Ayrıntılı Ultrason Nedir? Kaçıncı Haftada Yapılır? - Bahçeci

Ayrıntılı Ultrason Nedir? Kaçıncı Haftada Yapılır?

Ayrıntılı Ultrason Nedir? Kaçıncı Haftada Yapılır?
06.03.2020 0

Gebeliğin öğrenilmesinin ardından sıkı bir şekilde başlayan takipler ve muayene randevuları, anne ve baba adayları için oldukça heyecan vericidir.

Gebelik boyunca düzenli olarak yapılan ultrason görüntülemeleri esnasında bebek görülebilir, hekim tarafından büyüme ve gelişmesi değerlendirilebilir ve bebeğin görüntülerinin birer örneği de alınabilir.

Rutin ultrason kontrollerine ek olarak bazı durumlarda ayrıntılı ultrason veya detaylı ultrason olarak adlandırılan daha farklı bir ultrason tekniğinden de yararlanılabilir.

Özellikle bebeklerde söz konusu olabilecek doğumsal hastalıklar ve anomaliler ile büyüme ve gelişime ilişkin sorunların erken dönemde tespit edilebilmesini sağlayan detaylı ultrason, olası sorunlara karşı erken dönemde önlem alabilmek açısından önemli avantajlar sunar.

Bunun yanı sıra gebeliğin son dönemlerine doğru bebeğin sağlık durumunun değerlendirilmesi, kan dolaşımının yeterli olup olmadığının kontrol edilmesi, normal (vajinal) doğum için uygun pozisyonda ve boyutta olup olmadığının incelenmesi gibi pek çok amaçla da ayrıntılı ultrasona başvurulabilir. İşte ayrıntılı ultrason ile ilgili tüm bilinmesi gerekenler…

Ayrıntılı (Detaylı) Ultrason Nedir?

Ayrıntılı ultrason; klasik ultrason yöntemlerine oranla çok daha net görüntü elde etme imkanı sunan ve gebeliğin belirli dönemlerde bebeğin büyüme ve gelişiminin, sağlığının ve anne karnındaki pozisyonunun değerlendirilmesi için uygulanan bir görüntüleme tekniğidir.

Dolayısıyla ayrıntılı ultrason nedir sorusuna yanıt olarak bebeği çok daha net görüntüleyebilme imkanı sunan ultrason tekniği olduğu cevabı verilebilir. Son teknolojinin sunmuş olduğu imkanlardan yararlanılarak üretilmiş özel ultrason cihazları kullanılarak yapılan bu görüntülemede, muayene süresi klasik ultrason görüntülemelerine göre daha uzun sürer ve detaylı bir inceleme yapılır.

Yüksek çözünürlük kalitesine sahip olan ayrıntılı ultrason görüntüleri, perinatoloji uzmanları tarafından değerlendirilir ve bebeğe ilişkin ölçümler, büyüme ve gelişim düzeyleri, olağan ve olağan dışı tespit edilen tüm durumlar detaylı olarak değerlendirilerek bir rapora dökülür.

Görüntüleme sırasında bebeğin duruşu ve pozisyonunun uygun olması halinde yüzü de net bir şekilde görülebilir. Anatomik bozukluklar, doğumsal anomaliler, dolaşım bozuklukları ve büyüme geriliği gibi pek çok sorunun tespit edilebilmesine imkan tanıyan bu ultrason tekniği, hekim tarafından gerekli görülmesi halinde uygun haftadaki anne adaylarında güvenle uygulanabilir.

Ayrıntılı Ultrason Kaçıncı Haftada Yapılır?

Gebelik dönemindeki anne adaylarının yanıtını aradığı sorulardan bir tanesi de ayrıntılı ultrason ne zaman yapılır sorusudur. Gebelik takibine ilişkin muayene planları çerçevesinde ayrıntılı ultrason; 11.-14. haftalar ile 18.-14. haftalarda olmak üzere toplamda iki kez uygulanır.

