14 yıldır beklenen Şiir bebek, Özden ve Erdal Baba çiftine en güzel Anneler Günü hediyesi oldu. Özden Baba, ‘Bu anlatılmaz, tarifsiz bir duygu’ diyerek mutluluğunu dile getirdi.
Tekirdağ’da yaşayan ve 14 yıldır çocuk özlemi çeken Özden Doğan ve Erdal Baba çifti, kucaklarına aldıkları Şiir bebekle hayallerine kavuştu. Bebeğiyle ilk Anneler Günü’nü kutlayacak olan Özden Doğan Baba, “Annelik her şeyin üzerinde olan bir duygu. 14 yıllık bekleyişin ardından Anneler Günü’nü ilk kez kutlayacak olmak ise tarifsiz bir duygu” dedi.
ÜÇÜNCÜDE DE KAYBETTİ
Özden Doğan Baba (38) Erdal Baba (42) 2008 yılında evlendi. Doğal yollardan sahibi olamayan çifte doktora başvurduklarında hiçbir sorunun olmadığı söylendi ve ilaç tedavisine başlandı. Yaklaşık beş yıl tedaviye rağmen bir gelişme olmayınca İstanbul’a gelen Baba çifti, iki kez tüp bebek tedavisi gördü.
Üçüncü denemelerinde müjdeli haberi almalarına rağmen bebeklerini 21 aylıkken rahim ağzı yetmezliğinden kaybetti. Yaşadıkları üzücü kaybın ve tedavilerin ardından birkaç yıl ara veren çift kendilerine son bir şans daha tanıdı. Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Kübra Boynukalın’a başvuran çift için öncelikle kişiye özel bir yol haritası çizildi. Azalan yumurta rezervine ve tutunmayı engelleyen bağışıklık sistemi kaynaklı probleme bağlı olarak bir tedavi protokolü oluşturuldu. Baba çifti uzun yıllardır bekledikleri Şiir’i kucaklarına aldı.
Kızına kavuşan anne Özden Doğan Baba mutluluğunu şu sözlerle dile getirdi: “Yaşadıklarımız çok zor ama sonu güzel olan bir süreç. Anne olduğum an ayaklarım yerden kesildi. Kızım 2 ay kuvözde yaşadı, onu dakika dakika camın arkasından izledim. Çünkü benim orada olduğumu hissetsin istedim. 14 yıl verdiğimiz emeklerin ardından ilk kez anneler gününü kutlayacağım, bugünün hayalini hep kurardım ama gerçekleşmesi inanılmaz. Annelik her şeyin üzerinde, tarifi olmayan bir duygu.”
Baba çiftinin tedavisini yürüten Doç. Dr. Kübra Boynukalın, “Yaptığımız değerlendirmelerde hem yumurta rezervinin düşük olduğunu ve geçmişte yaşadığı başarısız denemelerde tutunmayı engelleyen problemin bağışıklık sisteminden kaynaklı olan katil hücreler olduğu tespit edildi. Titiz bir laboratuvar çalışması ile elde edilen 3 embriyo üzerinde genetik ayıklama yapıldı ve 2 tanesinin sağlıklı olduğu belirlendi.
Bağışıklık sisteminin vereceği olumsuz tepkileri azaltmak adına müdahalelerde bulunuldu ve sıkı bir takibin ardından çiftimiz Şiir bebeği sağlıkla kucaklarına aldı” ifadelerini kullandı.
14 yıl sonra ‘Şiir’ bebeklerini kucaklarına almanın mutluluğunu yaşayan Özden Doğan ve Erdal Baba, çocuk isteyen tüm ailelerin de bu dileklerinin en kısa sürede gerçekleşmesini istediklerini söyledi.
KATİL HÜCRELERE DİKKAT
Transfer aşamasında anne vücudunun farklı genetik yapıya sahip olan embriyoyu yabancı olarak tanımaması ve kabullenmesi gerektiğini dile getiren Doç. Dr. Boynukalın, “Tekrarlayan düşük veya tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı yaşayan kadınlarda ‘katil’ hücrelerin gerek sayısal gerekse fonksiyonel sorunlarına daha sık rastlanılmakta.
Transfer öncesi ve sonrası uyguladığımız serum tedavileri ile katil hücrelerin dostu düşman gösteren tehlikeli sinyaller yayması engellenebiliyor ve sağlıklı tutunmanın gerçekleşmesine; gebeliğin devam etmesine yardımcı olabiliyoruz” diye konuştu.