Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Gebelik sürecinde sonlara yaklaşılırken, annelerin yaşadığı merak ve heyecan artar. 34 haftalık gebelik, doğum heyecanının yavaş yavaş başladığı, bebek alışverişlerinin hızla devam ettiği ve hastane çantalarının hazırlanmaya başladığı oldukça keyifli bir dönemdir. Annedeki heyecanın yanı sıra bebek de içerideki hayatında sonlara yaklaşmakta olduğundan dış ortama adapte olabilecek şekilde gelişimini tamamlamaya başlar. Boyu ve kilosu önemli ölçüde artmış olan bebeğin boyundaki ve kilosundaki artış halen devam etmektedir. Bu süreçte anne adayı da hareketlerinde çektiği zorluğun artması nedeniyle günün büyük bir kısmını dinlenerek geçirmek ister. Anne ve bebek için beklenen buluşma anına adım adım yaklaşılırken işte gebeliğin 34. haftasında yaşanan değişiklikler…
Gebeliğin 34. haftası ile birlikte bu haftaya kadar çok hızlı bir şekilde devam eden annedeki kilo artışı yavaşlamaya başlar. Oldukça ağırlaşmış olan anne adayı için bugünler zorlu geçiyor olsa da büyük kavuşma anına yalnızca haftalar kalmış olduğu hatırlanarak buna odaklanıldığında günler daha rahat geçecektir. Bu hafta itibariyle anne adayında 10 kilo civarında bir kilo artışı gerçekleşmiş olup geriye kalan haftalarda 2-4 kilo düzeyinde bir artış gerçekleşmesi ideal değerler açısından yeterli olacaktır. Bu verilen değerler gebelik öncesindeki kilosu normal aralıkta olan anne adayları için geçerli olmakla birlikte gebelik öncesinde zayıf veya kilolu olan kadınlarda alınması gereken kilo miktarı da değişecektir. Erkek bebek sahibi olacak anne adaylarında bebekte önceki haftalarda inmeye başlamış olan testisler bu hafta itibariyle olması gereken yerlerine doğru inmeye devam etmektedir. Bu haftada yapılacak olan muayeneler esnasında testislerin inmiş olup olmadığı da değerlendirilir. Nadir de olsa bazı erkek bebekler olması gereken yere inmemiş olan testislerle doğabilmektedir. Bu durumda ise hekim tarafından yapılacak değerlendirmelerle küçük bir operasyon gerçekleştirilebilir veya bebeğin ilk doğum gününe kadar inmesi beklenebilir.
Gebeliğinde 34 hafta geride bırakılırken pek çok anne adayının merak ettiği konulardan bir tanesi de 34 haftalık bebek kilosu ve boyunun ne kadar olması gerektiğidir. Bu haftadaki bir bebek 2 kilogram veya biraz altında bir ağırlığa sahiptir. Boy uzunluğu ise yaklaşık olarak 45 cm. seviyesine ulaşmıştır. Verilen bu değerler ortalama rakamlar olmakla birlikte anne adayları bebeklerinin bu değerlerin altında veya üzerinde olması konusunda endişeye kapılmamalıdır. Her bebeğin büyüme ve gelişim eğrisi kendine özgüdür ve büyümeye ilişkin herhangi bir sorunun tespit edilmesi halinde hekim tarafından gerekli bilgilendirmeler zaten yapılacaktır. Dolayısıyla 34 haftalık bebek kaç kilo olur sorusunun yanıtını aramak yerine anneler doğru bilgi için hekimlerine danışmalıdır.
Bebekteki hızlı kilo artışının nedenlerinden bir tanesi de kemiklerin olgunlaşarak sertleşmesidir. Tüm vücut kemikleri yavaş yavaş sertleşerek olması gereken yapıya erişmeye başlarken kafatası kemikleri henüz sertleşmez. Bunun nedeni doğum sırasında baş kemiklerinin bir miktar esnemesi gerekmesidir. Doğum sonrasında bıngıldak olarak da adlandırılan yumuşak kafatası kemikleri belirli bir süre içerisinde sertleşecektir. Bunların yanı sıra anne adayının 2 haftada bir gittiği rutin muayeneler gebeliğin son ayına yaklaşılan bu dönemde haftada bire düşürülebilir. Bunun amacı doğuma yaklaşılırken annenin ve bebeğin daha sıkı takip altında tutulmasıdır.
34 haftalık hamile olan anne adaylarının birçoğunun kafasında 34 haftalık gebelik kaç aylık, 34 haftalık bebek kaç aylık olur gibi sorular dolaşmaktadır. Bunlara bir cevap vermek gerekirse, 34 haftalık hamile olan bir anne adayının 8 aylık hamile olduğu söylenebilir. Ortalama 9 ay 10 gün kadar süren gebelik döneminde 8. aya ulaşılmış olması, doğuma çok az bir süreç kalmış olduğunu işaret eder. Dolayısıyla olası bir erken doğum ihtimali de göz önünde bulundurularak anne ve bebek için gerekli hazırlıklar yavaş yavaş tamamlanmalı, bir hastane çantası hazırlanarak bir kenarda hazır olarak bekletilmelidir.
