Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 25. Hafta

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 25. Hafta

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 25. Hafta
13.12.2019 2

Bebeğin büyüme ve gelişmesinin çok hızlı devam ettiği bir hafta olan 25. gebelik haftası, hızla büyüyen bir anne karnı anlamına da gelmektedir. Yaklaşık 40 hafta sürecek olan gebelik döneminin en rahat ve keyifli geçen süreci 25. hafta gebelik döneminin de içerisinde yer aldığı ikinci trimesterdir. Bu dönemde hem ilk üç aylık süreçte yaşanılan mide bulantısı, baş dönmesi, göğüs ağrısı gibi olumsuzluklar tamamen ortadan kalkmış, hem de son trimesterde ağırlaşan karın ve büyüyen bebeğe bağlı olarak ortaya çıkabilecek bel ağrısı, kasık ağrısı, reflü gibi problemler minimum düzeye inmiştir.

25 Haftalık Gebelik

25 haftalık bebek kendini dış dünyaya adapte olmaya hazırlarken akciğerlerini alacağı ilk soluk için hızlı bir şekilde geliştirmeye başlar. Gebelikte 25 hafta geride bırakılırken bebeğin saçları uzamaya, göbek kordonu kalınlaşmaya ve güçlenmeye, emme refleksini kolaylaştıran ağız çevresi sinirleri gelişmeye başlar. Aynı zamanda koordinasyon yeteneği gelişen bebekte yumruk sıkma, ayaklara uzanma ve hıçkırma gibi hareketler görülebilir hatta anne tarafından hissedilebilir. Bebekte vücut gerekli olan yağ dokusunu oluşturmaya başlar. Buruşuk yapıdaki cilt hızla gelişmeye devam etmektedir ve yumuşacık bir yapıya sahiptir.

25 Hafta Gebelik Kaç Aylıktır?

Gebeliğin bu haftasındaki anne adaylarının pek çoğu ’25 haftalık gebelik kaç aylık olur?’ sorusunun yanıtını aramaktadır. 25 haftalık hamilelik 5 ay 25 günü geride bıraktığınız anlamına gelir. Yani 6. ayı tamamlamaya çok yakınsınız. Bu haftada bebeğiniz henüz dünyaya gelebilmek için çok erken olsa da ultrason incelemelerinde tüm uzuvları oldukça belirgin şekilde görülebilen bir bebek görünümüne sahiptir. Bu haftada yapılacak bir ultrason muayenesi ile bebeğinizin yaklaşık boyu ve kilosu, gelişiminin bulunduğu haftaya oranla yeterli olup olmadığı gibi konularda doktorunuz tarafından size gerekli bilgiler verilebilir.

25 Hatalık Bebek Kilosu ve Boyu

’25 haftalık bebek kaç gram olur?’, ’25 haftalık gebelik bebek kilosu nasıl öğrenilir?’ ve ’25 hafta gebelik bebek kilosu ne kadar olmalıdır?’ gibi sorular, anne adaylarının kafasını epeyce kurcalamaktadır. Bu haftada bir bebeğin boyu yaklaşık olarak 34 cm, kilosu ise ortalama 600-700 gramdır. Burada bilinmesi gereken nokta, bu değerlerin tamamen ortalama değerler olduğudur. Aynı haftadaki bebekler farklı kiloda veya farklı boy uzunluklarında olabilir. Dolayısıyla anne adayları ortalama değerlere bakarak ‘bebeğimin boyu olması gerekenden kısa’, ‘kilosu veya gelişimi yetersiz’ gibi değerlendirmeler yapmak yerine doktoruna danışmalıdır. Yapılan rutin muayeneler sırasında gebeliğin ilerleyişine, anne ve bebeğin sağlığına ilişkin herhangi bir soruna rastlanması durumunda hekiminiz sizi zaten bilgilendirecektir.

25 Haftalık Bebek Görüntüsü

Hamileliğinde 25. haftaya ulaşan ve bebeğinin gelişimini yakından takip etmek isteyen anne adayları bu haftada yapılacak bir muayene ve ultrason incelemesi sonucunda bebeğini görebilir, kalp atışlarını duyabilir, gelişimine dair detaylı bilgileri kolaylıkla alabilir. Elde edilecek olan görüntü için kesin bir kriter yoktur. Bebeğin duruşu ve anne karnındaki pozisyonu uygun değilse, bebeğin yüzünün görülmesi veya gelişiminin incelenmesi mümkün olmayabilir. Bu gibi durumlarda hekiminiz tarafından size bilgi verilerek daha ileri haftalara randevu verilebilir. Bebeğin pozisyonu ve duruşunun uygun olması durumunda hareketleri de incelenebilir. Bu haftadaki bebekte hareketler düzensiz ve kısa süreli olmasına karşın rahatlıkla görülebilir. Aynı zamanda 25 haftalık bebek görüntüsü için yapılacak olan ultrason incelemesi sırasında talep etmeniz durumunda bebeğinizin görüntüsünün bir çıktısını da alabilirsiniz.

25 Haftalık Hamilelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

25 haftalık hamilelikte anne açısından da belirgin değişiklikler söz konusudur. Bebeğin saçları uzarken annenin saçlarındaki dökülme sorunu yavaşlayarak ortadan kalkar. Bu hafta itibarıyla rahim de önemli ölçüde büyümüştür ve yandan bakıldığında anne karnının büyüdüğü ve belirginleştiği kolaylıkla fark edilebilir. Bir futbol topu büyüklüğüne ulaşan rahmin en tepe noktası, göğüs kemiklerinin altı ile göbek deliği arasında kalan bölgenin ortalarına denk gelir. Büyüyen karınla birlikte mide ve bağırsaklar üzerinde basınç oluşacağından ağza asitli mide sıvısının gelmesi, mide yanması gibi sorunlarla birlikte reflü problemi ortaya çıkabilir. Aynı zamanda sindirim sisteminin düzeni etkileneceğinden kabızlık sorunu ortaya çıkabilir. Bu sorunların hafifletilebilmesi için anne adaylarının az az ve sık sık beslenmesi, bol su tüketmesi ve lif içeriği yüksek olan besinleri tercih etmesinde fayda vardır.

25 Haftalık Gebelikte Annenin Kilosu

Gebelik sürecinde annenin alması gereken ideal kilonun ne kadar olduğu, annenin gebelik öncesindeki kilosuna bağlı olarak değişkenlik gösterse de ortalama 10-15 kilo aralığındadır. Bu aynı zamanda ayda 1-1,5 kg. olarak da belirtilebilir. Kilo alımı ilk aylarda daha yavaşken bebeğin daha hızlı büyüdüğü ve organ gelişimlerinin tamamlanmaya başladığı ikinci trimesterin sonları ve üçüncü trimesterde daha fazla olacaktır. Annenin ikinci trimesterin sonlarında olduğu 25. gebelik haftasında 6-9 kilo almış olması beklenir. Fakat annenin beslenme düzeni ve ilk trimesterde gebeliğe bağlı olarak yaşadığı sorunlara göre bu miktar daha az veya daha fazla da olabilir. 25 haftalık gebelik annenin kilosu konusunda ise ortalama 500 gramlık bir kilo alımına denk gelir. Yapılan rutin muayenelerde bebeğin gelişimin yanı sıra anne sağlığına yönelik gerekli muayene ve tetkikler de uygulanır. Herhangi bir sorun olması durumunda gerekli öneriler hekim tarafından verilir.

25 Haftalık Bebek Gelişimi

25 hafta hamilelik döneminde bebeğin işitme yeteneğinin önemli ölçüde geliştiği bir haftadır. Bu haftadaki bir bebek yavaş yavaş anne ve babasının seslerini tanımaya başlar. Aynı zamanda duyacağı bazı müziklerle rahatlayarak sakinleşebilir. Deri altındaki kılcal damarları oluşarak içleri kanla dolmaya başlar. Gebeliğin bu haftasına kadar kapalı olan burun delikleri, yavaş yavaş açılmaya başlar. Ses telleri de gelişmeye başladığından bebeğin hıçkırması bazı durumlarda anneler tarafından hissedilebilir.

25 Haftalık Bebek Hareketleri

25 haftalık hamile olan anne adaylarının en çok merak ettiği konulardan bir tanesi de bebeğin hareketleridir. Bebeğin anne karnında en aktif olduğu dönem 24 ile 28. haftaların arasındaki dönemdir. Bunun nedeni hareket edebilecekleri alanın yeterli olmasıdır ve 25. haftada bebeğin oldukça hareketli olduğu söylenebilir. Bebek el, kol ve bacaklarını dilediğince hareket ettirebilir, yumruk ve tekme savurabilir, hatta takla dahi atabilir. Fakat bu hareketler kısa süreli ve düzensiz olduğundan anne tarafından sürekli olarak hissedilemeyebilir. 28. haftadan itibaren hareketler yavaşlayarak daha tutarlı hale gelecektir.

Hamileliğin 25. Haftasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hamilelikte 25 hafta geride bırakılırken büyüyen karınla birlikte annenin hareket kabiliyeti kısıtlanmaya başlar. Bu nedenle anne adayları hareketsiz kalarak aşırı kilo alımına yatkın hale gelebilir. Bu dönemden itibaren hekime de danışılarak hafif ve vücudu yormayacak bazı egzersizler ile yürüyüş ve yüzme gibi bazı aktiviteler yapılabilir. Bebek hızlı bir şekilde büyümeye ve gelişmeye devam ettiğinden annenin enerji ve besin ögesi gereksinimlerinde önemli ölçüde artış görülür. Hekim tarafından önerilecek olan vitamin ve mineral desteklerine ek olarak sağlıklı besinlerden oluşan bir beslenme planı uygulamaya da dikkat edilmelidir. Artan kalsiyum ihtiyacından dolayı oluşabilecek kemik yıkımlarının önlenebilmesi için süt ve süt ürünlerinin tüketimine özen gösterilmelidir. Sindirim sisteminin daha düzenli çalışabilmesini desteklemek adına lif içeriği yüksek olan taze meyve ve sebzeler, kuru baklagiller ile tam tahıllar bol miktarda tüketilmelidir. Besin değeri düşük, enerji içeriği yüksek olan hazır gıdalar yerine evde doğal olarak hazırlanmış sağlıklı yemekler ve sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Rutin kontrollere zamanında gidilmeli, gereken tanı tetkikleri mutlaka zamanında yaptırılmalıdır.

  1. Merhaba 12 martta aşılama yaptırdım 27 mart adetimin ikl gunu ama olmadım 30 martta koyu kahve siyah gibi akıntım oluyo hamile olabilir miyim ne yapmalıyım evde test yapsam sonuç alır mıyım

    1. Merhaba,

      Yerleşme akıntısı olabilir. Kesin bir sonuç için kandan Beta HCG testi yaptırmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

Yorum Gönder !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Lütfen gerekli alanları doldurunuz !


Sizi Arayalım

Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.

Sizi Arayalım


    Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 25. Hafta

    Doktora Sorun

      Doktora Sorun


      Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.

      Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 25. Hafta

      Sizi Arayalım

      Telefon numaranız:

        ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.


        Geri
        Whatsapp
        Sizi Arayalım
        Bizi Arayın
        Messenger

          ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.