Ayrıntılı ultrason en geç kaçıncı haftada yapılır diye merak eden anne adayları için bu haftaların geçirilmemesi gerektiği belirtilebilir. 11.-14. haftalarda yapılan ultrasonda kromozom bozuklukları, nöral tüp defektleri ve anatomik sorunlar gibi durumların araştırılması amaçlı olarak yapılır.

18.-14. haftalarda yapılan ultrason görüntülemesinde ise ilk ultrasonda bakılan durumlara ek olarak bebeğin büyüme ve gelişim durumu, baş çevresinin ve duruş pozisyonunun değerlendirilmesi, kan dolaşımına ilişkin sorunların bulunup bulunmadığının araştırılması gibi amaçlarla uygulanır.

Detaylı ultrason ne zaman çekilmeli, detaylı ultrason kaçıncı haftada yapılır diye merak eden annelerdenseniz, normalde gebelik dönemi içerisinde 2 kez yapılan ayrıntılı ultrasona ek olarak hekim tarafından herhangi bir nedenle gerekli görülmesi halinde farklı zamanlarda da ayrıntılı ultrason görüntülemesine başvurmanız gerektiği söylenebilir.

Özellikle yüksek riskli gebeliklerde 24. haftadan sonra yeniden ayrıntılı ultrasona başvurulmasında fayda vardır.

Ayrıntılı Ultrason Gerekli mi?

Down sendromu, Edward sendromu, spina bfida (nöral tüp defekti) gibi hastalıklar ülkemizde ve dünyada oldukça yaygın olarak görülen ve özellikle de 35 yaşın üzerindeki annelerde görülme sıklığı önemli ölçüde artan hastalıklardır.

Bu hastalıkların erken gebelik haftalarında tespit edilmesi, ileride karşılaşılabilecek daha ciddi sorunlara karşı hazırlıklı olunması ve gebeliğin sonlandırılabileceği evrelerde hastalıklardan haberdar olunabilmesi açısından oldukça önemlidir.

Buna ek olarak yalnızca ayrıntılı ultrason ile tespit edilebilecek bazı sağlık sorunlarının öğrenilmesi ile birlikte anne ve bebek ölümleri de önemli oranda azaltılabilmektedir. Dolayısıyla gebelikte ayrıntılı ultrason, hekim tarafından gerekli görülen tüm gebelerde uygulanması gereken bir tanı testidir.

Ayrıntılı Ultrason Karından mı Yapılır?

Ayrıntılı ultrason uygulaması tıpkı abdominal ultrason görüntülemeleri gibi karından yapılır. Genellikle işlem öncesinde sıkışık olmanız gerekmez fakat randevunuzu alırken bu konuda hekiminize danışmanızda fayda vardır.

Ultrasona başlanırken görüntülemenin yapılacağı bölgeye ultrason jeli sürülür ve cihazın başlığı karında gezdirilerek monitöre aktarılır. Elde edilen görüntüler perinatoloji uzmanları tarafından değerlendirildikten sonra rapora dökülür.

Buna ek olarak bazı durumlarda rahim ağzına ilişkin ölçümlerin alınması veya daha detaylı bir görüntülemeye başvurulması gerekmesi halinde vajinal ultrasona geçiş yapılması gerekebilir. Her iki işlem de herhangi bir ön hazırlık gerektirmez.

Ayrıntılı Ultrason Aç Karnına mı Yapılır?

Ayrıntılı ultrason çekiminden önce anne adaylarının aç olması gerekmez. Ayrıntılı ultrason haftası geldiğinde size verilen randevu saatinden en az 15 dakika önce ilgili birimde hazır bulunmanızda fayda vardır.

Görüntüleme yaklaşık olarak 30-40 dakika sürebilir. Sonuçların ne zaman hazır olacağı ultrason çekiminin yapıldığı sağlık kuruluşuna göre değişkenlik gösterir.

İşlem bitiminde sonuçlarınızı ne zaman alabileceğiniz konusunda birimde görevli sağlık personeli tarafından gerekli bilgilendirmeler yapılacaktır.

