Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 17. Hafta - Bahçeci

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 17. Hafta

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 17. Hafta
13.12.2019 0

Gebelikte 17 hafta, rahmin yükselerek göbek deliği hizasına yaklaştığı ve bu durumun el ile hissedilebilir olduğu dönemdir. Karın artık belirgindir ve özellikle karnın alt kısmındaki şişlik dışarıdan fark edilir durumdadır. Bu dönemde anne adaylarının karınlarının büyüklüğü farklı olabilir. Bu, bebeğin az ya da çok gelişmesinden değil anne adayının bağırsaklarında biriken gazdan kaynaklanır. Normalden daha küçük olan anne karnı ise genelde anne adayının fiziki durumuna bağlıdır. Bebek aynı oranda gelişmiş olsa da bazı anne adaylarının cilt yapısı daha sıkı olduğundan henüz esneme başlamamış olabilir. 17 haftalık gebelik gelişimi boyunca anne adayı yaklaşık 2-2,5 kg. almış olsa da bebeğin toplam ağırlığı yaklaşık 150 gram kadardır. 17 haftalık bebek gelişimini sürdürürken bu haftadan itibaren kilosu da önceki haftalara kıyasla çok daha hızla artar. Bu durum ilerleyen haftalarda anne adayının kilosuna da doğru orantılı olarak yansır. Bazı hekimler 11. ile 14. hafta testleri arasında üçlü ya da dörtlü tarama testinin yapılmasını talep edebilir. Ancak çoğunlukla bu test 17. ve 18. haftalarda yapılır. Her iki dönem de test için uygun dönemlerdir.

17 Haftalık Gebelik

Anne adayının kendisine daha fazla dikkat etmesi gereken bir dönem olan 17. hafta, ağırlık merkezinde değişimin görüldüğü dönemdir. Buna bağlı olarak sırt ve kas ağrıları görülebilir. Bu yüzden gebeliğin bu haftasında ağırlık kaldırmaktan kaçınılmalı, duruş, oturuş ve yatış pozisyonlarına dikkat edilmelidir. Uzun süre ayakta durmaktan kaçınılmalıdır. Bu dönemde tırnaklar daha kırılgan ve zayıf olabilir. ’17 haftalık bebek kaç gram olur?’ sorusu bu hafta en sık karşılaşılan soruların başında gelir. Ortalama bir nar büyüklüğünde olan bebeğin toplam ağırlığı yaklaşık 150 gr. kadardır. 17 haftalık bebek görüntüsü incelendiğinde ise bebeğin boyunun yaklaşık 13 cm. uzunluğunda olduğu görülür.

17 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Olur?

Gebelik yaklaşık olarak 280 gün ya da farklı bir deyişle 40 hafta sürer ve gebeliğin başlangıcı son adet kanamasının ilk günü olarak hesaplanır. 17 haftalık hamilelik, 4 aylık gebelik olarak adlandırılabilir. Gebeliğin her üç ayı, bir trimester olarak tanımlanır. 17 haftalık gebelik aynı zamanda gebeliğin ikinci trimesterine denk gelen dönemdir.

17 Haftalık Gebelikte Anne Karnı

17 haftalık gebelikte anne karnı belirgin bir görünüme sahiptir. Aynı dönemde tekil gebeliğe sahip anne adaylarının bebekleri aynı boy ve kilo aralığında olsa bile karın büyüklükleri farklılık gösterebilir. Bunun başlıca sebebi bağırsaklarda oluşan gaz birikimidir. Bağırsaklardaki gaz, karnın daha büyük görünmesine neden olurken bazı anne adaylarının cildinin sıkı olması, karınlarının daha küçük görünmesine sebep olabilir. Bu yüzden 17 haftalık gebelik görüntüsü dışarıdan bakıldığında farklılık gösterebilir.

17 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

17 haftalık gebelik gelişimi döneminde anne adayının rahmi, göbek deliğinin bir iki parmak altındadır. Karnın büyümeye başlaması ağırlık dengesinin farklılaşmasına yol açar. Bu yüzden anne adayının ağır kaldırmaması, eğilirken dizlerini kırması, düz ve rahat ayakkabılar giymesi önemlidir. Duruş pozisyonu bu haftada önem kazanır. Dik bir duruş, kas ve özellikle sırt ağrılarının önlenmesinde faydalı olabilir. 17 haftalık gebelik annedeki değişiklikler açısından önemli bir dönemdir. Bu dönemde siyatik sinir olarak bilinen ve omurilikten bacağın arka tarafından aşağı doğru inen sinirde, iğne batması şeklinde ağrı hissedilebilir. Memelerde büyüme devam eder. Yüzde lekelenme görülebilir. Kabızlık, şişkinlik ve midede ekşime şikayetleri devam edebilir. Kalça ve bacaklarda genişlemenin yanı sıra vajinal akıntıda artış da görülebilir. Vajinal akıntının ağrı ve kaşıntıya yol açması, kokulu ve renkli olması durumunda hekim ile görüşülmelidir.

17 Haftalık Bebek Gelişimi

Bebeğin gelişiminin hız kazandığı bu dönemde kalp yaklaşık olarak günde 30 litre kanı pompalayacak seviyeye gelir ve yetişkin bir insanınkinden yaklaşık 2 kat daha hızlı çarpar. 17 haftalık bebek gelişimi, bebeğin reflekslerinin de hızla oluşmaya başladığı dönemdir. Göz kırpma, yutkunma ve emme reflekslerinin gelişimi bu dönemde başlar. 17 haftalık gebelik erkek bebek ile kız bebek gelişimi açısından farklı değildir, gelişimleri arasında belirgin bir fark yoktur. Bebeğin kemik gelişiminin sürdüğü bu dönemde kalsiyum ihtiyacı da artar. 17 haftalık gebelikte beslenme, bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişimini sürdürmesi için önemlidir.

17 Haftalık Bebek Ultrason Görüntüsü

Bebeğin cinsiyeti bu dönemde öğrenilebilir. Ancak cinsiyetin net olarak görülebilmesi için 18. haftadan sonra doppler ile görüntüleme yapılması gerekebilir. Ayrıca amniyosentez ile bebeğin sağlık durumu incelenirken cinsiyeti de net olarak görülebilir. 17 haftalık erkek bebek ultrason görüntüsü ile kız bebek görüntüsü arasında belirgin bir fark yoktur. Bebek uyanık olduğu süre boyunca hareketlidir. Bacakları bu dönemde çarpık görünse de bu, henüz kemik gelişiminin tam olarak tamamlanmamasından kaynaklıdır.

Gebeliğin 17. Haftasında Bebek Hareketleri Hissedilir mi?

17 haftalık gebelik bebek hareketleri açısından oldukça aktif bir dönemdir. Erken dönemde sıklıkla gaz hareketleri ile karıştırılan bebeğin hareketleri ilk kez 16. ile 22. haftalar arasında anne adayı tarafından duyulur. Aslında 7. ve 8. haftadan beri hareket eden bebeğin kıpırtıları, anne adayı tarafından ilk kez bu dönemde kelebek uçuşması şeklinde hissedilebilir. ’17 haftalık gebelikte bebek hareketleri hissedilir mi?’ sorusu da bu şekilde yanıtlanabilir.

17 Haftalık Bebek Boyu

Gebeliğin 17. haftasında bebeğin gelişimi hızla devam eder. Bebeğin boyu bu dönemde ortalama 13-14 cm. uzunluğundadır.

17 Haftalık Bebek Kilosu

17 haftalık bebek kilosu yaklaşık 150 gr. kadardır. Bebeğin ağırlığındaki artış bu dönemden itibaren daha da hızlanır. Bebekte ve dolayısıyla rahimde oluşan bu büyüme, karın bölgesinde çatlak oluşumuna yol açabilir. Bu konuda hekime danışılarak ayrıntılı bilgi alınabilir ve hekimin önerisi doğrultusunda, gebeliğe uygun cilt ürünleri kullanılabilir.

Gebeliğin 17. Haftasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Karnın büyümesi ile birlikte gebeliğin 17. haftasında anne adayının ağırlık merkezi de değişir. Bu durum kas ve sırt ağrılarının artmasına yol açabilir. Bu yüzden anne adayının başta duruş pozisyonu olmak üzere oturuş pozisyonuna da dikkat etmesi gerekir. Ayrıca ağır kaldırmamak, eğilirken dizleri üzerine eğilmek, topuklu ve dar ayakkabı kullanımından uzak durmak, vücut dengesinin korunmasında ve kas ağrılarının azaltılması faydalıdır. Siyatik sinir ağrısı da bu dönemde görülebilen bir diğer şikayettir. Bacağın arka tarafında iğne batması şeklinde ya da bacağa yayılmış şekilde ağrı hissedilmesi yaygın olsa da ağrı şiddeti fazlaysa hekime danışılmalıdır. Memelerin büyümesi gebeliğin 17. haftasında devam eder. Hamilelik sütyeni kullanımına bu dönemde başlanabilir. Karın bölgesindeki büyümeye bağlı olarak çatlak oluşumu görülebilir. Çatlak oluşumunu önlemek ya da azaltmak için hekiminize danışarak gebeliğe uygun kremler kullanılabilir. Gebeliğin 17. haftasında sarı ya da beyaz renkli kokusuz vajinal akıntı görülebilir. Bu durum normal kabul edilir ve zararsızdır. Anne adayının günlük ped kullanması önerilebilir. Ancak vajinal akıntı, kaşıntıya sebep oluyorsa, renkli ve kokuluysa, idrarda yanma şikayeti varsa hekim ile iletişim kurulmalıdır. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin yanı sıra kısa süreli yürüyüşler gebelik şikayetlerinin azalmasında etkilidir.

Gebelik süreci hakkında aklınıza takılan tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin


Yorum Gönder !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Lütfen gerekli alanları doldurunuz !

Sizi Arayalım

Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.

    Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 17. Hafta

    Doktora Sorun

      Doktora Sorun

      Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.

      Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 17. Hafta

      Sizi Arayalım

      Telefon numaranız:

        ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

        Geri
        Whatsapp
        Sizi Arayalım
        Bizi Arayın
        Messenger

          ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

            ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

              ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                  ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                    ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                      ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.