Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Gebelik dönemi, şüphesiz kadınlar için hayattaki en heyecan verici süreçlerden biridir. Ortalama 40 hafta süren bu süreçte anne adaylarının birçoğu bebeklerinin gelişimiyle yakından ilgilenir ve hafta hafta ne kadar büyüdüklerini, nasıl geliştiklerini takip etmek ister. 15 haftalık gebelik, ikinci trimesterin başlangıç dönemlerine denk gelen bebeğin hızlı bir şekilde büyümeye ve gelişmeye devam ettiği bir gebelik haftasıdır. 15 hafta gebelik takibinde ultrason kontrolleri ile net görüntüler elde edilebilir, bebek hakkında sağlık ve cinsiyet gibi konularda bilgi sahibi olunabilir. İşte gebelikte 15 hafta geride bırakılırken hem annede hem de bebekte meydana gelen gelişmeler…
Eğer hamileliğinizin 15. haftasına geldiyseniz ve 15 hafta kaç ay oluyor gibi soruların yanıtlarını arıyorsanız, şu an 3,5 ayı geride bırakmış ve 4. aya yaklaşmış olduğunuz söylenebilir. Bu aynı zamanda gün sayan anne adayları için gebelikte geçen 105. ve 112. günlerin arasında kalan haftayı belirtir. İkinci trimester içerisinde yer alan 15. haftada hamilelik belirtileri olarak da değerlendirilen bulantı ve kusma sorunları büyük ölçüde ortadan kalkar. Bir diğer deyişle 15 haftalık hamilelik ile artık annenin vücudu hamileliğe tam olarak adapte olmuştur. Bebek son hızda büyümeye devam ederken anne adayları bu haftadan itibaren kendilerine daha fazla dikkat etmeye, beslenme düzenine daha çok önem vermeye, ihtiyaç duydukları enerji ve besin ögelerini tam olarak karşılamaya özen göstermelidir. 15 haftalık bebek hemen hemen portakal büyüklüğündedir ve yaklaşık 50 gram kütleye sahiptir. Soluk alma, emme ve yutma refleksleri önceki haftalara oranla çok daha gelişmiştir ve bebek dış ortama uyum sağlamak için gelişim sürecine son hız devam etmektedir.
Hamilelikte 15 hafta geride bırakılırken anne adayları tarafından en çok merak edilen konulardan bir tanesi de bebeğin nasıl göründüğüdür. Bu haftada yapılacak bir ultrason muayenesi ile bebeğin görüntülerinin elde edilebilmesi mümkündür. 15 haftalık ultrason görüntüsü hekim tarafından yapılacak olan muayene sırasında ekrandan görülebileceği gibi muayenenin sonunda istemeniz durumunda hekiminiz tarafından basılı ultrason görüntüsünün verilmesi de mümkündür. Bu aşamada özellikle endişeli anneler tarafından bebeğin görüntülerinin aynı haftadaki farklı bebeklerin görüntüleri ile karşılaştırılması oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Bunun oldukça yanlış bir davranış olduğu, her bebeğin büyüme ve gelişiminin farklı olduğu ve bebeğin duruş şeklinin ultrasonda elde edilen görüntüde en önemli etken olduğunun bilinmesi gerekir. Herhangi bir olumsuzluğun söz konusu olması durumunda hekiminiz sizi zaten bilgilendirecektir.
Hamile olduğunu öğrendiği andan itibaren bir anne adayının en çok merak ettiği konulardan bir tanesi de şüphesiz bebeğin cinsiyetinin ne olacağıdır. 15 haftalık gebelik cinsiyet tespiti yaptırmak isteyen anne ve baba adayları için uygun bir haftadır. Bebeğin cinsel organı yeterli gelişmişliğe ulaşmış olduğundan cinsiyetin belirlenebilmesi için bebeğin uygun pozisyonda duruyor olması yeterlidir. 15. gebelik haftasında hekim tarafından yapılacak olan ultrason muayenesi sonucunda cinsiyetin görülebilmesi olasılığı oldukça yüksektir. Bebek uygun bir pozisyonda ise bu haftada cinsiyet konusunda yanılma payı oldukça düşüktür fakat yine de bir sonraki muayenede bebek farklı bir pozisyondayken cinsiyete yeniden bakılması doğruluk payını artıracaktır. Eğer bebek cinsel organın görülemeyeceği bir pozisyonda duruyor ise cinsiyetin tespit edilmesi daha sonraki haftalara da kalabilir.
Anne karnında 15 haftalık bebek, kıyafetlere rağmen dışarıdan fark edilebilecek düzeyde bir büyümeye neden olmaya başlar. Bu hafta itibarıyla oluşan 15 haftalık gebelik görüntüsü, dışarıda sizi gören birinin hamile olduğunuzu fark edebileceği düzeye ulaşabilir. Artan östrojen ve progesteron düzeyleri ile birlikte süt bezleri de gelişmeye devam eder, bu durum göğüslerdeki büyümenin sürmesini sağlar. Fakat bu durum hamileliğin ilk aylarındaki gibi göğüs ağrılarına yol açmayacağı için annede herhangi bir rahatsızlık oluşturmaz. Süt bezlerinin olağan şekilde gelişimine devam edebilmesi açısından anne adaylarının kendilerini rahat hissedebilecekleri telsiz iç çamaşırlarını tercih etmesinde fayda vardır.
Anne karnındaki 15 haftalık bebekte kaşlar ve saçlar, ince tüyler halinde oluşmaya ve gelişmeye başlar. Daha ilerideki haftalarda iskelet sistemini oluşturacak olan kemikler ve içerisindeki kemik ilikleri yavaş yavaş gelişme sürecine devam eder. Bebek nefes almayı, yutkunmayı ve emmeyi öğrenmeye başlamıştır. Bunların yanı sıra kas gelişimi de son hızla devam eden bebekte 15. haftanın sonlarına doğru yumruk hareketi ve benzer el hareketleri görülmeye başlar. Kol ve bacak hareketleri ise çok daha belirgin ve güçlü bir şekilde devam etmektedir.
Anne adayı bebeğini hissetmek konusunda her ne kadar heyecanlı ve sabırsız olsa da 15. hafta bebek hareketlerinin hissedilmesi açısından hala çok erken bir dönemdir. Bazı anne adaylarının minik hareketler hissetmesi söz konusu olabilir fakat bunlar bağırsak hareketleri ile karıştırılabilir nitelikte olacağından bebeği hissetme konusunda hamilelerin biraz daha sabretmesinde ve sonraki haftaları beklemesinde fayda vardır.
15 haftalık bebeğin boyu ve kilosu, bu haftada yapılacak 15 haftalık bebek ultrason görüntüsü muayenesi ile yaklaşık olarak tespit edilebilir. Bu hafta için bebeğin boy uzunluğu 9,5-10,5 cm aralığında, kilosu ise yaklaşık 50 gram civarındadır. Ortalama olarak tespit edilmiş olan bu değerler her bebekle uyum göstermeyebilir. Bazı bebekler bazı haftalarda daha yavaş büyüme kaydederken bazı haftalarda boy ve kilo artışı daha hızlı olabilir. Bu nedenle anne adaylarının ‘bebeğim neden olması gereken kilonun altında’ veya ‘boyu neden kısa’ gibi endişelere kapılması oldukça yersizdir. Bebeğin büyüme ve gelişimine ilişkin herhangi bir sorun tespit edilmesi halinde hekiminiz gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır.
Hamileliğinin 15. haftasında olan anne adaylarının büyümeye başlayan karınları ile birlikte yatış pozisyonlarını da düzenlemesi gerekmektedir. Gebelik boyunca bebeğe giden kan akımını engelleyen sırtüstü yatış şeklinden uzak durulması gerekmektedir. Bu haftadan itibaren baş göstermeye başlayabilecek olan reflü şikayetlerinin önüne geçilebilmesi adına yatmadan 1-2 saat öncesinde yemek yeme süreci sonlandırılmalı, yatarken yüksek bir yastık tercih edilmelidir. Uyku düzenine ilişkin sorunlar da hamileler arasında sık görülen şikayetler arasında olduğundan yatış ve kalkış saatleri düzene sokulmalı, yatmadan önce aksiyon filmi izlemek gibi uyku kaçırıcı aktivitelerden kaçınılmalıdır. 14. ve 28. haftalar arasındaki süreç, gebeliğin en az risk taşıdığı dönemi olduğundan bu haftadaki hamileler yolculuk yapabilir fakat yine de yolculuk öncesi genel bir muayeneden geçmeli ve hekime danışmalıdır.
Eğer siz de 15 haftalık hamileyseniz rutin kontrollerinizi yaptırmak, bebeğinizin gelişimi hakkında bilgi sahibi olmak, kendi sağlık durumunuza ilişkin muayeneden geçmek ve aklınıza takılan sorulara cevap bulmak için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.
Yorumunuzu Gönderin