Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 23. Hafta - Bahçeci

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 23. Hafta

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 23. Hafta
13.12.2019 0

23 haftalık gebelik dönemi boyunca anne adayının karnı bir miktar büyür, bebeğin tüm organları oluşur ve gelişimini sürdürür. Gebelikte 23 hafta sonunda bebeğin vücudu orantılı olarak büyümüştür ve bebek son derece hareketli olduğu bir dönemdedir. Şimdiye kadar bebeğin hareketlerini hissetmeyen anne adayları bu hafta hareketlerini hissedebilir. Bebeğin hareketlerini daha önceki haftalarda hisseden anne adayları için ise hareketler daha da şiddetlenir. 23 haftalık bebek duyu organlarının gelişimini büyük oranda tamamlar. Duyu organlarının gelişimi de bebeğin bilinçli olarak hareketlerinin artmasına neden olur. Dokunmak, 23 haftalık hamilelik dönemi içinde en keyif aldığı aktivitelerden biridir. Yüzüne, vücuduna ve çevresine sık sık dokunur. Akciğerlerin oluşumu ise henüz devam etmektedir. Hamilelikte 23. hafta anne adayının vücudunda da bazı değişimlerin başlangıcıdır. Bu hafta rahim, göbek deliği hizasına yükselmeye devam eder. Bu durum göğüs bölgesinde hafif bir ağrıya, mide bölgesinde sıkışma hissine ve kabızlık gibi şikayetlere neden olabilir. Bu yazıda anne adayları tarafından sıklıkla merak edilen ’23 haftalık gebelikte anne karnının büyüklüğü ne kadardır?’, ’23 haftalık bebek kaç gramdır?’ ve ’23 haftalık gebelik kaç aylık olur?’ gibi sorulara yanıt bulabilirsiniz.

23 Haftalık Gebelik

23 haftalık bebek kilosu arttıkça ve anne adayının karnı büyüdükçe ağırlık merkezi değişimine bağlı denge problemleri görülebilir. Bu yüzden anne adaylarının ani hareketlerden kaçınması, oturduğu yerden kalkarken aceleci davranmaması gerekir. Denge merkezinin değişmesine ek olarak emzirme dönemi için büyümeye devam eden memeler de bel ağrısına yol açabilir. Bu yüzden uzun süre ayakta kalmaktan kaçınmalı ve bedene uygun sütyen kullanımına dikkat edilmelidir. 23 haftalık gebelik döneminde anne adayının vücudunda vitamin ve mineral ihtiyacında bir miktar artış görülebilir. Bu durumda hekim kontrolünde besin desteği gibi takviyeler kullanılabilir. 23 haftalık bebek görüntüsü incelendiğinde bebeğin, bacaklarını kendine doğru çekmiş vaziyette olduğu görülebilir. Bu, bebeğin en rahat ettiği pozisyonlardan biridir. Rahim içinde hâla geniş bir alana sahip olan bebek, çoğunlukla hareket halindedir. 23. haftada bebek farklı yüz ifadeleri yapar, esner, hıçkırır ve dil çıkarabilir. Gebeliğin bu haftasında anne adayları tarafından sıklıkla sorulan ’23 haftalık bebek kaç aylık olur?’ gibi soruların yanıtlarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

23 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Olur?

Anne adaylarının ’23 hafta kaç ay eder?’ veya ’23 haftalık bebek kaç aylık?’ gibi soruları sıklıkla sormasının başlıca sebebi, her ayın aynı miktarda haftadan oluşmamasından kaynaklanır. Gebeliğin haftalık olarak hesaplanmasının nedeni ise son görülen adet kanamasının ilk gününün gebelik başlangıcı olarak kabul edilmesidir. Toplam gebelik süresi 9 ay 10 gün yani 40 haftadır. Hamileliğin 23. haftası, 5 ay 11 gün olarak tanımlanabilir.

23 Haftalık Bebek Kilosu

23 hafta gebelik kaç aylık? sorusu gibi anne adaylarının merak ettiği bir diğer soru da ’23 haftalık bebek kaç gram olur?’ şeklindedir. 23 haftalık gebelikte bebeğin kilosu yaklaşık 500 gramdır. Bebeğin ağırlığının tam olarak öğrenilmesi ultrason ile ölçüm ile yapılabilir.

23 Haftalık Bebek Görüntüsü

23 haftalık bebek gelişimi takibi amacıyla yapılan ultrason incelemesinde bebeğin son derece hareketli olduğu görülebilir. 23 haftalık bebek, hareketleri ile ne zaman uyuduğunu ve uyanık olduğunu belli edebilir. Gün geçtikçe büyüyen bebek, ultrasonda çoğunlukla en rahat ettiği pozisyon olan bacakları karnına doğru çekili şekilde görülür. Bu dönemde elini yüzüne koymuş veya el ya da ayak parmaklarını emerken de görülebilir.

23 Haftalık Gebelik Anne Karnının Büyüklüğü

23 haftalık gebelik kilosu arttıkça, annenin karın büyüklüğü de artar. Aynı dönemdeki anne adaylarının karın büyüklüğü farklı olabilir. Bunun başlıca sebebi, anne cildinin sıkılığıdır. İlk gebelik ile ikinci ya da üçüncü gebeliklerin arasında da karın büyüklüğü açısından fark oluşabilir. Anne adayının karnı ve memeleri her geçen gün biraz daha büyür. Bu durum ağırlık merkezinin değişmesine, dolayısıyla denge ile ilgili problemlere yol açabilir. Anne adayının ani hareketlerden kaçınması, oturduğu ve yattığı yerden kalkarken yavaş hareketler yapması, denge probleminin azalmasında etkili olabilir ancak anne karnının boyutu ile bebeğin sağlığı ya da gelişimi arasında bir bağlantı yoktur.

23 Haftalık Bebek Gelişimi

Hamileliğin 23. haftasında bebeğin beyni büyümeye devam ederken beyin hücreleri de gelişmeye devam eder. Duyuları geliştikçe refleks hareketler yerine daha bilinçli hareketler yapmaya başlar. 23. haftada bebeğin işitme duyusu da gelişmiştir. Bebek, annenin kalp ve bağırsak seslerine çoktan alışmış, dış dünyadan gelen seslere kulak kabartmaya başlamıştır. Bu dönemde bebekle konuşmak, ona şarkılar söylemek, anne ile bebeğin arasındaki bağı kuvvetlendirir. Baba adayının da yakın mesafeden bebek ile konuşması doğum sonrasında bebeğin, ebeveynlerinin sesini duyduğunda kendisini daha huzurlu hissetmesini sağlar.

23 Haftalık Bebek Hareketleri

23 haftalık gebelikte bebek hareketleri önceki haftalara göre çok daha bilinçlidir. Çevresine ve kendisine dokunmak en sevdiği faaliyetlerin başında yer alır. Bu dönemde bebek kol ve bacaklarını gerdirebilir ya da anne adayının karnına vurabilir. Bu hareketler kas ve dokularının gelişiminde önemli bir rol oynar. Dış dünyadan gelen ani sesler bebeğin sıçramasına yol açabilir. Bu gibi gürültüler bebeği rahatsız ederken, rahatlatıcı müzik gibi sesler kendisini daha huzurlu hissetmesini sağlar.

23 Haftalık Bebek Boyu

23 haftalık gebelik boy ve kilo takibi hekim tarafından düzenli olarak yapılsa da anne adaylarını da meraklandıran konuların başında gelir. En doğru ölçüm, hekim tarafından ultrasonla yapılsa da bu dönemde bebeğin boyunun yaklaşık 20 ile 21 cm. olması beklenir.

23 Haftalık Hamilelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

23 haftalık gebelik annenin kilosu, başlangıç ağırlığından 5,5 ile 6,5 kg. daha fazla olmamalıdır. Bu dönemde artan kalsiyum ve magnezyum ihtiyacı nedeniyle anne adayı, bacak ağrılarından şikayet edebilir. Ayrıca ayak ve ayak bileklerinde ödem oluşumu da görülebilir. Kokusuz ve açık renkte vajinal akıntı bu hafta da devam edebilir. 23 haftalık gebe annedeki değişiklikler; memelerde büyüme, saç ve vücut tüylerinde artış olarak da sıralanabilir.

Hamileliğin 23. Haftasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Gebeliğin 23. haftasında anne adayının kalsiyum ve magnezyum ihtiyacı arttığından, bu minerallerin zengin olduğu besinleri tüketmek önemlidir. Ayrıca bol su içmek de 23. haftada sıklıkla görülen bacak ağrılarının azaltılmasında etkilidir. Bu hafta vajinal mantar sorunu da anne adaylarının sıkça karşılaştığı problemler arasında yer alır. Yanma ve kaşıntı gibi şikayetlerin varlığında hekime başvurulmalıdır. Ayak ve ayak bileklerinde oluşan ödem için de egzersiz yapmak önerilebilir. Bacağı uzatarak, ayak parmaklarını aşağı ve yukarı doğru gererek ödem oluşumu azaltılabilir. Büyüyen anne karnına ek olarak memeler de vücut dengesinin bozulmasına, sırt ve bel ağrılarına yol açabilir. Bedene uygun sütyen giymek bu ağrıları azaltmaya yardımcı olabilir. Gebeliğin 23. haftasında da kalorisi düşük, besin değeri yüksek gıdalar ile beslenilmeli ve mevsim meyveleri tüketilmelidir.

Yorumunuzu Gönderin


Yorum Gönder !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Lütfen gerekli alanları doldurunuz !

Sizi Arayalım

Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.

    Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 23. Hafta

    Doktora Sorun

      Doktora Sorun

      Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.

      Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 23. Hafta

      Sizi Arayalım

      Telefon numaranız:

        ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

        Geri
        Whatsapp
        Sizi Arayalım
        Bizi Arayın
        Messenger

          ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

            ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

              ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                  ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                    ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                      ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.