 Bebeğini…
6 Eylül 2023

Anoreksiya Ve Bulimia Hastalıkları Kısırlığa Neden Olabilir! CNN Türk

Anoreksiya Ve Bulimia Hastalıkları Kısırlığa…
31 Ağustos 2023

Doğal Yolla Bebek Sahibi Olan Çiftler De Tüp Bebek Tedavisi Olabilir! Hürriyet Gazetesi

Doğal Yolla Bebek Sahibi Olan…
22 Ağustos 2023

Hipo Hipo Hastalığı Olan Kadınlar Anne Olabilir Mi? Hürriyet Gazetesi

Hipo Hipo Hastalığı Olan Kadınlar…
1 Ağustos 2023

Rahmin Anatomik Yapısındaki Bozukluk Hamile Kalmayı Engeller Mi? Posta Gazetesi

Rahmin Anatomik Yapısındaki Bozukluk Hamile…
17 Temmuz 2023

Başka Merak Ettikleriniz mi Var?

Tedavi süreciyle ilgili sorularınızı özet açıklamalarla ve videolarla öğrenin

Uzmanlarımız tüp bebek tedavisinde
en çok merak edilenleri anlatıyor

Uzmanlarımız tarafından hazırlanmış
içerikleri blog sayfamızdan inceleyin

Telefon Numaranız: