Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 18. Hafta - Bahçeci

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 18. Hafta

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 18. Hafta
13.12.2019 0

Hamilelikte 18. hafta, bebeğin hareketlerinin rahatlıkla hissedildiği bir dönem olması nedeniyle anne adayı için çok daha heyecanlı bir dönemdir. Bu duruma karnın giderek daha fazla büyümesi eklenince anne ile bebek arasındaki duygusal bağ daha da güçlenir. 18. haftada karın bölgesindeki büyüme, dışarıdan fark edilebilir düzeydedir. Bu dönemde gebeliğe bağlı şikayetlerin büyük bir bölümü azalır ancak baş dönmesi bu hafta içinde sıklıkla yaşanan gebelik belirtileri arasında yer alır. Bu durum sürekli büyüyen ve gelişen bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak için anne adayının kalbinin daha hızlı çarpmasından kaynaklanır. 18 haftalık bebek yaklaşık 14 cm. uzunluğunda ve 190 gr. ağırlığındadır. Mekonyum olarak adlandırılan mukus ve safradan oluşan bebeğin ilk dışkısı da bu hafta içinde oluşur.

18 Haftalık Gebelik

İkinci trimesterin içinde yer alan 18 haftalık gebelik, baş dönmesinin yaygın olarak yaşandığı bir dönemdir. Bunun başlıca sebebi, bebeğe giden kan miktarındaki artıştır. Farklı bir deyişle kan damarlarında oluşan gevşeme, ani hareketler sırasında tansiyon düşüklüğüne ve baş dönmesine yol açabilir. Bu yüzden anne adayı ani hareketlerden kaçınmalıdır. Anne adayının baş dönmesi hissetmesi durumunda bacaklarını baş seviyesinin üstünde tutması, bu şikayetin giderilmesinde etkilidir. Rahmin genişlemeye devam ettiği bu dönemde, boyutu yaklaşık olarak kavun büyüklüğüne denktir. Gebelikte 18 hafta bebeğin hareketlerinin anne adayı tarafından rahatlıkla fark edildiği bir dönemdir. 18. haftada ultrason görüntüleri sırasında bebeğin ilk kez hıçkırdığı ya da esnediği görülebilir. Bu dönemde el ve ayak parmaklarının yanı sıra parmak izi oluşumu da tamamlanır. ’18 haftalık gebelik kaç aylık?’ diye merak ediyorsanız, okumaya devam edin…

18 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Olur?

18 haftalık hamilelik; anne adayı ile bebeğin arasındaki bağın kuvvetlendiği ve anne adayının, bebeğin hareketlerini hissetmeye başlamasıyla, bebeğini fiziksel olarak ilk kez hissettiği dönemdir. 18 hafta kaç ay sorusu, gebeliğin 4. ayı olarak tanımlansa da tam olarak 18. haftanın ilk gününde gebelik, 4 ay 6 günlüktür.

18 Haftalık Bebek Ultrason Görüntüsü

18 haftalık bebek hareketleri anne adayı tarafından hissedildiği gibi ultrasonda da rahatlıkla görülebilir. Bebek başını, kol ve bacaklarını sıklıkla hareket ettirir. Yüz kaslarını da hareket ettirebilen bebeğin mimikleri, 18 haftalık gebelik görüntüsü incelendiğinde fark edilebilir. Emme ve yutkunma yetisinin gelişmesiyle birlikte bebeğin el ya da ayak parmaklarını emdiği görülebilir. Ultrason sırasında hekim, bebeğin sağlığı hakkında bilgi edinirken boyunu ve kilosunu da ölçer. 18 haftalık bebek kilosu yaklaşık 190 gr. ve boyu da 14 cm. kadardır.

18 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

18 haftalık gebelikte anne karnı dışarıdan fark edilecek kadar büyür. Anne adayı bebeğinin hareketlerini rahatlıkla hissedebilirken şanslı baba adayları da 18 haftalık anne karnı üzerine elini koyarak bu hareketleri hissedebilir. 18 haftalık gebelik annedeki değişiklikler arasında yer alanlardan biri de kan şekerinin düşmesidir. Bu yüzden ara öğünlerin atlanmaması son derece önemlidir. Aynı şekilde bebeğe giden kan miktarındaki artışa bağlı olarak tansiyon düşüklüğü ve baş dönmesi görülebilir. Anne adayının ani hareketlerden kaçınması ve yatarken ayaklarını, baş hizasının üzerine kaldırması bu şikayetlerin azalmasında etkilidir. Genel olarak 18 hafta gebelik şikayetlerinin azaldığı dönemdir. Bu dönemde iştah artışı, anne adayları arasında oldukça yaygındır. Bu yüzden sağlıklı ve besleyici özelliği yüksek gıdalar ile beslenilmeli; kilo artışına yol açan yüksek kalorili gıdalardan ve atıştırmalıklardan uzak durulmalıdır. 17. haftada olduğu gibi bu haftada da karın bölgesinde çatlak oluşumu görülebilir. Bu konuda anne adayı hekime danışarak krem kullanabilir.

18 Haftalık Gebelikte Anne Karnı

Rahmin ortalama bir kavun büyüklüğüne ve bebeğin de greyfurt boyutuna ulaştığı bu dönemde anne karnı, büyümeye ve dışarıdan belli olmaya başlar. 18 hafta hamilelik iştah artışının görüldüğü bir dönemdir. Bu yüzden anne adayının gereksiz kilo almamaya çalışması son derece önemlidir. Beslenme, ara öğünlerin artırılması ile desteklenmelidir. Gün içinde sık sık ve hafif gıdalarla beslenmek kilonun kontrol altında tutulmasının yanı sıra kan şekerinin dengelenmesinde de önemli bir rol oynar. Anne karnının büyümeye başlamasıyla birlikte yatış alışkanlıklarının da değiştirilmesi gerekebilir. Anne adayı sırtüstü yatmaktan kaçınmalı bunun yerine yan yatmalıdır. Belin altına ya da bacakların arasına yastık koymak konfor düzeyini artırmaya yardımcıdır.

18 Haftalık Bebek Hareketleri

Bu dönemde bebek oldukça hareketlidir ve tüm vücudunu hareket ettirebilir. Hatta anne karnında takla dahi atabilir. Tüm bu hareketler, anne adayının bebeğini hissetmesine yol açar. Bazı durumlarda baba adayı da ellini anne karnına koyarak bu hareketleri hissedebilir. Bebek yüz kaslarını hareket ettirerek çeşitli mimikler yapabilir. Emme refleksinin gelişmesiyle birlikte el ve ayak parmaklarını emebilir.

18 Haftalık Bebek Gelişimi

Bebek bu dönemde anne adayının kalp atışlarını duyabilir. Hala kıkırdak formunda olan kemikleri, 18. haftadan itibaren sertleşmeye başlar. Tat alma duyusu gelişimini sürdürür. El, ayak kıvrımları ve parmak izi tam olarak oluşur. İç kulakta yer alan kemik ve sinir gelişimi devam eder. Kız bebeklerde yumurtalık ve rahim oluşumu tamamlanır. Erkeklerde ise testis oluşumu tamamlanmış ancak hala vücut içindedir. Bu hafta bebeğin cinsiyeti belirlenebilir. Esnemek ve hıçkırmak gibi eylemleri sıkça yapar. Sinir sistemi gelişimini sürdürür.

18 Haftalık Bebek Kilosu

Anne adaylarının bu dönemde merak ettiği ve sıkça sorduğu sorulardan biri de ’18 haftalık bebek kaç gram olur?’ şeklindedir. Bu sorunun yanıtı, ultrason incelemesi yapan hekim tarafından net olarak verilebilir ancak bu dönemde bebeğin ağırlığı yaklaşık 190 gr. kadardır.

18 Haftalık Bebek Boyu

Bebeğin kilosu gibi boyu da ultrasonla yapılan görüntüleme sırasında net olarak ölçülebilir. Gebeliğin 18. haftasında bebeğin boyunun yaklaşık 14 cm. civarında olması beklenir.

Hamileliğin 18. Haftasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Gün içinde bol miktarda sıvı tüketilmesi, hafif ve besleyici gıdalar ile beslenilmesi son derece önemlidir. Kilonun kontrol altında tutulması; besleyici özelliği olmayan, yüksek kalorili gıdaların tüketilmemesi önerilir. Ara öğünler ile kan şekeri dengelenmelidir. Bebeğin kemik oluşumu devam ettiğinden bu dönemde kalsiyum ihtiyacı artar. Süt ve süt ürünlerinin tüketiminin artırılması önemlidir. Öğün atlamamak, iyi bir kahvaltıyla güne başlamak, hem anne adayı hem de bebek için son derece önemlidir. Baş dönmesi, gebeliğin 18. haftasında yaygın olarak görülür. Oturulan ya da yatılan yerden kalkarken daha yavaş hareketler yapmak, acele etmemek önerilebilir. Gün içinde hafif ve kısa süreli egzersizlerin yapılması ve yürüyüş de gebelik sürecinin daha rahat geçmesine yardımcıdır. Bu dönemde anne adayı, diğer gebeler ile bir araya gelerek kendi deneyimlerini paylaşabilir ve diğerlerinin deneyimleri hakkında fikir sahibi olabilir. Bu tür aktiviteler anne adayının duygusal durumuna iyi gelen sosyal faaliyetler arasındadır.

Gebeliğin tüm süreçleri hakkında merak ettikleriniz için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin


Yorum Gönder !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Lütfen gerekli alanları doldurunuz !

Sizi Arayalım

Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.

    Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 18. Hafta

    Doktora Sorun

      Doktora Sorun

      Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.

      Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 18. Hafta

      Sizi Arayalım

      Telefon numaranız:

        ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

        Geri
        Whatsapp
        Sizi Arayalım
        Bizi Arayın
        Messenger

          ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

            ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

              ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                  ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                    ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                      ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.