Gebelik Şekeri Anne için Hangi Risklere Neden Olur?
Gebelik şekeri, % 3 oranında görülmekle beraber, bu annelerin % 10’u ilerde şeker hastası olabilmektedir. Annede ayrıca, hipertansiyon ve gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) riskinde artış vardır. Bebekte ise zaten şeker hastalığı gelişmez. Ancak tekrar vurgulamak gerekirse anne adayımızda ilerde şeker hastalığı gelişme riski ilk 10-15 yıl içinde fazladır. Bu nedenle 6 ayda bir açlık ve tokluk kan şekerine baktırılmalıdır. Gebelik süresince 9-12 kg almanız uygundur. Fazla kilo ile başlandıysa 7–8 kg, düşük kilo ile başlandıysa 17–20 kg ağırlık kazanımını artık normal kabul etmekteyiz. Kilo kadar önemli bir başka faktör de, yağın vücutta daha çok nerede toplandığıdır. Kilosu normal bile olsa, bel çevresi 102 cm’yi aşan erkekler ve 88 cm’yi aşan kadınlar çok risklidir. Bel çevresi 94 cm’yi aşan erkeklerle, 80 cm’yi aşan kadınlar daha dikkatli olmalıdır. Ayrıca ne kadar hareketsizseniz o kadar risk altında olduğunuzu bilmelisiniz. Anne adayımızı bu açıdan yakın takip ederek dengeli-doğru beslenme ve egzersiz programlarıyla riski ortadan kaldırabiliriz. Bazen bunlara ek olarak akupunktur ve tamamlayıcı tıp metodlarından faydalanarak hızla anneyi sağlığına kavuşturabilmekteyiz.
Gebelik Şekeri Bebek için Hangi Risklere Neden Olur?
Gebelikte şeker hastalığı çıkan kadınlarda kan şekeri genellikle 24. haftada çıktığından çocuklarda anormallik olmaz. Çocuklarda anormallik ancak ilk 3 ayda kan şekeri yüksek ise olabilir. Ancak gebelik öncesi şeker hastalığı varsa bu kadınlarda kan şekeri kontrolü büyük önem taşır. Anneden gelen kan şekeri fazla olunca bebeğin pankreası fazla insülin yapar ve bu da yağ oluşumunu artırarak bebeğin iri olmasına neden olur. Eğer bebek iriyse sezaryen yapmak gerekebilir. Gebelik şekeri, bebek açısından aşağıdaki riskleri taşır:
- HbA1c gebeliğin ilk aylarında 8’in üzerinde ise düşük riski 3 kat artmaktadır.
- Diyabetik kadınların çocuklarında “özürlü-engelli” oranı %8-13; şeker hastası olmayan kadınlarda %2-4 dür. HbA1c ne kadar yüksek ise engelli çocuk oranı o oranda artar.
- Kan şekeri > 250mg/dl ise erken doğum riski artar.
- Gebeliğin ikinci yarısında yüksek kan şekerleri iri bebek, bebekte zor solunum, bebekte şeker düşüklüğü, sarılık, polisitemi, kalsiyum düşüklüğü ve doğumsal kalp problemlerine neden olur.
Henüz yorum yapılmamış