Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
İnfertilite (kısırlık) problemi yaşayan çiftlerin yaklaşık %20’sinde erkek faktörü esas nedendir. Erkek infertilitesinin değerlendirilmesinde kimi zaman rutin sperm testleri infertilitenin nedeni açıklayamamaktadır.
Günümüzde, erkek infertilite nedenlerinin daha net olarak ortaya konabileceği, gebelik sonuçlarını öngörebilecek yeni testlere gerek duyulmaktadır.
İleri sperm testleri semen analizi parametrelerine ek olarak spermlerin döllenme aşamasında yumurta içerisine aktardığı kromozom yükünün (Sperm FISH), spermden aktarılan DNA molekülünde meydana gelmiş olan hasar düzeyinin (Sperm DNA Hasar tayini) veya aktarılan DNA molekülünün paketlenme problemlerinin (Sperm DNA paketleme testi) tespiti üzerinde yoğunlaşmaktadır.
İnsan vücudunu oluşturan ve toplamda 46 kromozom taşıyan hücrelerimizde 23 kromozom anneden, 23 kromozom ise babadan gelir. İnsan üreme hücreleri olan yumurta ve sperm hücrelerinde ise 23 kromozom bulunur.
Sayısal veya yapısal bir anormallik gözlenmeyen yumurta ve sperm hücresi döllenme aşaması sonrasında bir araya geldiklerinde 46 kromozomlu bir embriyo oluştururlar.
Bazen kişilerin kromozom yapısı normal olmasına rağmen, üreme hücrelerinde hatalı bölünme sonucu az veya fazla sayıda kromozom içeren üreme hücreleri (yumurta veya sperm) üretilir ve bunun sonucunda anormal sayıda kromozoma sahip embriyolar oluşur.
Bu anomalilerin pek çoğu yaşamla bağdaşmaz yani gebelik oluşturmaz iken, bazıları erken dönemde hatta daha gebelik fark edilemeden düşük ile sonuçlanır.
Normal bir erkekte kromozomal olarak anormal sperm oranı %0,5-%1’in altındadır. Yapılan çalışmalarda infertilite problemi olan erkeklerde bu oranın çok daha yükseklerde olduğu sözlenmektedir.
Özellikle rutin sperm analizlerinde düşük sperm sayısı ve kalitesine sahip olduğu gözlenen erkeklerde bu oran daha da yükselmektedir. Sperm FISH testi, spermlerin taşımakta olduğu kromozom sayılarındaki anormalliklerin floresan in situ hibridizasyon (FISH) adı verilen yöntem ile incelenmesi yöntemidir.
Doktorunuz değerlendirmesi sırasında aşağıdaki durumların biri veya birkaçının tespit edilmesi durumunda Sperm FISH testinin yapılmasını isteyebilir:
Yapılan bazı çalışmalar, sigara kullanımı, aşırı alkol ve kafein tüketimi, bazı ilaçlar ve radyasyonun spermlerde anormal kromozom yapısına neden olabileceğini göstermektedir.
Sperm kromozomlarının incelenmesi FISH (Floresan In-Situ Hibridizasyon) yöntemi kullanılarak yapılır. En sık kromozom anomalisine neden olan seçilmiş kromozomlara yönelik işaretli problar kullanılarak her bir sperm hücresindeki kromozomal eksiklik ve fazlalık saptanır.
Sperm DNA hasarının infertil erkeklerde fertil erkeklere oranla daha fazla görüldüğü ve sperm DNA hasarının bu hastalarda fertilite potansiyelini olumsuz etkilediği kanıtlanmıştır. Normal sperm yapısına sahip erkeklerde, sperm DNA hasarının yaklaşık %8 olduğu bilinmektedir.
Düşük sayı, motilite ve anormal morfoloji gibi bozulmuş sperm parametreleri sıklıkla yüksek (%30) sperm DNA hasarı ile birliktelik gösterebilmektedir. Aşılama tedavisi sonrası sağlıklı bir gebelik oluşmayan çiftlerde sperm DNA hasarı anlamlı olarak yüksek bulunmaktadır.
IVF ve ICSI sikluslarında ise, sperm DNA hasarının embriyo kalitesi üzerine olumsuz etkisi olduğu ve bu çiftlerde gebelik başarısının etkilenebildiği bildirilmektedir.
Bu endikasyonların dışında ayrıca, enfeksiyon, varikosel, testiküler dokuda ısı artışına neden olan durumlar, yüksek dozda sigara ve alkol tüketimi, çevre kirliliği gibi sperm DNA hasarında artışa neden olabilecek faktörlerin varlığında da doktorunuz gerekli gördüğü durumda Sperm DNA hasarı tayini isteyebilir.
Sperm DNA hasarını tespit etmek için kullanılan Acridine Orange testi (AOT), Toludin Mavisi (Toluidine Blue; TB) testi, Anilin Mavisi (Aniline Blue) testi, TUNEL testi gibi birkaç yöntem mevcuttur. En sık kullanılan yöntem TUNEL testidir.
Bu testte sperm DNA’sında mevcut olan ve özel boyalar ile işaretlenen kırık bölgeler floresan mikroskopi ya da akım sitometrisi ile ölçülür. Sonrasında spermler TUNEL pozitif ya da negatif olarak sınıflandırılır ve total sperm popülasyonuna oranlanır. %15 in altı normal kabul edilir.
İleri sperm testi fiyat bilgilerini yasalar gereği web sitemiz üzerinden yayınlayamıyoruz.
Güncel fiyat bilgilerimizi öğrenmek için iletişim formumuzu doldurabilir veya 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.