Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Şeker hastalığı teşhisi ile izlenen anne adaylarının, gebelik öncesi değerlendirilmeleri çok önemlidir ve takiplerini kolaylaştırır. Eğer fazla kilolu ya da obez iseniz, gebelik öncesinde kilo vermeniz ve şekerinizin dengelenmesi, hamileliğinizi daha rahat geçirmenizi sağlayacak ve doğumu da kolaylaştıracaktır.
Öncelikle dengeli ve doğru beslenme alışkanlıklarını edinmek ve egzersiz hamilelikte çok önemlidir. Hamilelerin haftanın 4-5 günü yürüyüş yapmalarını öneriyoruz. Yürüyüş yapılamadığında aerobik egzersizler (hamilelik yogası) 30-40 dakikaya ulaşacak düzeyde yapılmalıdır. Böylece düzenli egzersiz kan şekerini düşürür, tansiyonu dengeler ve kontrolüne de destek olur. Beslenmede biz, haftada en az 1 kez kırmızı et, süt ürünleri ve yumurta yenilmesini öneriyoruz. Çünkü, kırmızı etin özellikle Dioxin açısından zararlı olduğunu vurgulayan çalışmalardaki (Amerika’daki) etler, ağırlıklı olarak domuz eti ve kesilme metodları farklı hayvan etleridir. Bu etler, nitrit ve nitratlar içeren katkı maddeleriyle hazırlanırken ülkemizde durum çok daha faklıdır. Katkı maddelerinden dolayı “salam-sosis” gibi sanayi tipi etleri de yememelisiniz. Ayrıca, mevsiminde taze sebze-meyve ve kuru baklagilleri tercih ederken; yemeklerde sızma zeytinyağı (ve aşırıya kaçmadan tereyağı) kullanmalısınız. Ekmek yerine fındık, fıstık, ceviz, badem yemelisiniz. “Hiçbir bitkisel besinin B12 içermediğini” bilmelisiniz. Ayrıca, hayvansal gıdalar almayan kadınlarda, B12 vitamini, taurin, Omega-3, karnitin ve koenzim Q-10 gibi önemli besin unsurları eksikliği oluşabileceği için bunların takviyesi gerekmektedir.
[bloglead stil=”1″]
Omega-3/ Omega-6 oranınızı artırmak için Omega-3 açısından zengin balık yerken özellikle yavru (küçük) ve yüzey balıkları tercih etmelisiniz. (istavrit, hamsi, palamut, çinekop, lüfer, levrek vb.) Çünkü bu balıkların, ağır metal zehirlenmesi açısından riski çok düşüktür. Çiftlik balıkları tercih edilmemelidir. Midye, istiridye gibi sindirim organları ile birlikte pişirilen-hazırlanan deniz gıdalarını kesinlikle yememelisiniz. Paketlenmiş fabrikasyon gıdalardan, market ürünlerinden sakınmalısınız. Gebelikte karbonhidrat alımı mutlaka sınırlanmalı ve karbonhidratlar, total kalorinin %20’sinden az olmalıdır. Toplam diyetin en az yarısını çiğ yiyeceklerden oluşturmalısınız. Özellikle pestisitleri az tutan, karnabahar, brokoli, brüksel lahanası, taze soğan, erik, mevsimine göre daha çok tercih edilmelidir. Ancak yine mevsiminde, günde 1-2 adet elma, mandalina ve portakal da ihmal edilmemelidir. Narı ise, hem kalp damar sisteminizi desteklediği hem de süt oluşumuna katkısı olduğu için öneriyoruz. Kefir, yoğurt, turşu, nar ekşisi gibi probiyotiklerden (faydalı mikroplar) zengin gıdaları da almayı ihmal etmemelisiniz. Yeteri kadar güneşlenmelisiniz Böylece D vitamini almanıza gerek kalmayacaktır. Ve günde kilonuza göre (35-40 ml/kg) ortalama en az 2,5-3 litre su içmelisiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.
2 thoughts on “Diyabetli Kadınlar Hamilelik Sırasında Nelere Dikkat Etmeli?”
Yazıda hamilelerin çiftlik balığı tüketmemesi gerektiği belirtilmiş. Av yasağı süresince balıklar çiftliklerde yetiştiriliyor. Bu dönemde hamileler balık yemeyecek mi?
Merhaba,
Bazı dip balıkları gebelikte önerilmemektedir. Detaylı besin bilgisi için tedavi görmekte olduğunuz doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.
İlginiz için teşekkür ederiz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi