Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Hamilelik, kadın bedeninde birçok değişikliği de beraberinde getiren hem zorlu hem de heyecan verici bir süreçtir. Annede gebeliğin başlangıcından itibaren hormonal dengelerde meydana gelen değişimlerden kaynaklanan ve ilerleyen aylarda büyüyen bebeğe ve anne karnına adaptasyon sürecinden kaynaklı olarak ortaya çıkan pek çok değişiklik söz konusudur. Gebelikle birlikte anne adaylarında ortak olarak görülen bu durumlardan bir tanesi de vajinal akıntıdır. Kadınlarda vajina içerisindeki nemliliğin sağlanması ve genital bölgenin enfeksiyonlardan korunması, kayganlığın arttırılması gibi amaçlarla salgılanan fizyolojik akıntı normal bir durumdur ve üreme çağındaki tüm sağlıklı kadınlarda görülür. Saydam veya beyazımsı bir renge ve hafif, rahatsız edici olmayan bir kokuya sahip olan bu akıntının gebelik döneminde bir miktar artması normaldir. Dolayısıyla anne adayları hamilelikte akıntı olur mu, hamilelikte akıntı normal mi, hamilelikte beyaz sümüksü akıntı bir sorunu işaret eder mi gibi endişelere kapılmamalıdır. Fakat akıntının rengi ve kıvamında görülen değişimler bazı sorunların habercisi olabilir. Bu nedenle dikkatli olunmalıdır. İşte hamilelikte görülen akıntıya ilişkin bilinmesi gerekenler…
Kadınlarda ergenlik dönemi ile birlikte başlayan vajinal akıntı, kadın sağlığında önemli bir yeri olan normal bir durumdur. Fizyolojik akıntı olarak adlandırılan bu sıvı cinsel birlikteliğin sağlanabilmesi için vajinanın nemli ve kaygan olmasını sağlar, aynı zamanda sperm hücrelerinin ilerleyebilmesine yardımcı olur. Gebelik döneminde birçok anne adayının merak ettiği konular arasında hamilelikte akıntı olur mu, gebelikte su gibi akıntı nedir, hamilelikte beyaz akıntı neden olur gibi soruların yanıtlarını arar. Bu gibi soru işaretleri olan anne adaylarının bilmesi gereken konu, gebelikte akıntının artmasının normal bir durum oluşudur. Akıntının gebelik dönemindeki artışının birden fazla nedeni vardır. Değişen hormon düzeyleri, genişleyen vajina duvarı üzerinde gösterdiği etkiyle birlikte akıntı sıvısının artışına neden olur. Vajina yüzeyi ve içerdiği kaslara giden kan akımının artması da akıntıyı artıran bir diğer neden olarak belirtilebilir. Dolayısıyla artan vajinal akıntı gebelik sürecinin olağan bir parçasıdır. Bununla birlikte bazı hamilelerde akıntı miktarında belirgin bir artış gözlenmezken bazılarında ise gebelik öncesindeki döneme oranla 2-3 kat daha fazla akıntı söz konusu olabilir. Bu kişiden kişiye değişebilen bir durumdur ve hamileler akıntılarının normal dışı olduğunu düşünmeleri halinde hekimlerine danışmalıdır.
Hamilelikte beyaz veya şeffaf renkte rahatsız etmeyen hafif bir kokuya sahip vajinal akıntı normal olarak değerlendirilir. Hatta bu akıntı halk arasında hamilelik akıntısı olarak da adlandırılır. Gebelik öncesi dönemde de görülen fizyolojik akıntının gebelikle birlikte önemli ölçüde artması normal olsa da daha farklı görünüm, renk ve kokuya sahip akıntılar bazı sorunların veya hastalıkların habercisi olabilmektedir. Özellikle de gebelik döneminde genital organlar enfeksiyona oldukça yatkındır. Bazen pembe, sarı, kahverengi renkte akıntılar da herhangi bir sorunu işaret etmeyebilir fakat bundan emin olabilmek adına hamileler mutlaka hekimlerine başvurmalı, yaşadıkları sorundan detaylı bir şekilde bahsederek gerekli muayene ve tanı testlerini yaptırmalıdır.
Hamilelikte görülen akıntı artışı genellikle gebeliğin başlangıcı ile birlikte, ilk 6 ve 8. haftalar arasında başlar. Bunun nedeni bu dönemde hormonal dengelerde önemli değişikliklerin meydana gelmesidir. Bu akıntı genellikle gebelik boyunca devam eder ve doğumun ardından da bir süre devam ettikten sonra yavaş yavaş azalır. Doğumun ardından lohusalık döneminde başlangıçta koyu renkli bir akıntı söz konusudur. Yavaş yavaş rengi açılarak önce kahverengiye, sonra sarı renge döner. Lohusalık döneminde görülen akıntının içerisinde pıhtıların bulunması da normaldir. 6 hafta ile 2 ay arası bir süreç boyunca devam eden bu süreç doğumun üzerinden 2 ay geçtikten sonra yavaş yavaş azalır ve gebelik öncesi dönemdeki düzenine döner.
Hamilelikte kokulu akıntı, farklı renklerde akıntı gibi durumlar normal olabileceği gibi bazı sorunları ve hastalıkları da işaret ediyor olabilir. Hamilelikte akıntı renginin neyi belirtebileceğini şu şekilde sıralayabiliriz:
Hamilelikte Kahverengi Akıntı: Gebelik dönemi içerisinde normal vajinal akıntının lekelenme türünde kahverengi renge yaklaşması normal olarak kabul edilebilir. Fakat anne adayları tarafından hamilelikte çamur gibi kahverengi akıntı, gebelikte kahverengi akıntı olarak da adlandırılan bu akıntının kıvamının koyulaşması veya rahatsız edici, kötü bir kokuya sahip olması olağan dışıdır ve hekime başvurmayı gerektirir.
Hamilelikte Sarı Akıntı: Gebelik öncesi ve sonrası dönemlerde de olduğu gibi gebelikte sarı akıntı olması genellikle bir enfeksiyon belirtisidir. Vajinal enfeksiyonlar tedavi edilmediklerinde ilerleyerek daha ciddi sorunlara yol açabildiğinden hekimlere başvurulmalıdır.
Hamilelikte Beyaz Akıntı: Vajinal akıntının beyaz veya şeffafa yakın bir renge sahip olması, sümüksü kıvamda olması ve rahatsız edici bir kokusunun olmaması normal olduğunun bir göstergesidir. Gebelik döneminin sonlarına doğru miktarı artan bu akıntı genellikle herhangi bir sorun olmadığı anlamına gelir.
Hamilelikte Yeşil Akıntı: Tıpkı sarı akıntı gibi yeşil renkte bir vajinal akıntı da enfeksiyon göstergesidir. Gebelikte yeşil akıntı sorunu yaşayan anne adaylarının hekimlerine başvurması gerekmektedir.
Hamilelikte Pembe Leke: Gebeliğin başlangıç döneminde (ilk trimesterde) lekelenme türünde görülen kanamalar genellikle hamilelikte pembe leke gelmesi veya hamilelikte kahverengi leke gibi görülen akıntılara neden olur. Normal olarak değerlendirilen bu akıntılar genellikle implamantasyon (tutunma) kanaması olarak da adlandırılır. Fakat gebeliğin daha ileri dönemlerinde görüldüğü takdirde hamilelikte pembe akıntı bazı hastalıkların veya erken doğumun habercisi olabileceğinden ciddiye alınmalı ve derhal hekime başvurulmalıdır.
Gebelikte görülen akıntıların enfeksiyon kaynaklı mı yoksa olağan akıntılar mı olduğu yukarıdaki başlıkta belirtilen renklere göre bir ölçüde belirlenebilir. Fakat bunun net bir şekilde tespit edilebilmesi için mutlaka hekime danışılmalıdır. Genellikle sarı veya yeşil renkte olan kötü kokulu akıntılar enfeksiyon kaynaklı akıntılardır. Genital bölgede kızarıklık, kaşıntı ve tahriş gibi olumsuzlukların görülmesi enfeksiyon ihtimalini güçlendirir. Enfeksiyonlar bakteriyel veya mantar kaynaklı olabilir ve kadınlar arasında oldukça yaygın olarak görülür. Akıntı şikayeti ile sağlık kuruluşlarına başvuran bireylerde akıntıdan örnek alınarak incelenmek üzere laboratuvarlara gönderilmesi sonucunda kolaylıkla teşhis edilebilir. Ardından enfeksiyona yol açan etkenin belirlenmesiyle antibiyotik veya antifungal tedavisine başlanır ve kolaylıkla tedavi edilebilir. Enfeksiyon anne karnındaki bebeğe herhangi bir zarar vermez fakat annenin genital sağlığı açısından mutlaka tedavi edilmelidir.
Gebelikte kahverengi leke veya akıntı sorunundan dolayı rahatsızlık duyan anne adayları özellikle de akıntının yoğun olduğu günlerde ped kullanmayı tercih edebilir. Fakat günlük pedlerin sürekli olarak kullanımı enfeksiyona hazır bir ortam oluşturması nedeniyle önerilmez. Gebelik süresince görülen bu doğal vajinal akıntı genital organları enfeksiyona karşı korumaya yardımcı olur. Fakat akıntıya ek olarak gebelikte kasık ağrısı ile akıntı birlikte görüldüğünde veya ateş, baş dönmesi peynir kesiği benzeri akıntı, kötü koku, sarı ve yeşil renk, kaşıntı, kızarıklık gibi durumların gözlenmesi halinde bu durum akıntının gebelikte görülen doğal akıntı olmadığını işaret eder ve bu hastalar derhal sağlık kuruluşlarına başvurmalıdır. Eğer sizin de gebelikte akıntı şikayetiniz söz konusu ise genel bir muayeneden geçmek ve akıntınızın olağan bir fizyolojik akıntı olup olmadığını öğrenmek için hekiminize başvurabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.