Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Kadınlarda doğum sonrasında görülen kanamalar beklenmedik bir durum değildir. Kanamanın süresi, şiddeti ve sebepleri, duruma göre değişkenlik gösterir. Normal ve anormal olarak kabul edilen kanamaların tamamı doğum sonrasında gerçekleşebilir.
Anne adaylarının doğum öncesi ve sonrasında aklında oluşan sorulardan biri de bununla ilgilidir. Doğum yakınsa ya da yeni doğum yaptıysanız durumunuz ile ilgili merak duymanız normaldir.
Postpartum kanama ve lohusalık kanaması olarak da adlandırılan normal bir süreçtir. Doğumdan sonra gerçekleşen ve yaklaşık 1000 ml miktarına varan kan akışına verilen addır.
3-4 gün süren kanamalar normal kabul edilirken, bazen uzun süreli ve ara dönem kanamaları da duruma eşlik edebilir. Sezaryen ve normal doğum arasında kanama farkı olabilir.
Normal doğumlar rahim ve vajina aracılığı ile gerçekleştiğinden kan akışının daha fazla olması doğaldır. Bebek vücuttan ayrılırken yaşanan travma ve zedelenmelerden kaynaklı olarak belli aralıklarla kanama gerçekleşmesidir.
Kanama durumunun normal veya anormal olduğunu anlamak için mutlaka doğum sonrası kontrollere gidilmeli, yeni doğan bebek ile ilgilenirken ihmal edilmemelidir. Doğumdan sonra zamanla normale dönen vücudun ilk süreçte kanaması doğaldır ve endişelenmeye gerek yoktur.
Zamanla kırmızıdan pembeye ve beyaza dönen akıntı-kanama doğum sürecinin parçasıdır. Sıklıkla merak edilen “Doğum sonrası kanama nedir?” sorusu bu şekilde yanıtlanabilir. Bu dönemde sorulan sorulardan bir diğeri de “40 sonu kanama nedir?” şeklindedir.
Halk arasında lohusalık olarak bilinen doğum sonrası ilk 40 günün sonunda gerçekleşebilecek kanamadır. Kırk sonu/başı kanaması olarak bilinen, ilk bir ay içerisinde gerçekleşme ihtimali olan ve adet kanamasına benzeyen durumdur.
Aslında ilk 6 ve 18 ay içerisinde gerçek ve düzenli bir adet görülmez. “Lohusalık dönemi bitiminde adet kanaması olur mu?” sorusunun cevabı hem evet hem de hayırdır. Kişinin anatomik yapısında gerçekleşen duruma göre değişir.
Bebeğin vücuttan normal doğum ile ayrılmasının ardından yaşanan kanamanın belli başlı sebepleri vardır. Rahim kaslarının yeterince kasılamaması (Uterin atoni) kanama sebeplerinden başlıcasıdır.
Karın içindeki suyun fazla olması (Polihidramnios), çoğul gebelikler (ikiz, üçüz vb.), bebeğin büyük olması, aşırı hızlı gerçekleşen ya da geciken doğum, miyom gibi rahim içi problemler, rahmin gerilimini artırır. Bu gibi durumlar da doğum sonrası kanama sebepleri arasındadır.
Bebeğin eşi olarak bilinen plasentanın rahim içinde kalan parçaları ve rahim duvarlarına yapışmış olması kanamaya neden olabilir. Alt genital bölgede yer alan travmaların varlığı da kanama sebepleri arasında yer alır.
Doğum kesisi (Epizyotomi) yapılması, forseps ve vakum ile doğuma dışarıdan müdahale edilmesi kanamaya neden olabilir. Bu müdahaleler kadının vajinal duvarlarında ve rahim ağzında kanamaya yol açabilir.
Rahim yırtılması (Uterin rüptür) kanamanın sebepleri arasında yer alır. Daha önce sezaryen, miyom ve rahim içi perde ameliyatı gibi bir müdahale yaşadıysanız genellikle kanama gerçekleşir. Bu tarz bir müdahaleden sonra vajinal normal doğum denemesi de bu duruma neden olabilir.
Bu tarz bir ameliyattan sonra doğumun nasıl olacağı konusu mutlaka doktorlara bilgi verildikten sonra belirlenmelidir. Hemofili gibi pıhtılaşma bozukluğuna yol açan hastalıklar ve doğum ile ilgili durumlar da kanamaya neden olabilir.
Amniyon sıvı embolisi ve gebelikle beraber gelişen hipertansiyon bunun sebebi olabilir. Plasenta dekolmanı olarak bilinen plasentanın zamanından önce ayrılması bu nedenler arasındadır. Ölü bebeğin zamanında fark edilmemesi ve uzun süre karın içinde kalması da kanama sebepleri arasındadır.
Doğum sonrasında gerçekleşen kanamanın süresi duruma göre değişiklik gösterebilir. Kişinin herhangi bir sorun yaşamaması halinde genellikle kan ve loşi denilen akıntı, en fazla 10 gün içinde kesilir. Farklı bir deyişle kanama miktarının zamanla azalması sonucu kanama ortalama 3-10 gün içinde kesilir.
Ancak bazı vakalarda kan ve akıntı 25 güne kadar kesintili olarak devam edebilir. Akıntı genellikle lohusalık dönemine kadar devam ederken pıhtılı kan akışı ilk bir haftada kesilir. Doğumdan sonra 3 ay kanama gerçekleşiyorsa bunun doktora mutlaka danışılması ve durumun tetkik edilmesi gerekir.
Maksimum 8 hafta yani 2 aya kadar olan kanamalar çoğunlukla normal kabul edilirken bu sürenin üzerine çıkan kanamaların ekstra kontrol edilmesi tavsiye edilir.
Kanama için yapılması gereken uygulamalar yoğunluk, süre, eşlik eden semptomlar ve gerçekleşme dönemine göre değişir. Doğum sonrası aşırı kanama gerçekleşiyorsa bunun sebebi farklı bir durum olabileceğinden hekim kontrolü gerektirir. Düzensiz ve aşırı kanama sebeplerinden biri olan kalıntılar, ultrasonla hemen tespit edilebilir.
Plasenta parçası kalmasından dolayı kanama gerçekleşiyorsa boş kürtaj yapılabilir. Doğumdan sonra geç dönemde oluşan kanamalarının sebebi kalıntılar olabileceği için doktorla mutlaka görüşülmelidir.
Vücudun iyileşme sürecini engelleyen kalıntılar, kanamanın yanı sıra halsizlik, ateş gibi semptomlara da neden olabilir. Aşırı kan kaybı gerçekleşirse doktorlar tarafından destek amaçlı kan takviyesi yapılabilir.
Doğum sonrası normal kanama oluyorsa bunun için ped kullanımı tavsiye edilir. Size verilen randevu tarihinde kontrole gidebilir, kanama ve akıntı için ped kullanabilirsiniz. Buna uygun üretilen yoğun kapasiteli pedlerin kullanımı önerilebilir.
Tampon tavsiye edilmez. Dikiş varsa reçetede yazan merhemleri uygulayabilirsiniz. Kanama için doktor tavsiyesi dışında hijyen ürünü kullanmadan, ılık su ve sabun ile temizlik yapabilirsiniz.
Pamuklu ve geniş iç çamaşırı kullanımı, tuvalet sırasında önden arkaya doğru temizlik ve sürekli elleri temiz tutmak hızlı iyileşme sürecine yardımcıdır.
Lohusalık bittikten sonra kanama olursa doktora görünüp herhangi bir sorun olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Bir problem yoksa kanama sonuna kadar sık değiştirerek ped kullanımı ve kişisel hijyen tavsiye edilir.
Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.
Dogum yaptim 40 gun lekem geldi ve 3cü ayimda cok asiri pıltılı va agrili adet oluyorum neden olabilir
Merhaba,
Doktorunuza danışmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
6 aylık ölü bebek doğum yaptım 40m bittikten 3 gün sonra kanamam oldu 8 gün sürdü ardından 15 gün sonra yine kanama oldu yine durdu ve 9 gün sonra tekrar kanamam oldu normali mi ne yapmalym
Merhaba,
Başınız sağolsun.
Kanamalar ara ara devam edebilir.
Doktorunuzla iletişimde kalmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Normal doğum yaptım kırkım çıkmadan regl oldum. Kırkım ciktiktan iki buçuk ay sonra karın ve bel ağrısından sonra tekrar regl olduğumu düşündüm ama çok az bir kaç damla ya kadar geldi ve karın kısmı agriyo. Normal mi bu
Merhaba,
Doktora başvurmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Ben sezeryan olalı 67 gün oldum hala kanama kesilmedi iltihaplı bir şekilde akıyor azalmıştı tekrar geldi neden olabilir acaba
Merhaba,
Doktorunuza danışmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Sezaryan doğum yaptım ve Mart’ta ve temmuzda az kanamam oldu ve şimdi leke var kesilmedi nedeniney rahim duvarı kalınlaşmış olabilirmi
Merhaba,
Muayene olmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Rahim duvarı kalınlaşırsa ne olur ki.