Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Gebelik sürecinde sonlara yaklaşılırken anne ve baba adaylarını doğum heyecanı kaplar. Bu heyecanın hat safhalarda olduğu 38. gebelik haftasında erken doğum riski artık ortadan kalkmış ve doğumun normal olarak değerlendirilebileceği haftalara gelinmiştir. Büyüyen anne karnı, anne adayının günlük hareketlerini çok fazla kısıtlar. Bu nedenle bu haftaya ulaşmış olan anne adaylarının günün büyük bir kısmını dinlenerek geçirmesinde fayda vardır. Buna ek olarak aralıklı olarak hekim tarafından önerilen bazı egzersizlerin uygulanması doğuma hazırlık açısından fayda sağlar. Bebek, bu hafta ile birlikte dış dünyaya adapte olabilmek için gereken olgunluğa ulaşmıştır. Artık sizinle kavuşacağı an için gün saymaktadır. İşte gebeliğin 38. haftasında annede ve bebekte meydana gelen önemli değişiklikler…
38. gebelik haftası, doğumun her an gerçekleşme ihtimalinin olduğu, oldukça heyecan verici bir gebelik haftasıdır. Bu haftada bebekte tüm iç organlar yeterli olgunluğa ulaşmış olup anne vücudu da aynı şekilde doğuma ve emzirme sürecine hazır haldedir. Bebeğin cildini kaplayan verniks tabakası ve lanugo tüyleri bu hafta itibariyle işlevini tamamlamış olduğundan kaybolmaya başlar. Bu haftada bebek hareketlerinin önemli ölçüde azalmış olması normaldir. Bebeğin anne karnında sahip olduğu hareket alanı önemli ölçüde daralmıştır, dolayısıyla dünyaya geleceği zamana kadar sakince beklemeye başlar. Yine de gün içerisinde aralıklı olarak hareketlerin hissedilmesi gereklidir. Bu konuda anne adayları herhangi bir sorun hissettikleri takdirde hekimlerine danışabilirler. Bebek genellikle bu haftayla birlikte baş aşağı pozisyona gelmiştir. Bu pozisyon doğumun rahatlıkla gerçekleşebilmesi için gerekli olan pozisyondur.
Gebeliğinde 38. haftaya ulaşmış olan anne adaylarının sıklıkla sorduğu sorular arasında 38 hafta kaç ay, 38 haftalık gebelik kaç aylıktır gibi sorular yer alır. 38 haftalık bebek bekleyen anne adayları 9 aylık hamiledir ve doğumun gerçekleşmesi artık an meselesidir. Rahmin büyümesine bağlı olarak bu hafta ile birlikte bel ve bacak bölgelerinde görülen ağrılarda artış söz konusu olabilir. Rahim siyatik sinirleri üzerine baskı yaptığından bacaklarda ve kalçada uyuşma, karıncalanma gibi problemlerin gözlenmesi olasıdır. Aynı zamanda doğuma hazırlanan vücutta bağ dokuları gevşemeye ve birbirinden ayrılmaya başlar. Geceleri sürekli olarak tuvalete kalkmak, yatakta dönmekte zorlanmak, deliksiz uyku uyuyamamak, ayakta fazla duramamak gibi sorunlar anne adaylarını bu haftalarda biraz zorlayabilir. Bununla başa çıkabilmek için anneler doğuma çok az bir zaman kalmış olduğu düşünerek biraz daha sabretmeli, tamamen bebeklerini kucaklarına alacakları mutlu ana odaklanmalıdır.
38 haftalık gebelik bebek kilosu ve boyu açısından yeni doğmuş bebekte olması gereken değerlere yakın olarak değerlendirilebilir. 38 haftalık bebek kaç kilo olmalı, 38 haftalık bebek kaç kilo olur gibi soruların yanıtlarını arayanlar için ortalama bir değer belirtmek gerekirse; bu haftadaki bir bebeğin yaklaşık olarak 3000 – 3100 gram ağırlığında ve 47 – 51 cm boyunda olduğu söylenebilir. Bu değerlerden de anlaşılacağı üzere 38 haftalık doğan bebek yeni doğmuş bir bebek için normal olarak değerlendirilen boy ve kilo aralığındadır.
İnsanda gebelik süreci yaklaşık olarak 40 hafta sürer. Fakat doğumun normal olarak değerlendirildiği süreç 38. ve 42. haftalar arasında kalan süreçtir. 38. gebelik haftasından önce gerçekleşen doğumlar erken doğum, 42. haftadan sonra gerçekleşen doğumlar ise geç doğum olarak adlandırılır. Dolayısıyla 38 haftada doğum belirtileri gözlemlenebilir ve doğumun gerçekleşmesi de olağan bir durum olarak değerlendirilir. Bu haftadaki anne adayları doğum çantalarını hazır şekilde bekletmeli, sancılar konusunda dikkatli olmalı ve hekimleri ile iletişim halinde olmalıdırlar.
Bu hafta içerisinde doğum oldukça yaklaşmış olduğundan 38 hafta gebelik sancıları görülebilir. Bunların bir kısmı yalancı kasılmalar olarak adlandırılır. Doğumun bir provası olarak değerlendirilebilen yalancı kasılmalar doğumun gerçekleşmesini sağlayacak olan kas topluluğunun çalıştırılmasını sağlar. Son haftalara yaklaşıldıkça bu kasılmalar şiddetlenebilir. Düzenli ve sık hale gelmesi halinde mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Anne adaylarının belirli bir kısmında gerçek sancılar başlamadan önce suyun gelmesi gerçekleşir. Fakat bu her doğumda sancılardan önce gerçekleşmek zorunda değildir. Hareketle birlikte sancıların azalmaması veya artması, kasılmaların sıklığı ve şiddetinin zamanla artması, düzenli olması ve suyun gelmesi doğum sancılarının yalancı kasılmalardan ayrılan en önemli özellikleridir.
Doğum sancıları genellikle başlangıç evresinde adet sancısı veya kabızlık, gaz gibi sindirim sorunlarının neden olduğu sancılara benzetilebilir. Bu sancılar karnın alt kısmına yapılan bir baskı gibi hissedilir. Zamanla sancıların şiddeti artar. Ortamın fazla kalabalık ve gürültülü olmaması, oda ısısının uygun olması, fazla ışıklandırmamanın olmaması, anneye destekte bulunmak üzere yanında eşinin ve bir ebenin bulunması, ılık duş veya pilates topu kullanımı gibi doğumu kolaylaştırıcı gerekliliklerin tamamlanması anne adaylarının bu süreci daha rahat bir şekilde atlatabilmesini sağlayacaktır.
38 haftalık hamilelik döneminde boyutu oldukça büyümüş olan rahim ile rahmin baskıladığı mide anne karnında bir sertleşme ve gerginlik hissi yaratır. Buna ek olarak gebelik sürecinde alınan kilolar ile yavaşlayan sindirim sistemi de karında gerginlik ve şişkinliğe neden olur. Tüm bu etkilerden dolayı anne karnının sertleşmesi normal olarak değerlendirilir. Sertleşme durumu genellikle kısa süreli ve geçicidir fakat üçüncü trimesterde sık olarak görülebilir. Bu rahatsız edici hissin önlenebilmesi adına anne adayları az az ve sık sık beslenmeye dikkat etmeli, lifli ve probiyotik içeren besinleri yeterince tüketerek sindirim sistemini desteklemeli, gebeliği boyunca kilo alımını normal aralıkta tutmaya özen göstermelidir.
Gebeliğinde 38. hafta içerisinde olan birçok anne adayının kafasında 38 haftalık gebelik doğum belirtileri nelerdir, 38 haftada doğum yapanlar ne gibi belirtiler yaşar gibi soru işaretleri yer alır. Bu haftada doğumun gerçekleşmesi olası bir durumdur ve 38 haftalık doğan bebek sayısı oldukça fazladır. Bu nedenle anne adayları doğum belirtileri konusunda gerekli bilgileri edinmeli ve tetikte olmalıdır. En belirgin doğum belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Doğuma giderken panik ve endişe içerisinde olmak anne adaylarının rahat bir doğum süreci geçirmesinin önündeki en büyük engellerden bir tanesidir. Bunu önlemek adına anne adayları gebelikleri sürecinde kendilerini doğuma hazırlamalı, nefes tekniklerini öğrenerek doğum belirtileri ile birlikte uygulamaya başlamalı, doğum çantalarını çok önceden hazır bekletmeleri gerekir. Baba adayları da eşlerine gereken desteği verdikleri takdirde doğum süreci çok daha rahat bir şekilde tamamlanabilir.
Eğer siz de gebeliğinizde 38. haftaya ulaştıysanız; sağlık kontrolünden geçmek, kendinizin ve bebeğinizin sağlık durumunu öğrenmek ve doğuma yönelik bilgi almak için hekiminize başvurabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.
Yorumunuzu Gönderin