Detaylı Ultrason Görüntüleri

Detaylı ultrason görüntülemesinde genel kontrole ek olarak işlemin yapıldığı haftaya göre bazı detaylı incelemeler yapılır. İlk trimesterde yapılan detaylı ultrason muayenelerinde gebelik kesesinin/keselerinin yeri ve sayısı belirlenir, sağlıklı gebelik ve dış (ektopik) gebeliğin ayrımı yapılır, bebeğin kalp atışları ve kalp ritmi incelenir, çoğul gebeliklerde tek plasenta veya çift plasenta ayrımı yapılır, serviks bölgesi (rahim ağzı) incelenir ve gebelik kesesinin sağlıklı olup olmadığı araştırılır.

11-14. haftalar arasında yapılan detaylı ultrasonlarda bebeğin büyüme ve gelişim düzeyi üzerinde durulur, bebeğin içerisinde bulunduğu amniyon sıvısının miktarı değerlendirilir, plasentanın yeri belirlenir, ense kalınlığı ölçümü yapılır, organ gelişimi incelenir, kan dolaşımının yeterli olup olmadığı araştırılır ve rahim ağzı değerlendirilir.

18-23. haftalar arasında yapılan görüntülemelerde ise büyüme ve gelişme takibine ek olarak bebeğin duruş ve pozisyonu değerlendirilerek vajinal (normal) doğuma uygunluk açısından bir değerlendirme yapılır.

Tüm bu görüntülemeler sonucunda elde edilen bulgular, gebelik takibinde nasıl bir yol izlenmesi gerektiği hakkında önemli bilgiler verir.

Ayrıntılı ultrason görüntülemeleri düzenli olarak yapılan anne ve bebeklerde olası sorunlar erken evrede tespit edilerek gerekli önlemler alınabilir. Bu sayede doğum sırasında veya doğum sonrasında karşı karşıya kalınabilecek istenmeyen tablolara ya da erken doğum riskine karşı hazırlıklı olabilmek mümkündür.

Detaylı Ultrason Fiyatları

Detaylı ultrason yaptırmak isteyen veya hekimi tarafından ayrıntılı ultrason çektirmesi istenen anne ve baba adaylarının en sık merak ettiği konulardan bir tanesi de detaylı ultrason fiyatlarıdır.

Ayrıntılı ultrason fiyatları işlemin yapılacağı sağlık kuruluşu, görüntüleri değerlendirecek perinatoloji uzmanının var olup olmadığı, görüntülemenin hangi amaçla yapıldığı, anne adayının sağlık güvencesi gibi pek çok duruma göre değişkenlik gösterir.

Bu nedenle detaylı ultrason çektirmesi gereken anne adaylarının fiyat konusunda görüntülemeyi yaptıracağı sağlık kuruluşuna danışmasında fayda vardır. Randevunuzu almadan önce, ultrasona gelirken dikkat etmeniz gereken hususlar olup olmadığı hakkında bilgi almanızda da fayda vardır.

Eğer siz de bebek bekliyorsanız genel bir muayeneden geçerek kendi sağlığınız ve bebeğinizin sağlığı konusunda bilgi alabilirsiniz. Gebelik süreciniz boyunca hem sizin hem de bebeğinizin sağlık durumunun araştırılması için belirli haftalarda detaylı ultrason muayenesinden geçmeniz gerekmektedir.

Uygun haftalarda yapılması gereken ayrıntılı ultrason muayenelerinizi yaptırmak, bebeğinizi daha net bir şekilde görebilmek, büyüme ve gelişiminin ayrıntılı şekilde değerlendirilmesini sağlamak için hekiminizden ayrıntılı ultrason görüntülemesi talep edebilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin


Yorum Gönder !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Lütfen gerekli alanları doldurunuz !

Sizi Arayalım

Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.

    Ayrıntılı Ultrason Nedir? Kaçıncı Haftada Yapılır?

    Doktora Sorun

      Doktora Sorun

      Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.

      Ayrıntılı Ultrason Nedir? Kaçıncı Haftada Yapılır?

      Sizi Arayalım

      Telefon numaranız:

        ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

        Geri
        Whatsapp
        Sizi Arayalım
        Bizi Arayın
        Messenger

          ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

            ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

              ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                  ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                    ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                      ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.