Bahceci Tup Bebek

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 24. Hafta

Artık gebeliğinizin 24. haftasına ulaştınız. Bebeğin gelişiminde 2. trimester sona ermek üzereyken hem sizde hem de bebeğinizde büyük değişiklikler olmaya devam eder. Aslında 24.…

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 24. Hafta
    

Artık gebeliğinizin 24. haftasına ulaştınız. Bebeğin gelişiminde 2. trimester sona ermek üzereyken hem sizde hem de bebeğinizde büyük değişiklikler olmaya devam eder. Aslında 24. hafta, bebek gelişiminde yasal sınır olarak tanımlanabilir çünkü bebek 24. haftadan sonra prematüre olarak doğsa bile destek ünitelerinin yardımıyla yaşamını idame ettirebilir. İstatistiklere göre 24. haftada doğan bebeklerin %50’sinin yaşadığı bildirilmiştir.

24 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

24 haftalık gebelik hemen hemen 6. aya tekabül eder. Bu haftadan sonra bebek gittikçe hareketlenmeye başlar. Karnınızda hala büyük bir boş alan mevcuttur, dolayısıyla bebeğiniz bu haftada da aktif hareketlerine devam eder. Çok yakında bebeğiniz daha fazla hareket etmeye başlayacak ve sadece hareketlerini hissetmekle kalmayıp dışarıdan da karnınızdaki hareketleri görülebilir hale gelecektir.

24 Haftalık Bebek Kilosu & Boyu

’24 haftalık bebek kaç gram olur?’ sorusu anne adaylarının en sık sordukları sorulardan birisidir. Bebeğiniz bu haftada bir nar ya da patlıcan büyüklüğündedir. Ortalama ayak baş uzunluğu 30-31 cm., popo baş uzunluğu 20 – 21 cm. boylarında ve 600-700 gr. ağırlığındadır.

24 Haftalık Bebek Görüntüsü

24 haftalık bebeğiniz artık tam bir minyatür bebek gibi görünür. Yüzü tüm detaylarıyla oluşmuştur ve kol, bacak, kafa, gövde oranları yerli yerine oturmaya başlamıştır. Bebeğinizin ciğerlerindeki damarlar ve alveoller denilen baloncuklar gelişmeye devam eder. Ciğer fonksiyonları yeterli olmamakla birlikte, bebeğiniz bu hafta doğsa bile ciğerleri suni destek ile çalışabilecek kadar hazırdır. 24. haftadan sonra bebeğiniz etrafındaki sesleri duymaya başlar. Bebeğinizin hareket etmediğinden şüphelendiğiniz durumlarda karnınıza bir cisimle yavaş yavaş vurarak ses çıkardığınızda ya da yüksek sesle müzik açtığınızda bebeğinizin hareketlerinde artış izleyebilirsiniz.

24 haftalık Gebelikte Bebeğin Pozisyonu

24. haftada bebeğiniz hala oturur pozisyonda poposu doğum kanalına, kafası yukarı bakacak şekilde konumlanmıştır.

24 Haftalık Bebek Hareketleri

Gebeler için 24-28. haftalar arası bebeğin en aktif olduğu dönemdir. Bir gebenin 4 saat içerisinde bebeğin 10 defa hareket ettiğini hissetmesi normal kabul edilir. İlk defa gebe olan kadınlarda bebeğin hareketleri en erken 24. haftadan sonra hissedilebilir, bu süreden önce hareketler bağırsak hareketleriyle karışabilir. 24. haftadan sonra bebekler o kadar hızlı ve sert hareket etmeye, kuvvetli tekmelemeye başlamışlardır ki artık bağırsak hareketleriyle karıştırmak mümkün değildir. İki ve daha fazla gebelik yaşamış kadınlar tecrübeleri artmış olacağı için bebeğin hareketlerini daha erken haftalarda hissetmeye başlayabilirler.

24 Haftalık Bebek Gelişimi

Gebeliğin 24. haftasına ulaştığınızda bebeğinizin akciğerlerindeki hava baloncukları hızla çoğalmakta ve gelişmektedir; dolayısıyla olası bir erken doğum esnasında 24 haftalık bir bebek solunum desteğiyle yaşayabilir. Uyku ve hareket siklüsleri de yavaş yavaş bir rutine girmeye başlar. 24 haftaya ulaştığınızda bebeğinizin uyuma ya da hareket etme saatlerinin düzene girmeye başladığını fark edersiniz. Kasları gittikçe gelişmeye başlayan bebekler ciddi anlamda güçlü tekmelemeye başlamışlardır. Eş zamanlı olarak bebeğin beyni de hızla gelişmektedir. Koku ve tat alma duyuları gelişir, etrafındaki ses değişimlerini duyar ve algılar. Yüz ve mimik kaslarının gelişimi de tamamlanmak üzeredir. Örneğin bebeğiniz kaşlarını kaldırarak değişik yüz ifadeleri sergileyebilir.

24. haftada kaş ve kirpik gelişimi tamamlanmıştır. Hatta saçları bile yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlamış olabilir. Fakat 24 haftalık bebeklerde pigmentasyon hala oluşmadığı için bebeğin sarışın mı, esmer mi ya da kızıl mı olacağı henüz belli değildir. Cildi hala saydam ya da yarı saydam olmaya devam etmektedir. Bu sebeple damar yapıları ve kemikleri görülebilir durumdadır.