34 haftalık gebelik ile birlikte anne adayları doğum sancılarının nasıl olduğu, doğumun başladığının nasıl anlaşılabileceği gibi konularda hekimlerine danışmalı ve dikkat etmesi gereken konular hakkında bilgi almalıdır. Bu dönemde yalancı sancılar veya hazırlık sancıları olarak adlandırılabilen birtakım ağrılar ortaya çıkabilmektedir. Bunlar gerçek doğum sancılarından farklı olmakla birlikte gerçek sancılar sürekli ve artan şiddetlerde periyodik olarak gözlenir. Büyüyen karınla birlikte anne adayında kasık, sırt ve bel ağrıları da şiddetini arttırır. Bunu azaltabilmek adına hamilelerin gün içerisinde sık sık uzanarak dinlenmesinde ve çok uzun süre boyunca ayakta kalmamasında fayda vardır.
Karın ağrısı, karında şişme hissiyatı, adet sancısına benzer kramp tarzı ağrılar ve ateş gibi olumsuzlukların görülmesi halinde bunun bir sorunu işaret ediyor olabileceği ihtimali üzerinde durulmalı ve derhal sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır. Bu dönemde aynı zamanda vücut emzirmeye hazırlandığından sağlıklı ve dengeli beslenmeye ekstra özen gösterilmeli, protein kaynağı olan et, süt, yumurta, balık ve kuru baklagillerin düzenli şekilde tüketilmesine gayret edilmelidir. Ayrıca mide yanması ve reflü sorununun azaltılabilmesi açısından az hacimde besin içeren sık öğünler yapılmalı, aşırı yağlı, baharatlı ve asitli besinlerden uzak durulmalıdır.
Gebelik; genellikle 38-40 hafta veya 9 ay 10 gün süren bir yolculuktur. Buna karşın 34 haftalık doğan bebek sayısı da oldukça fazladır. Her ne kadar erken doğum istenmeyen bir durum olsa da 8. aydan sonra herhangi bir sağlık sorunu veya tetikleyici nedene bağlı olarak veya sebepsiz şekilde erken doğum gerçekleşebilme ihtimali söz konusu olabilir. Bu nedenle doğum çantasının hazırlanarak her ihtimale karşılık bir kenarda bekletilmesinde fayda vardır. Aynı zamanda haftada bire düşen doktor kontrollerinde de erken doğum belirtisi olup olmadığı değerlendirilecek ve anne adayına gerekli bilgilendirmeler yapılacaktır. Böyle bir ihtimalin söz konusu olduğu anne adayları hekim tarafından verilen önerilere dikkat etmelidir.
34 haftalık doğum yapanlar için bebekte gelişimin henüz tam olarak tamamlanmamış olmasına bağlı bazı komplikasyonların gelişebilme ihtimali daha yüksek olsa da günümüzdeki yenidoğan yoğun bakım uygulamaları ve tıp teknolojisindeki gelişmelerle birlikte anne ve bebek bir süre devam eden kuvöz macerasının ardından sağlıklı bir şekilde birbirine kavuşabilmektedir. Bu nedenle erken doğumun söz konusu olduğu anne adayları da endişelerini bir kenara bırakarak bebeğine ve onu emzirmeye odaklanmalıdır.
Anne adayları 34 haftalık gebelikte bebek hareketleri nasıldır sorusunun yanıtını sıklıkla merak etmektedir. Hamilelikte 34 hafta geride bırakılırken bebek için anne karnında hareket edilebilecek alan oldukça kısıtlanmıştır. Dolayısıyla hem hareketlerin anne tarafından hissedilmesi hem de ultrason muayenesi esnasında bebeğin hareketlerinin gözlenmesi eski belirginliğini kaybedebilir. Bu oldukça normal bir durumdur. Hareketlerin sıklığı azalmış olsa dahi ultrason görüntülemesi sırasında çok daha net ve kendinden emin hareketler görülmesi mümkündür. Ek olarak anne adayları da bebeğin hareketlerini gün içerisinde birkaç kez ve dinlenme saatlerinde hissediyor ise bu durum bebeğin sağlıklı olduğunu anlamak için yeterlidir.
Bebeğini merak ve heyecanla bekleyen anne adaylarının bu haftada sıklıkla merak ettiği bir diğer husus ise 34 haftalık bebek görüntüsüdür. Bu haftadaki bir bebeğin görünümünün nasıl olduğu konusunda internette birçok görüntüye rastlamanız mümkündür. Fakat bu ultrason görüntüleri bebeğin pozisyonu, ultrason cihazının cinsi ve daha birçok etkene bağlı olarak değişebilir. Anne adayları her bebeğin duruşunun ve görüntüsünün farklı olduğu unutmamalı, internet üzerinde bulduğu görüntüler ile kendi bebeği arasında karşılaştırmaya gitmemelidir. Şanslı anne adayları bu haftalarda yapılan ultrason görüntüleri esnasında bebeğinin yüzüne ait net bir görüntü elde edebilir ve bunun çıktısını alabilir. Eğer böyle bir resim elde ettiyseniz bunu saklayın. Bebeğiniz doğduğunda bu görüntü ile ne kadar benzer olduğunu fark edeceksiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.
Yorumunuzu Gönderin