Pap-Smear (Simir) Testi Nedir, Kimlere ve Nasıl Yapılır? - Bahçeci Tüp Bebek Merkezi

Pap-Smear (Simir) Testi Nedir, Kimlere ve Nasıl Yapılır?

Pap-Smear (Simir) Testi Nedir, Kimlere ve Nasıl Yapılır?
14.09.2018 1

Uzmanlar, her kadının (herhangi bir şikayeti bulunmasa da) düzenli olarak jinekolojik muayenesini yaptırmasını önemle belirtiyor. Ancak birçok kadın bu denli önemli sağlık kontrolünü ihmal ediyor.

Bunun önemli nedenlerinden biri, konuyla ilgili yeterli bilgi sahibi olunmamasından kaynaklanıyor. Simir testi (pap-smear testi) nedir ve kadın sağlığı için neden önemlidir, gelin birlikte inceleyelim.

Pap-Simir (Smear) Testi Nedir?

Smear Testi, rahim, rahim ağzı kanseri ve rahim ağzı kanserinin öncü lezyonlarını anlayabilmemiz için yapılan basit bir testtir. Pap-smear veya simir adıyla da bilinmektedir. Seksüel olarak aktif kadınların, herhangi bir şikayetleri olmasa da rahim ağzı hastalıkları ile ilgili taramalarını her yıl yaptırmaları önemlidir.

Pap-smear testiyle aynı zamanda kondilom ve herpes gibi viral, candida veya trikomonas gibi diğer enfeksiyonların da tanısı konur. Ayrıca hormonlarınız hakkında da bilgi verir. (Özellikle progesteron ve östrojenle ilgili olarak.)

Kadınlar, özellikle de cinsel hayatı aktif olanlar yılda bir defa pap-smear testi yaptırmalıdır. Eğer 65 yaşına kadar tüm pap-smear (simir) test sonuçları normal gelmişse artık tekrar edilmesine gerek yoktur.

Pap-Smear (Simir) Testi için Nasıl Bir Hazırlık Yapmalıyım?

Yanıltıcı sonuçlar vermemesi adına, testten 2 gün öncesine kadar vajen yıkanmamalı, vajinal kremler kullanılmamalı ve cinsel ilişkide bulunulmamalıdır.

Pap-Smear (Simir) Testi Nasıl Yapılır?

Pap-smear (simir) testi birkaç saniye süren kısa bir işlemdir. Jinekolojik muayene anında rahim ağzından dökülen hücreler veya vajinal akıntı smear çubuğu ile toplanır (sürüntü alınır). Toplanan dokular mikroskop altında incelenmek üzere patoloji laboratuvarına gönderilir.

Ağrısız bir işlemdir ve kadına hiçbir şekilde rahatsızlık vermez. Nadiren pap-smear (simir) testi sonrası kanama ve lekelenmeler görülebilir. Bu endişe edilecek bir durum değildir.

Pap-Smear (Simir) Testinde Neler Görülür?

Pap-Smear testi, kanser henüz gelişmeden hücrelerin değerlendirilmesi sağlar. Aynı zamanda mantar ve bazı bakteriyel enfeksiyonların saptanmasında da yardımcıdır.

Ayrıca HPV (Human Papilloma virüs) taraması olarak da kullanılabilir.

Pap-Smear (Simir) Testi Sonucu Kaç Günde Çıkar?

Pap-Smear (simir) testi sonucu testi yaptırmış olduğunuz kuruma göre değişmekle birlikte 2-3 gün içerisinde çıkar.

Pap-Smear (Simir) Testi Sonrası Ne Yapılır?

Enfeksiyon saptanmışsa tedavi edilir. Test sonucunda anormal hücreler saptanmışsa ileri testler ve tedaviler yapılır. Pap-smear testi son derece güvenilir bir testtir.

Pap-Smear (Simir) Testi Yapıldıktan Sonra İlişkiye Girilir mi?

Pap-Smear testi yaptıranların merak ettiği konulardan biri de ilişkiye girilip girilmeyeceğidir. Pap-Smear testinin ardından ilişkiye girmenin sakıncası yoktur.

Pap-Smear (Simir) Testinin Önemi Nedir?

Uygulaması oldukça basit olan bu test, kadın sağlığı için hayati önem taşımaktadır. Pap smear (simir) prekanseröz durumları teşhis eder. Eğer yakalanırsa basit bir tedavi ile kanser gelişimi önlenmiş olur.

Başka bir deyişle kadınların korkulu rüyası olan ve herhangi bir belirti vermeyen rahim ağzı kanserinin erken dönem tespiti için smear testi kilit rol oynar. Aynı zamanda bazı servikal ve vajinal enfeksiyonların tanısının konulmasını sağlar.

Pap-Smear (Simir) Testinde Nelere Dikkat Etmek Gereklidir?

Pap-smear testi yaptıracak olan kişilerin kanamalarının olmadığı bir dönemde testi yaptırmaları gerekmektedir. Ayrıca pap-smear testinden 24 saat kadar öncesinde cinsel ilişkiye girilmemeli, vajina yıkanmamalı, enfeksiyon ve akıntı varsa öncesinde tedavi edilmelidir.

Kimler Pap-Smear (Simir) Testi Yaptırmalıdır?

  • 21 yaşın altında, cinsel ilişkide bulunmamış kadınlarda muayene ve pap-smear testi gerekmemektedir. Cinsel ilişkide bulunmuş olan tüm kadınlarda cinsel aktivite başlangıcından 3 yıl sonra başlamak üzere yıllık muayene ve pap-smear önerilmektedir.
  • 21-29 yaş arasındaki tüm kadınlarda yıllık muayene ve smear önerilmektedir.
  • 30-64 yaş arasındaki kadınlarda yıllık muayene ve smear önerilmektedir. Üst üste 3 pap-smear’ı normal olarak rapor edilmiş, rahim ağzı kanseri öyküsü veya kanser öncesi değişiklikler (CIN2, CIN3) olmayan kadınlarda pap-smear testi 2-3 yıl aralarla istenebilir.
  • 65 yaş üstü kadınlarda pap-smear testi, bir üstte sıralanan şartlar sağlanmışsa gerekmemektedir. Yıllık muayeneler yeterlidir. Rahim ağzı kanseri dışındaki bir sebeple rahmi çıkartılmış olan kadınlarda pap-smear testi gerekmemektedir.

Hamilelikte Pap-Smear (Simir) Testi Yapılır mı?

Hamilelikte ilk 3 ay içinde pap-smear alınabilir.

Pap-Smear (Simir) Testi Fiyatı 2021

Yasalar gereği web sitemiz üzerinden fiyat bilgisi veremiyoruz. Detaylı bilgi için iletişim formunu doldurabilir veya 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Sizi Arayalım

Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.

Sizi Arayalım

    Pap-Smear (Simir) Testi Nedir, Kimlere ve Nasıl Yapılır?

    Doktora Sorun

      Doktora Sorun

      Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.

      Pap-Smear (Simir) Testi Nedir, Kimlere ve Nasıl Yapılır?

      Sizi Arayalım

      Telefon numaranız:

        ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

        Geri
        Whatsapp
        Sizi Arayalım
        Bizi Arayın
        Messenger

          ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.