Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 21. Hafta - Bahçeci

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 21. Hafta

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 21. Hafta
13.12.2019 0

21 haftalık gebelik, hamilelik sürecinin yarısından fazlasının geride kaldığı ilk haftadır. Oldukça hareketli olan bebeğin kıpırtıları pek çok anne adayı tarafından hissedilmiş olsa da ilk kez hamile kalanlar henüz bu hissi yaşamamış olabilir ancak çoğu anne adayı için bu durum, hareketliliği hissetmekten ziyade tekme ve yumruklar ile mücadeleye dönüşür. Gebelikte 21. hafta bebeğin boy uzamasının nispeten yavaşladığı fakat kilo alımının hızlandığı dönemdir. Bebeğin bacak boyu vücudu ile orantılı hale gelir. Göz kapaklarının oluşumu ve kaşları hamilelikte 21. hafta içinde tamamlanır. Saçları uzamaya devam eder. Kız bebeklerin bu hafta itibarıyla dış genital organı oluşur. Anne adayında bu hafta itibarıyla ateş basması ve terleme şikayetleri görülür. Vücut ağırlığının artması ve anne karnının büyümesiyle birlikte ağırlık merkezindeki değişim devam eder. Buna bağlı olarak denge problemleri görülebilir.

21 Haftalık Gebelik

21 haftalık hamilelik, gebeliğin 5. ayının başladığının da göstergesidir. 21 haftalık bebek kilosu hızla artmaya devam ederken boyunun uzaması yavaşlar. Bebek, anne rahminde beslenme ihtiyacını plasentadan karşılasa da bu dönemde yutma refleksinin ve tat alma duyusunun gelişmesiyle birlikte sıklıkla amniyon sıvısını yutmaya başlar. Tüm vücudu verniks kazeoza adlı beyaz koyu tabakayla kaplı olan bebeğin hareketliliği de oldukça yoğundur. Hâla rahim içinde kendisi için oldukça geniş yer bulunduğundan tekme ve yumrukları sürekli olarak farklı yerlerde hissedilebilir. 21 haftalık bebek hareketleri aslında bebeğin keyfinin yerinde olduğunun göstergesidir. Dış dünya için hazırlık egzersizleri yapmaya devam eden 21 haftalık bebeğin kemik iliği oluşumu da devam eder. 21 haftalık bebek gelişimi, bebeğin duyu gelişiminin de sürdüğü dönemdir. Özellikle tat alma duyusu ile öne çıkan bu durum bebeğin, anne adayının beslenme alışkanlıklarını farkına vardığı bir dönem olarak nitelendirilir. Dış ortamdan gelen ışık ve sese karşı daha duyarlıdır. Bu dönemde anne adayları sıklıkla farklı kaynaklardan 21 haftalık gebelik yorumlarını okur. En sık merak edilen ’21 haftalık bebek kaç gram olur?’ sorusunun yanıtı için okumaya devam edin…

21 Haftalık Bebek Kilosu

21 haftalık bebek boyunun uzaması yavaşlasa da ağırlığı artmaya devam eder. Bu hafta itibarıyla bebek yaklaşık 300 gr. ağırlığa ulaşır ancak hekim ultrason sırasında 21 haftalık bebek görüntüsü ile tam bir ölçüm yapabilir.

21 Haftalık Bebek Görüntüsü

21 haftalık renkli ultrason görüntüleri incelendiğinde bebeğin gelişimini sürdürdüğü ve artık bacaklarının vücuduna göre orantılı olduğu görülebilir. Bebek uyanıksa oldukça hareketli olduğu ve elleriyle her yere dokunduğu gözlenebilir. 21 haftalık gebelik görüntüsü ultrasonla incelenirken bebeğin esnediği, hıçkırdığı ya da mimiklerini kullandığı da görülebilir.

21 Haftalık Bebek Hareketleri

Gebeliğin yarısının geride kaldığı 21. haftada bebek oldukça hareketlidir; anne karnında takla atıp sağa sola dönebilir, bacakları ve kollarıyla anne karnına vurabilir, elleriyle her yere ve özellikle göbek kordonuna dokunabilir. Henüz anne rahminde bebek için oldukça geniş bir yer bulunur ve bebek de bu durumun tadını çıkarırcasına sürekli olarak hareket eder. Aslında bu hareketlilik bebeğin kas ve dokularının güçlenmesini sağlayan minik egzersizlerdir. Çoğu anne adayı bu dönemde bebeğin hareketlerini rahatlıkla hissedebilir.

