Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Dokuz ay boyunca karnınızda taşıdığınız bebeğinizi nihayet kucağınıza aldığınızda, sizi son derece özel ve duygusal bir süreç bekliyor demektir.
Doğum sonrasında bebeğinizle mümkün olduğunca çok vakit geçirmeye çalışırken, bir yandan da vücudunuzun hamilelik öncesindeki formuna ve hormon düzeyine dönmesini beklersiniz.
Bu nedenle doğum sonrası adet olamama, birçok anneyi endişelendiren bir durum olabilir. Peki, doğum sonrasında neden adet kanamaları olmaz? Ne zaman yeniden adet görmeye başlarsınız? Gelin, bu soruların yanıtlarını birlikte bulalım.
Regl olarak da adlandırılan adet, kadınların aylık döngüler halinde yaşadığı vajinal kanamaları tanımlar. Kadınların üreme hücresi yumurtadır. Her ayın belirli bir bölümünde, yumurta döllenmeye hazır hale gelir ve yumurtalık rezervinde olgunlaşmaya başlar.
Bu durum, rahmin iç dokusunun kalınlaşmasını da beraberinde getirir. Ancak döllenme olmadığı, yani hamile kalınmadığı takdirde, rahmin iç duvarındaki kalınlaşan doku parçalanarak dökülür ve kan akışı yoluyla dışarı atılır.
Adet kanamaları, doğurganlığın göstergesidir. Ergenlik döneminde başlar ve menopoz başlayana dek devam eder. Adet kanamalarının sıklığı ve süresi, hormon düzeylerine bağlı olarak her kadında farklılık gösterebilir.
Ancak genele bakıldığında bir adet kanamasının her 21 – 35 günde bir tekrarlandığını ve 3 – 7 gün arasında devam ettiğini söylemek mümkündür. Kadınların büyük çoğunluğu, hamilelik döneminde ve bebeğini emzirdiği süreç boyunca regl olmaz.
Anne adaylarının büyük çoğunluğu, son yumurtlama periyodunda hamile kaldıktan sonra emzirme döneminin sonuna gelene dek bir daha adet görmez.
Hamilelik dönemi boyunca adet görmemenin nedeni, rahmin embriyoyu algılaması nedeniyle adet döngüsünün sürmesini sağlayan hormonal mekanizmayı sona erdirmesidir. Ancak istisnai durumlar da vardır.
Bazı kadınlar hamilelik süreci boyunca ara ara kanama yaşayabilirler. Ne var ki, hamilelik süreci boyunca yaşanan her kanama riskli olabilir.
Başka bir deyişle, bu dönemde kanamanız olduğu takdirde adet gördüğünüzü düşünüp kanamayı önemsememeniz yanlıştır. Mutlaka doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.
“Doğum sonrası adet ne zaman başlar?” sorusunun yanıtı, her anne için farklılık gösterebilir. Çünkü doğum sonrası adet gecikmesi yaşamanıza yol açan faktör, emzirme dönemi boyunca vücudumuzda salgılanan hormonlardır. Bebeğinizi düzenli olarak emzirdiğiniz sürece adet kanamanız başlamayabilir. Bazı annelerde bu süreç bir yıla dek uzayabilir.
Doğum sonrası adet olma süreciniz, bebeğinizi emzirme sıklığınıza ve şeklinize de bağlı olarak farklılık gösterir. Öte yandan, vücudunuzun yeniden adet periyoduna hazırlanmak için zamana ihtiyacı vardır.
Bu süreç yaklaşık 6 haftadır. Doğumu takip eden altıncı haftadan sonra, eğer bebeğinizi emzirmiyorsanız adet görmeye başlama olasılığınız vardır.
Bebeğinizi emzirme süreniz, sıklığınız ve şekliniz; doğum sonrası adet düzensizliği yaşamanıza da yol açabilir. Doğum sonrası önce adet olup sonra olamama durumu da emzirme düzeninizdeki değişikliklerden kaynaklanabilir.
Güvenli bir doğum kontrol yöntemi kullandığınız takdirde “Doğum sonrası 2. adetim gecikti.” diye düşünüyorsanız, endişelenmenize gerek yok. Adet düzeninizde değişiklikler sürekli hale gelirse doktorunuzu bilgilendirebilirsiniz.