24 Haftalık Hamilelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

24. haftadan itibaren gebelerde daha önceki haftalarda görülmeyen büyük değişiklikler ortaya çıkmaya başlar. 2. trimesterin sonuna yaklaşırken bebeğin büyümesiyle birlikte uyku bozuklukları, ağrılar, denge bozuklukları ve deride cilt lekeleri görülmeye başlanır.

• Deride görülen değişiklikler:

Gebeliğin 24. haftasından itibaren hormonal değişikliklere bağlı olarak vücudunuzun belli bölgelerinde ya da yüzünüzde koyu renkli pigmentasyon lekeleri belirmeye başlayabilir. Bu lekeler melanin taşıyan hücrelerin stimülasyonuna bağlı olarak gelişir. Yüzünüzde görülen kahverengi – siyah koyu renkli lekeler kloasma, göbek bölgenizde görülen koyu renkli çizgilenmeler linea nigra olarak adlandırılmaktadır. Bu kararmalar bebek doğduktan sonra yavaş yavaş azalarak kaybolmaktadır. Cilt lekelerinden korunmak ya da kaybolmasını kolaylaştırmak için piyasadaki kozmetik ürünlerden faydalanabilirsiniz.

• Round ligaman ağrısı:

Gebeliğin 2. trimesterinde sıklıkla görülen bu ağrılar 24. gebelik haftasında şiddetlenebilir. Karnın her iki yanına ya da kasığa bıçak saplanır tarzdaki ağrılardır; rahmi yerinde tutan ligamanların (bağların) bebeğin ve dolayısıyla da rahmin büyümesi, gerilmesiyle ortaya çıkar. Yavaşlama, esneme veya pozisyon değişikliği ile bu ağrılar genellikle geçer. Eğer belli bir sürenin üstünde hala devam ediyorsa ve bu ağrılara hafif kanama eşlik ediyorsa muhakkak doktorunuza görününüz.

• Uyku bozuklukları

24. haftadan sonra karnınızın büyüklüğü artık rahat bir uyuma pozisyonu sağlayamayacak boyutlara ulaşabilir. Piyasada kolaylıkla bulunabilen uyku yastıkları rahat uyku uyumanıza yardımcı olabilir. Pozisyonla alakalı bir uyku probleminiz varsa; yan yatar pozisyon alarak dizlerinizi kendinize çekin. Bacak aranıza bir yastık yerleştirip bu şekilde uyumayı deneyebilirsiniz.

• Denge kaybı, baş dönmesi, sersemlik hissi:

Karnınızdaki büyüme, denge merkezinizin yerini değiştirerek denge kaybına yol açabilir. Yine kan hacminizin artması ve de dolaşım fonksiyonlarındaki değişikliklere bağlı olarak baş dönmesi ya da sersemlik hissi duyulabilir. Bol bol su içmek, başınızın döndüğünü hissettiğinizde yatarak hafifçe ayaklarını yukarı kaldırmak bu durumu rahatlatabilir. Eğer uzun süreli baş dönme şikayetiniz olursa doktorunuza başvurunuz.

• Bacak krampları

Gebelerin çoğunda görülen şiddetli ağrıya sebep olan bacak kasılmalarına kramp denir. 24. gebelik haftasından itibaren bacak krampları başlayabilir. Bu kramplar ara ara ortaya çıkarak doğuma kadar sürebilir. Gebelik süresince egzersiz yapmak, geceleri yatmadan önce esneme egzersizleri denemek, bol bol su içmek bu krampların gelişimini engelleyebilir. Bazı durumlarda magnezyum hapları kullanmak da işe yarayabilir.

Hamileliğin 24. Haftasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

24. haftada anneye tekrar kan ölçümü yapılmalıdır. Kan hacmindeki artış nedeniyle gebelerde göreceli hemoglobin düşüklüğü saptanabilir. Her ne kadar günümüzde birçok merkezde gebelere demir takviyesi uygulanıyor olsa da yapılacak ikinci bir kan sayımıyla gebenin sağlığını tehlikeye sokabilecek bir kansızlık durumu saptanmış olur.

Ayrıca 24. haftadan itibaren plasentadan salgılanan hormonlar gebelerde insülin direncine sebep olurlar, dolayısıyla 24. haftadan 28. haftaya kadar gebelere şeker yükleme testi mutlaka yapılmalıdır. Öncelikle 50 gr. şeker yükleme testi yapılır, eğer ki burada bir sıkıntı çıkarsa gestasyonel diyabet (gebelik şekeri) düşünülerek takip ve tetkiklere devam edilir. 50 gr. şeker yükleme testi negatif çıkarsa daha sonra 100 gr. şeker yükleme testi ile gebelik şekeri olup olmadığı tekrar test edilir. Son yıllarda ortaya atılan şeker testinin çok zararlı olduğu iddialarının aslı yoktur. Gebelerdeki kan şekeri yüksekliğinin hem anneye hem bebeğe kullanılan glukoz oranından ziyadesiyle daha fazla zarar vereceği akılda tutulmalıdır.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: