Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Kadınlar için hayatın en güzel dönemlerinden biri olan gebelik sürecinde 28. hafta, doğum heyecanının adım adım arttığı bir haftadır. Gebeliğin 3. trimesteri yani son üç aylık dönemi içerisinde yer alan bu haftada bebekte, doğum sonrası yaşama adapte olabilmesi için önemli gelişimler devam etmektedir. Bir yandan da hızla büyüyen ve ağırlaşan bebek, anneyi zorlamaya başlayacağından anne adaylarının bu süreci daha rahat bir şekilde atlatabilmek adına birtakım önlemler alması gerekir. İşte gebelikte 28 hafta geride bırakılırken anne ve bebekte oluşan gelişmeler…
28 haftalık gebelik, 40 hafta süren bu maceranın yaklaşık üçte ikisinin geride bırakılmış olduğunu ifade eder. Gebeliğin çok keyifli geçen ikinci trimesterinin ardından üçüncü trimesterde anneleri biraz daha zorlu günler bekleyebilir. Anne adaylarında karnın büyümesi ile birlikte günlük aktivitelerin yerine getirilmesi zorlaşabilir. Bu süreçte görülmesi normal olan birtakım sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Fakat bu süreç, anne adaylarını endişelendirmemelidir. Bazı önlemlerin alınması ve önleyici uygulamalar yardımıyla 28. hafta ve genel olarak üçüncü trimesterde görülen problemlerin rahatlıkla üstesinden gelebilirsiniz.
Hamilelikte 28 hafta kadar bir süreyi geride bırakmış olan anne adayları sıklıkla ’28 haftalık bebek kaç aylıktır?’ sorusunun yanıtlarını merak eder. Bu soruya bir yanıt vermek gerekirse 28 haftalık gebelik kaç ay sorusunun yanıtının yaklaşık 6,5 ay olduğu söylenebilir; yani gebeliğinizin 28. haftasındaysanız 6. ayı doldurmuşsunuz ve 7. ay içerisindesiniz. Genel olarak bakıldığı zaman 28 haftalık doğan bebek, henüz gelişimini tamamen tamamlamamış olduğundan dış ortama adapte etmekte güçlük çekecek olsa da bu haftadaki bebeğin anne karnındaki gelişiminin büyük bir kısmını tamamlamış olduğu söylenebilir. Yine de her bebeğin zamanında doğması, doğum sonrası sağlık sorunu ihtimalinin çok daha düşük olması nedeniyle temenni edilir.
28 haftalık bebek için anne adaylarının en çok merak ettiği konulardan bir tanesi de bebeğin kilosu ve boyudur. Neredeyse tüm hamileler bu haftada ’28 haftalık bebek kaç kilo olur?’ sorusunun yanıtlarını internet üzerinden araştırır. Buna bir yanıt vermek gerekirse 28 haftalık gebelik bebek kilosu artık 1 kilograma ulaşmış ve büyük ihtimalle bunun üzerine çıkmıştır. Önceki haftalarda kilo ortalamaları belirtilirken ve gramlar üzerinden değerlendirme yapılırken bebeğin bu hafta ile birlikte artık 1 kilogramın üzerine çıkmış olması, birçok anne adayını sevindirir. Fakat her bebeğin büyüme ve gelişme eğrisi birbirinden farklı olabileceğinden, anne adaylarının ortalama rakamların altında veya üstünde kiloya sahip olan bebekleri için yersiz endişeye kapılmamaları gerekmektedir. Önemli olan rutin muayeneler esnasında hekim tarafından bebeğinizin büyüme ve gelişimini değerlendirmesidir. 28 hafta hamilelik için bebeğin ortalama boy uzunluğu ise 38 cm. civarındadır.
28 haftalık hamilelik, bir ultrason görüntülemesinin yapılabilmesi için uygun bir zamandır. Bu haftada yapılabilecek bir ultrason muayenesi ile anne ve baba adayları bebeklerini görebilir ve dilerlerse hekimlerinden ultrason görüntüsünün bir çıktısını isteyebilirler. Yapılan muayene sırasında hem bebeğin büyüme ve gelişimi hem de annenin sağlık durumu hakkında değerlendirmeler yapılarak gerekli bilgiler hekim tarafından verilir. Bazı durumlarda çeşitli problemlere bağlı olarak veya nedensiz şekilde 28. haftada doğum başlayabilir. Bu durumda hekimler doğumun ertelenmesi için birtakım müdahalelerde bulunur. Fakat tüm müdahalelere rağmen doğumun gerçekleşmesi halinde, anne ve babalar endişeye kapılmak yerine soğukkanlılıkla bebeklerinin sağlığı ve bakımına odaklanmalıdır. 28 haftalık doğan bebek görüntüsü zamanında doğan bir bebeğe oranla çok küçük olsa da fiziksel özellikler bakımından oldukça gelişmiştir. Bu şekilde prematüre doğması durumunda bebek bir süre kuvözde tutulur ve gelişimini tamamlayana dek bazı medikal uygulamalarla desteklenir. Anne sütü ve bu destekleyici uygulamalarla birlikte belirli bir süre sonra bebek taburcu edilebilir ve zamanında doğmuş bebeklerle aynı şekilde bakım sürecine devam eder.
18 haftalık gebelik annedeki değişiklikler açısından da oldukça zengindir. Rahim artık göbek bölgesinin çok daha üzerine kadar ulaşmıştır. Anne adayları her geçen gün bu büyümeyi net bir şekilde fark edebilir. Karın da giderek büyüdüğünden pelvise olan baskı artmıştır. Bu durum sırt, bel ve kasık ağrılarına neden olabileceğinden ara ara yürüyüşler yapılmalı, gün içerisinde sık sık sol yana doğru yatılarak dinlenilmelidir. Dinlenme esnasında pelvise olan baskı önemli ölçüde azaldığından aralıklı olarak dinlenmek bu dönemde ağrılarla başa çıkabilme konusunda çok büyük bir önem taşımaktadır. Hamileliğin 3. trimesteri ile birlikte anne adaylarının doktor kontrolüne gitme sıklığı artmıştır ve her 2 haftada bir muayeneye gidilmelidir. Doğuma 1 ay kala bu muayeneler daha da sıklaşarak haftada bir olmaya başlayacaktır. Yine bu haftalarda bacakların alt kısımlarında uyuşmalar meydana gelebilir. Bunu azaltmak adına hekiminize de danışarak vücudu zorlamayacak şekilde bacak egzersizleri uygulayabilirsiniz. Sindirim sistemi, bebeğin yaptığı baskı nedeniyle bu haftalarda çok daha yavaş çalışmaya başlar. Dolayısıyla beslenmeye çok dikkat edilmeli, lifli ve probiyotik içerikli besinler tüketmeye, bol sıvı almaya ve artan reflü şikayetlerini de önleyecek şekilde az ve sık beslenmeye özen gösterilmelidir. Buna ek olarak gestasyonel diyabet taraması amacıyla 24-28. haftalar arasında yapılan oral glukoz intolerans testinin (şeker yükleme testi) henüz yapılmadığı anneler bu hafta içerisinde testten geçirilmelidir.
Gebelik döneminde kilo alımının kontrol altında olması oldukça önemlidir. Bu dönemde genellikle anne adayları hamile olmaları nedeniyle yemek yemede aşırıya kaçabilmektedir. Bu durum doğum sonrasında obezite ve buna bağlı sağlık sorunlarına zemin hazırladığından gebelikte alınması gereken kilo miktarı bilinmeli, bunun altına inilmemesi gerektiği gibi üzerine de çıkılmamalıdır. Gebelik öncesinde kilosu normal olan bir kadının 9 aylık süreç boyunca toplamda 10-14 kilo alması gerekir. 28 haftalık hamile olan bir anne adayında bu aya kadar 8-10 kg. civarında bir kilo alımı gerçekleşmiş olmalıdır. 28. haftada alınması gereken kilo ise yaklaşık olarak 500 gram olarak belirtilebilir. Gebelikte alınması gereken kilonun aylara göre dengeli bir dağılım göstermesi de önem verilmesi gereken bir diğer husustur. İlk trimesterde bebek çok küçük olduğundan kilo alımı daha az olabilir, son trimesterde ise bebekte büyüme ve kilo artış hızı çok yüksek olduğundan önceki aylara oranla daha fazla kilo artışı gerçekleşebilir. Bu dönemde kontrollü kilo alımı için nasıl beslenmesi gerektiği konusunda kararsızlık yaşayan anne adaylarının bir diyetisyene başvurması faydalı olacaktır.
28. haftalık gebelik bebek hareketleri bebeğin anne karnındaki hareket alanının da kısıtlanmasına bağlı olarak anne tarafından daha çok uzanma, oturma gibi dinlenme zamanlarında hissedilebilir. Bu haftada anne adaylarının bebeğin hareketliliğine ilişkin kontrolleri sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez kontrol etmesi yeterlidir. Bu haftada bebeğin pozisyonunu elle kontrol ederek tahmin etmek güçtür. Pozisyonun nasıl olduğu bebekten bebeğe değişebileceği gibi son trimesterde bebeğin baş aşağı pozisyonda bulunuyor olma ihtimali yüksektir. Hekim tarafından yapılacak fiziksel muayene ve ultrason görüntülenmelerinin incelenmesi ile bebeğin hangi pozisyonda olduğu hakkında bilgi edinilebilir.
28. hafta ile birlikte bebeğin görme yeteneği hızla gelişmeye devam eder, bebek gözlerini açıp kapatabilmeye başlar. Vücudundaki yağ oranını artırarak dış dünyaya hazırlık yapmaya devam ederken kilosu da hızla artmaktadır. Yapılan araştırmalar 28. haftadaki bebeklerin çeşitli uyku döngüleri yaşadığını, dolayısıyla rüya da görebildiğini öne sürmektedir. Kalp önemli ölçüde gelişmiş olduğundan bebeğin kalp atışları çok güçlü bir şekilde dinlenebilir. Hatta bu haftadaki bir hamilenin karnına kulağını dayayarak baba adayları, bebeğin kalp atışlarını duyabilir. Aynı şekilde muayene esnasında da hekim tarafından doppler kullanımına gerek kalmaksızın yalnızca bir steteskop yardımıyla kalp atışları dinlenebilir.
Eğer siz de gebeliğinizin 28. haftasında iseniz ve bir muayene randevusu oluşturarak kendiniz ve bebeğinizin sağlık durumu hakkında bilgi alabilir, ultrasonda bebeğinizi görebilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.