Vücudunuz, geçirdiğiniz hamilelik sürecinden ve doğumdan sonra kendini toparlayarak yeniden adet döngüsüne adapte olmaya çalışır. Ancak bu adaptasyon sürecinde doğum sonrasındaki ilk adetiniz, daha kısa süreli ve pıhtılar halinde gelebilir.
Bu nedenle doğum sonrası ilk adetin süresi ortalama 3 – 5 gündür. Eğer hamilelik öncesinde daha kısa ya da daha uzun süren bir adet periyodunuz varsa, doğum sonrasındaki ilk adetinizin süresi de buna bağlı olarak değişebilir.
Doğum sonrası adet ağrısı, annelerin büyük çoğunluğunun karşılaştığı bir belirtidir. Bu süreçte kanamalarınız aralıklı olarak devam edebilir.
Ağrınızın artmasının nedeni vücudunuzun adaptasyon sürecinde olmasıdır. Ancak normalden çok daha şiddetli bir ağrı yaşıyorsanız, doktorunuzu bilgilendirmeniz tavsiye edilir.
Doğum sonrası adet kanamasının artması anneleri endişelendirebilen bir durumdur. Ancak bu noktada adet kanaması ve lohusa kanaması ayrımının yapılması gerekir.
Lohusa kanaması olarak da adlandırılan loşiya, adet periyotlarına kıyasla daha yoğun ve 6 haftaya dek uzayabilen bir süreçte yaşanan kanamalardır. Eğer lohusa kanaması yaşamıyorsanız, adet kanamanızın normalden daha fazla olduğuna dair doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.
Doğum sonrası adetin uzun sürmesi de önemli bir risk olabilir. Çünkü doğum sonrasında beklenen, ilk adet periyodunun normalden daha kısa sürmesidir.
Eğer hamilelik öncesinde yaşadığınız adet kanamalarından daha uzun ve yoğun bir kanama yaşıyorsanız, kanamanın sebebi adet döngünüz olmayabilir. Bu nedenle en kısa zamanda doktorunuzu haberdar etmeniz gerekir.
Doğum sonrasında adet olamamak vücudunuzda şişkinliğe ve hormonal değişikliklere yol açabilir. Ancak bu sürecin doğal ve sağlıklı olduğunu bilmeniz gerekir. Adet döngünüzün gecikmeden başlayabilmesi için; yeterli ve dengeli beslendiğinizden emin olmalısınız.
Dinlenmeyi ve yeterince uyumayı ihmal etmemeli, sağlıklı yaşam prensiplerine mümkün olduğunca bağlı kalmalısınız. Bu sayede vücudunuzun yeniden doğal düzenine en kısa sürede dönmesine yardımcı olabilirsiniz.
Emzirme döneminiz boyunca doktorunuz tarafından reçetelendirilmeyen hiçbir ilacı kullanmamanız tavsiye edilir. Aksi takdirde ilaçların içeriğindeki bazı bileşenler sütünüz aracılığıyla bebeğinize geçebilir.
Eğer doğum sonrasında uzun bir süre boyunca adet görmediğiniz için psikolojik ve fiziksel açıdan olumsuz etkileniyorsanız, doktorunuzun onayını alarak emzirme döneminde kullanıma uygun adet söktürücü bir ilaç kullanabilirsiniz.
Doğum sonrası adet görmediğiniz süreçte ilişkiye girdiğinizde, hamile kalma olasılığınız vardır. Çünkü emzirme döneminiz boyunca vücudunuzda salgılanan hormonlar, yalnızca doğum sonrası adet kanaması oluşmasını önler.
Ancak vücudunuzdaki yumurtlama süreci, her ay olduğu gibi düzenli olarak devam eder. Bu nedenle emzirme döneminde hamile kalınamayacağına dair ifadeler yanlıştır. Eğer bu süreçte yeniden hamile kalmak istemiyorsanız, doğum kontrol yöntemlerine başvurabilirsiniz.
Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.
Merhaba hocam doğumdan sonra 4 5 aydır adet olma sürem uzadı normal mi acaba deprem bölgesindeyim bir türlü hastaneye gidemedim 1 hafta sürüyordu doğum öncesi şimdi 10 12 gün tabi son 3 4 gün lekeler geliyor
Merhabalar,
Doğum sonrası ve emzirme döneminde adet döngünüzde düzensizlikler görülmesi normaldir.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhabalar ben 2 aydır dogum yaptım 10 gün önce adet oldum adetimin böyle uzun sürmesi normalmi acaba bide rengi siyah
Merhaba,
Doktorunuza danışmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi