Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 35. Hafta

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 35. Hafta

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 35. Hafta
02.03.2020 0

Gebelikte 35 hafta, bebeğin gelişimini sürdürdüğü ve daralan rahim içinde hareketlerinin kısıtlandığı bir dönemdir. Bebeğin daralan rahim içinde hareket etmesine bağlı olarak anne adayı, karın, kasık ve bel bölgesinde ağrı hissedebilir. Hamilelikte 35 hafta rahmin, kaburgalara kadar dayandığı bir dönem olarak anne adayının kendisini ağır, yorgun ve halsiz hissettiği dönemlerden biridir. Gebeliğin başlangıcında görülen duygu durum karışıklığı bu dönemde de görülebilir. 35 haftalık bebek ise neredeyse doğuma hazır olsa da beyni, akciğerleri ve sinir sistemi tüm hızıyla gelişmeye devam eder. Kafatası, hızla büyüyen ve doğumdan sonraki dönemde de gelişimini sürdürecek olan beynin gelişimini desteklemek ve doğumu kolaylaştırmak için kısmen yumuşak bir yapıdadır.

35 Haftalık Gebelik

35 haftalık hamilelik döneminde bebeğin büyümesine bağlı olarak anne adayının iç organları sıkışır. Rahmin, kaburgalara kadar dayandığı bu haftada mesanenin sıkışmasına bağlı olarak anne adayı daha fazla tuvalete çıkma ihtiyacı duyar. Mide ekşimesi ve bağırsak problemleri de 35 haftalık gebelik döneminde sık rastlanan şikayetler arasındadır. Tüm gebelik boyunca kendini belli eden diş ve diş eti problemleri, 35. hafta itibariyle yoğunluğunu arttırabilir. Bu dönemde anne adayı, baş ağrısı şikayetlerinden yakınabilir. Şiddetli baş ağrılarının olması durumunda hekime danışılarak gebeliğe uygun ağrı kesici kullanılabilir. Karın bölgesinde, bebeğe zararı olmayan kaşıntı ve cilt döküntüsü görülebilir. Bacaklarda varis oluşumu, bacaklarda hafif şiddette ağrıya yol açarak anne adayını, rahatsız edebilir. 35. haftanın ortalarına doğru anne adayında hemoroid görülebilir. Büyüyen karın ve memeler ise ağırlık merkezinin değişmesine yol açar. Dolayısıyla anne adayının 35. haftada, oturup kalkarken ani hareketlerden kaçınması gerekir.

Rahim içinde yeterince alanı bulunmayan bebek, bu dönemde zamanının büyük kısmını uyuyarak geçirir ve çoğunlukla baş aşağı olan doğum pozisyonundadır. Haftalık rutin kontrol sırasında doktor, çatı olarak bilinen pelvis (leğen) kemiklerinin açıklığını kontrol eder. Doğum kanalı olarak da tanımlanan pelvis kemiklerinin iç kısmı girintili çıkıntılıdır. Çıkış yolu için bebeğe kılavuzluk eden bu yapıya bebek, önce kafasını sokar. Doğumun başlamasıyla birlikte bebek, başını anne adayının vücuduna doğru çevirir ve bu şekilde kafasını ve ardından omuzlarını çıkarır. 35. haftada yapılan kontrol sırasında hekim, anne adayına çatı darlığı tanısı koyabilir. Bu durumda doğum, sezaryen olarak planlanır. Ancak doğum şeklinin netleştirilmesi için rahim ağzı açıklığının yanı sıra bebeğin, baş pozisyonu ve büyüklüğünün de değerlendirilmesi gerekir. Bu yüzden net karar, sonraki haftalara bırakılır. 35 haftalık gebelik bebek kilosu ve boyu da bu hafta içinde anne adaylarının sıklıkla merak ettiği konulardan biridir.

35 Haftalık Bebek Kilosu & Boyu

35 haftalık gebelik görüntüsü ultrasonla incelendiğinde bebeğin poposundan başına kadar olan uzunluğunun yaklaşık 34 cm olduğu görülür. Boyunun toplam uzunluğu ise 45 cm. kadardır. 35 haftalık bebek kilosu ise yaklaşık 2,5 kg. ağırlığındadır. Ancak bebeğin gelişimi, bebek gelişim persentil eğrisine göre değerlendirilir. Büyüme eğrisi olarak da tanımlanabilen bu tabloda bebeğin, sağlıklı bir şekilde gelişip gelişmediği kontrol edilir. Bu yüzden bebeğin ağırlığı ve kilosu, yukarıda belirtilen değerlerden farklı olabilir. Bu dönemde anne adaylarının sıkça merak ettiği bir diğer soru da “35 haftalık gebelik kaç aylık olur?” şeklindedir.

35 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?

Gebeliğin haftalık olarak hesaplanması anne adaylarının kafasını karıştırsa da bu durum gebeliğin ilk haftasının, son görülen adet kanamasının ilk günü olarak kabul edilmesinden kaynaklanır. Gebeliğin 35. haftasının ilk günü itibariyle bebek, toplam 245 günlük ya da farklı bir deyişle 8 ay 5 günlüktür. Sıklıkla merak edilen “35 hafta kaç ay?” sorusu bu şekilde yanıtlanabilir.

35 Haftalık Gebelikte Doğum Olur mu?

38 haftadan önce gerçekleşen her doğumda bebek prematüre olarak tanımlanır. 35 haftalık doğan bebek ise geç prematüre bebek sınıfında yer alır. 35 haftalık doğum, bebek için hayati risk teşkil etmez. Bu yüzden 35. haftada anne adayında doğum sancısı olması durumunda hekim, çoğunlukla doğumu durdurmaya ya da geciktirmeye çalışmaz. 35 haftalık doğum yapanlar, hastanede bebeğe yapılan kısa süreli bakımın ardından bebeklerini kucaklarına alabilir.

35 Haftalık Bebek Görüntüsü

35 haftalık bebek gelişimi ultrason ile incelendiğinde bebeğin, yeni doğmuş bir bebek görünümünde olduğu görülebilir. Bebeğin gelişimine bağlı olarak rahim içi oldukça dardır. Bu yüzden 35 haftada bebek hareketleri oldukça kısıtlıdır. Bu dönemde bebek, sefalik pozisyon olarak bilinen baş aşağı pozisyondadır. Farklı bir deyişle bebeğin başı, anne adayının alt karnındadır. Vaktinin büyük kısmını uyuyarak geçiren bebeğin, zaman zaman gülümseme, somurtma ya da kızgınlık gibi yüz mimikleri yaptığı da görülebilir.

35 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gebeliğin 35. haftasında anne adayı, kasık ve vajina bölgesindeki ağrılara dikkat etmelidir. Bu bölgede oluşan ağrı, rahim ağzının açılmaya başladığını gösteren belirtilerden olsa da çoğunlukla bu durum doğumun başladığının kesin göstergesi değildir. Ancak bıçak saplanması şeklinde oluşan şiddetli ağrıların varlığında, rahmin kasılması ya da sertleşmesi gibi durumlarda mutlaka hekimle iletişime geçilmelidir. Kanama, şiddetli sancı, bebeğin hareketlerinin bir gün içinde 10 kereden az olması ya da amniyon zarının yırtılması olarak tanımlanan ve halk arasında suyun gelmesi olarak bilinen vajenden hızla su dökülürcesine şeffaf bir su gelmesi, doğumun başladığı anlamına gelir. Bu durumda hızla hekime haber verilmelidir. 35 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler bu şekilde sıralanabilir.

35 Haftalık Bebek Gelişimi

Yaklaşık 2,5 kg. ağırlığa ve 45 cm. uzunluğa erişen 35 haftalık bebeğin beyin gelişimi, tüm hızıyla devam eder. Kafatası büyük oranda sertleşse de halk arasında bıngıldak olarak bilinen fontanel adlı yumuşak yapılar beynin büyümesine ve bebeğin doğum kanalından rahatlıkla geçmesine olanak tanır. Fontanel dokusunun tamamen sertleşmesi, doğumdan sonraki 1 ile 1,5 yılda tamamlanır. Beyninin gelişmesine bağlı olarak kafatası da büyüyen bebeğin, lanugo olarak tanımlanan ayva tüyleri de dökülmeye devam eder. Bir süredir verniks kazeoza adlı beyaz bir tabakayla kaplı olan bebeğin cildi, yağ gelişimine bağlı olarak pembemsi ve yumuşak görünümdedir.

35 Haftalık Bebek Hareketleri

Bebeğin büyümesine bağlı olarak daralan rahim, bebeğin hareketlerini oldukça kısıtlar. Önceki haftalara nazaran daha az hareket eden bebeğin hareketleri ise genellikle midenin alt kısmında hissedilir. Bunun sebebi ise bebeğin baş aşağı pozisyonda olmasıdır. Bebeğin ayaklarıyla yaptığı bu baskı, bazı anne adayları tarafından net olarak hissedilebilir. Ayrıca bebeğin hıçkırdığı da fark edilebilir.

35 Haftalık Gebelikte Araba Yolculuğu Yapılır mı?

35. hafta itibariyle anne adayının uzun yolculuğa çıkması, yalnız yolculuk etmesi ve araç kullanması önerilmez. Gerekli durumlarda hekimin onayı alınarak, arka yolcu koltuğunda rahat bir oturuş pozisyonunda seyahat edilebilir. 35 hafta gebelikte araba yolculuğu sırasında emniyet kemeri mutlaka takılmalı ve kemerin alt kısmı karnın üst kısmından değil, altından geçirilmelidir. Yolculuk boyunca sık sık mola verilmeli, mola sırasında uygun egzersiz ve kısa yürüyüşler yapılarak kan dolaşımı hızlandırılmalıdır. Seyahat süresince küçük atıştırmalıklara ihtiyaç duyulacağından gerekli hazırlıkların önceden yapılması önerilir.

Yorum Gönder !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Lütfen gerekli alanları doldurunuz !


Sizi Arayalım

Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.

Sizi Arayalım


    Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 35. Hafta

    Doktora Sorun

      Doktora Sorun


      Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.

      Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 35. Hafta

      Sizi Arayalım

      Telefon numaranız:

        ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.


        Geri
        Whatsapp
        Sizi Arayalım
        Bizi Arayın
        Messenger

          ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.