21 Haftalık Bebek Gelişimi

21 haftalık bebeğin kalbi hızla gelişmeye devam etse de kalp atışları steteskopla dahi duyulabilecek kadar güçlüdür. Yetişkin bir insanın yaklaşık 2 katı kadar hızlı atan bebeğin kalbi dakikada yaklaşık 120 ile 160 kez çarpar. Bebek bu dönemde uyku sırasında en hoşlandığı pozisyonu alarak uyur. Duyu gelişimi hızla devam etse de şimdiden sese ve ışığa karşı duyarlıdır. Ayrıca dokunma, tat alma duyusu da gelişmiştir. Kemik iliği oluşumu devam eder. Tüm organlarının gelişimi büyük ölçüde tamamlansa da beyninin büyümesi tüm hızıyla devam eder. Beynin büyümesi doğumdan sonra birkaç yıl daha sürer.

21 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Olur?

’21 haftalık gebelik kaç aya denk gelir?’ sorusu pek çok anne adayının kafasını kurcalar. 9 ay 10 gün olan doğum süresi, 280 güne ya da diğer bir deyişle 40 haftaya yani 5. aya denk gelir. Bu soruların sık sorulmasının sebebi her ayın 4 haftadan oluşmamasından kaynaklanır.

21 Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınır?

Tüm gebelik boyunca anne adayının 11-13 kg. alması normal kabul edilir. Gebeliğe kilolu başlayan anne adaylarının ise 7-8 kg. alması yeterlidir. ’21 haftalık gebelikte kaç kilo alınır?’ sorusunun yanıtı ise yaklaşık 4,5 kg. olarak yanıtlanabilir.

21 Haftalık Gebelik Anne Karnı

21 haftalık gebelikte anne karnı büyümeye devam eder. Bu büyüme her anne adayında farklı olabilir. Bu durum bebeğin küçük, büyük, sağlıklı veya sağlıksız olması ile alakalı bir durum değildir. Anne adayının artan kilosu ve büyüyen karnına bağlı olarak denge merkezindeki değişim devam eder. 21 haftalık gebelik döneminde anne adayı denge problemleri yaşayabilir. Aynı zamanda vajinal akıntı, yüz ve karın bölgesinde lekelenmeler devam eder.

21 Haftalık Bebek Boyu

21 haftalık bebek boyu bu dönemde yaklaşık olarak 18- 19 cm. civarındadır. En doğru ölçüm, ultrason ile görüntüleme sırasında hekim tarafından yapılır.

21 Haftalık Hamilelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

Anne adayının şikayetleri bu dönemde çoğunlukla yüz ve karın bölgesinde lekelenme, mide ekşimesi, hazımsızlık, gaz problemi, kabızlık, karnın alt kısmında hafif ağrı, bacak krampları ve baş ağrısı şeklindedir. Hamileliğin 21. haftasında bu belirtilerin bir ya da birkaçının olması normal kabul edilse de gebelik döneminde anne adayını rahatsız eden her türlü ağrı varlığında hekim ile iletişime geçilmelidir.

21 Haftalık Gebelikte Beslenme

Bu dönemde anne adayının çok iştahlı olması beklenir ancak toplam ağırlık göz önünde bulundurularak dikkatli beslenilmelidir. Gebeliğin ilk 6 ayında normalden 300 kalori fazla beslenmek yeterlidir. Gebeliğin 21. haftasında da yüksek kalorili besinler yerine besin değeri yüksek gıdalar tercih edilmeli ve bol sıvı tüketilmelidir. 21 haftalık gebelikte beslenme, mevsim meyveleri ve ara öğünler ile desteklenmelidir. Kahve ve çay tüketimi, demir emilimini olumsuz etkileyeceğinden kontrol altına alınmalıdır.

Hamileliğin 21. Haftasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kan dolaşımında kan miktarının artışı, damarların genişlemesine yol açar. Bu durum da anne adayının sıcaklamasına, terlemesine, baygınlık hissi ve baş dönmesi gibi şikayetlerden yakınmasına neden olur. Kan şekerinin düşmesi de benzer belirtilere yol açar. Bu yüzden anne adayının aç kalmaması, özellikle kahvaltıya özen göstermesi ve ara öğünleri atlamaması gerekir. Bu tip şikayetlerin varlığında bir yere uzanarak ayakları baş hizasının üzerine kaldırmak ve oturup kalkarken daha yavaş hareketler yapmak anne adayının kendini iyi hissetmesini kolaylaştırır.

Yorumunuzu Gönderin


Yorum Gönder !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Lütfen gerekli alanları doldurunuz !

Sizi Arayalım

Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.

    Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 21. Hafta

    Doktora Sorun

      Doktora Sorun

      Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.

      Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 21. Hafta

      Sizi Arayalım

      Telefon numaranız:

        ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

        Geri
        Whatsapp
        Sizi Arayalım
        Bizi Arayın
        Messenger

          ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

            ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

              ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                  ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                    ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                      ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.