Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
22 haftalık gebelik bebeğin gelişimini sürdürdüğü dönemdir. Bu hafta bebeğin akciğerleri gelişmeye devam eder. Doğumdan sonra alacağı ilk nefes için gerekli olan protein yapılarının üretimine hazırlık yapar. Beyaz bir tabaka olan verniks kazeoza ile kaplı olan bebeğin cildindeki yağ miktarı artar. 22 haftalık bebek hareketlerini henüz hissetmemiş olan anne adayları, bu hafta ilk kez bebeğin hareketlerini hissedebilir. Anne adayının vücudunda da değişim tüm hızıyla devam eder. Gebelikte 22. hafta, rahmin genişlediği ve göbek deliği hizasına yükseldiği dönemdir. Artış gösteren hormonlar nedeniyle saç ve tırnaklar, hamilelikte 22 hafta itibarıyla daha hızlı uzamaya başlar. Doğum sonrasında dökülerek eski halini alacak olan saçlar, bu dönemde gürleşir. Vücut tüylerinde de artış görülebilir. Büyümeye devam eden anne karnı nedeniyle vücutta çatlaklar oluşabilir. Bu dönemde sıklıkla sorulan ’22 haftalık bebek kaç aylık olur?’ ve ’22 haftalık bebek kaç gram olmalı?’ gibi soruların yanıtlarını bu yazıda bulabilirsiniz.
22 haftalık gebelikte bebek hareketleri çoğu anne adayı tarafından hissedilebilir. Bu dönemde bebek, rahim içindeki geniş alanın tadını çıkarırcasına bolca hareket eder. Kol ve bacakları ile anne karnını iter. Pek çok anne daha önceden bu hareketliliği hissetmiş olsa da 22 haftalık bebek hareketleri özellikle ilk gebeliğini yaşayan anne adayları tarafından bu dönemde ilk kez hissedilebilir. 22 haftalık gebelik görüntüsü incelendiğinde küçük bir bebek gibi görünen bebeğin cildi, ince tüylerle kaplı ve kırışıktır. Yağ dokusunun gelişimiyle birlikte bu kırışıklıklar ilerleyen dönemde azalarak kaybolur. 22 haftalık gebelik annedeki değişiklikler açısından bir önceki haftaya göre çok farklı değildir. Sindirim problemleri ve mide yanması gibi şikayetler devam eder. 22 haftalık gebelik, anne karnı açısından da büyümenin devam ettiği dönemdir. Karın büyüklüğü her anne adayında farklı olsa da bazı anne adaylarının karnı, yakında akciğerlerini sıkıştırmaya ve nefes darlığı şikayetine yol açar hale gelir. Demir ihtiyacı bu dönemde de devam eder. Demir açısından zengin beslenmenin yanı sıra hekim kontrolünde ilave demir almak da gerekebilir.
Gebeliğin bu döneminde sıklıkla ’22 haftalık bebek kaç aylık oluyor?’ gibi sorular sorulmasının sebebi, her ayın 4 haftadan oluşmamasından kaynaklanır. Toplam süresi 40 hafta süren gebeliğin 22. haftası, 154. güne ya da diğer bir deyişle 5 ay 4 güne tekabül eder.
Bu dönem, anne adaylarının 22 haftalık bebek kilosu ve boyu hakkında sıklıkla sorular sorduğu bir zaman dilimidir. 22 haftalık bebek kilosu yaklaşık 350 gr. kadardır. En doğru ölçüm, hekim tarafından ultrason incelemesi sırasında yapılır. Rutin kontrollerde hekim, 22 haftalık gebelik bebek kilosu hakkında anne adayını ayrıntılı olarak bilgilendirir.
22 haftalık bebek gelişimi hızla devam ederken hareketleri de hissedilir düzeydedir. Refleks hareketleri yerine bilinçli hareketler yapmaya başlar. Tüm vücudunu hareket ettiren bebek, anne adayının karnına tekme atabilir ve karnını elleriyle itebilir. Bebeğin artan kavrama kabiliyeti sayesinde kendi vücudunu ve özellikle beslenme kordonunu sık sık tutar. 22 haftalık bebek ani seslere sıçrama şeklinde tepki verebilir ancak daha yumuşak seslerin olduğu alanlarda bulunmak bebeğin huzurlu olmasını sağlar. Bu dönemde anne ve babasının sesini de duyabilir. Ayrıca 22 haftalık bebek görüntüsü 4 boyutlu olarak incelendiğinde; esnediği, hıçkırdığı ve mimiklerini kullandığı da görülebilir. Erken dönemde bebeğin hareketlerini hisseden anne adayları, 22 hafta itibarıyla hareketleri daha şiddetli olarak hissedebilir. Bebeğin hareketlerini henüz hissetmemiş anne adaylarının endişe etmesi gerekmez. Hareketlerin hissedilmemiş olması, bebeğin sağlıksız ya da keyifsiz olduğunun işareti değildir. Özellikle ilk kez doğum yapacak annelerin, bebeğin hareketlerini hissetmesi zaman alabilir.
22 haftalık bebek görüntüsü artık küçük bir bebeği andırır. Vücudunda tüm uzuvlar yerli yerinde ve orantılıdır. Göz, kulak, burun ve ağız olması gereken yerdedir. Gözleri henüz kapalı olsa da aydınlığı ve karanlığı ayırt edebilir durumdadır. Saçları uzamaya, kaşları ve tırnakları gelişmeye başlamıştır. Cinsel organ gelişimi de bu dönemde tüm hızıyla devam eder. Esnemek ve dil çıkarmak bebeğin bu dönemde yaptığı hareketler arasındadır. Ayrıca ultrason incelemesi sırasında bebeğin ağzını açıp kapattığı ve gülümsediği de şanslı ebeveynler tarafından görülebilir.
22 haftalık bebek boyu, bu dönemde yaklaşık olarak 19 ile 20 cm. kadardır. Bebeğin boyunun tam olarak ölçümü hekim tarafından ultrason incelemesi sırasında yapılır.
22 haftalık gebelik boyunca gelişimini sürdüren bebeğin bu dönemde iris gelişimi tamamlanır. Diş kökleri de bu dönemde oluşmaya başlar. Kirpik ve kaş yapısı da bu haftalarda oluşmaya başlar. Akciğerleri ilk nefese hazırlık aşamasındadır. Bebeğin gelişen kemikleri alyuvar üretimine başlar. Dokunma hissi, büyüyen beyin ile birlikte daha da etkindir. Bu dönemde kendi vücuduna ve özellikle yüzüne dokunurken çok daha bilinçlidir. Tat alma duyusu da hemen hemen tüm tatları alabilecek düzeydedir. Bu yüzden anne adayının ne yediğinden tamamen haberdardır. İşitme duyusu dışarıda olan biteni algılayacak şekilde gelişir. Gebeliğin 22. haftasında anne ve baba adayları bebekleri ile konuşabilir ve birlikte dinlendirici müzikler dinleyebilirler.
Anemi olarak bilinen kansızlık, bu dönemde anne adaylarında sıklıkla görülen şikayetlerden biridir. Bu yüzden kahve ve çay tüketimini azaltmak, demir yönünden zengin gıdalarla beslenmek çok daha doğrudur. Gerekli olması halinde hekim kontrolünde demir takviyesi de alınabilir. Bu dönemde anne adayı anemiye bağlı olarak kendisini daha halsiz ve yorgun hissedebilir. Rahim bu dönemde hafif şiddette kasılabilir. Kasık ağrısı da gebeliğin 22. haftasında görülebilir.
Anne adayının karnı gebeliğin 22. haftasında dışarıdan belirgin olsa da henüz tam olarak büyümemiştir. Bu durum fiziksel aktivitelerin kolaylıkla yapılabilmesine de olan tanır. Kilonun kontrol altında tutulması ve dengeli beslenmek oldukça önemlidir. ’22 haftalık gebelik kaç kilo alınır?’ sorusu da anne adayları tarafından bu hafta içinde sıklıkla merak edilir. Gebeliğin toplamında, anne adayının yaklaşık olarak 11-14 kilo alması beklenir. 22. hafta itibarıyla da anne adayının toplam aldığı kilo 5 kg. civarında olmalıdır.
Stresten olabildiğince uzak durmak ve egzersiz yapmak bu hafta dikkat edilmesi gerekenlerin başında gelir. Açık hava yürüyüşleri, hafif egzersizler ya da esneme hareketleri yaparak anne adayı kendini ve bebeğinin daha iyi hissetmesini sağlayabilir. Karnın büyümesine bağlı olarak çatlak oluşumu da görülebilir. Hekime danışılarak uygun cilt ürünleri hakkında bilgi alınabilir. Düzenli ve dengeli beslenme, yüksek kalorili ve besleyici değeri düşük besinlerden uzak durulmalıdır. Mide yanması şikayeti olan anne adaylarının baharatlı yiyeceklerden uzak durması da bu şikayetlerin azaltılmasında etkilidir.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.
Yorumunuzu Gönderin