Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Hamileler Lazer Epilasyon Yaptırabilir mi?; Lazer epilasyon, vücuttaki istenmeyen tüylerden kurtulmanın en pratik ve kalıcı yollarından biri olarak kabul edilir. Bu nedenle özellikle son yıllarda, lazer epilasyon yaptıran kişilerin sayısının da giderek arttığını gözlemlemek mümkündür.
Ancak söz konusu hamilelik dönemi olduğunda, anne adaylarının dolaylı yoldan bebeklerinin sağlığını olumsuz yönde etkileyecek hiçbir eylemde bulunmaması önem taşır. Bu endişeden yola çıkarak, birçok anne adayı hamilelikte lazer epilasyon yaptırmakla ilgili çekingen davranabilir.
Peki, hamilelik dönemi boyunca lazer epilasyon yaptırmak sakıncalı mıdır? Lazer epilasyonun bebek açısından riskleri var mıdır? Eğer hamilelik döneminde lazer epilasyon yaptırmayı düşünüyorsanız, ya da “hamile olduğumu bilmeden lazer epilasyon yaptırdım” diyorsanız, gelin birlikte bu konuyu detaylı şekilde araştıralım.
Estetik ve tıbbi müdahaleler için sıklıkla kullanılan lazer, ışınların uyarılması yoluyla ortaya çıkan bir ışık demetini tanımlar. Çeyrek asırı aşkın süredir uygulanan bir yöntem olan lazer epilasyon, istenmeyen tüylerden kalıcı bir şekilde kurtulabilmenize olanak tanır. Çünkü lazer epilasyonun amacı, istenmeyen tüyü değil, doğrudan kıl kökünü yok etmektir.
İşlem esnasında kıl köküne lazer ışınları uygulanır ve böylelikle istenmeyen tüylerin gelişimini sağlayan kök hücrelerin fonksiyonları bilinçli olarak devre dışı bırakılır. Bu sayede doğru ve yeterli sayıda seans uygulandıktan sonra, istenmeyen tüylerin yeniden cilt yüzeyine ulaşması engellenir.
Lazer epilasyon vücudun tüm bölgelerine uygulanabilir. Ancak bu işlemin dermatoloji uzmanları tarafından kişiye özel şekilde planlanması ve hijyenik şartlarda uygulanması gerekir. Kıl tipi, cilt tipi, kıl yoğunluğu ve cilt tonu gibi birçok parametre, lazer epilasyon işleminin planlanma sürecini etkileyen faktörler arasında yer alır.
Lazer epilasyon çeşitleri, kullanılan lazer epilasyon cihazlarının dalga boyuna göre farklılık gösterir. Cihazların dalga boyu, lazer ışınlarının cilde nüfuz etme kapasitesini belirler. 4 farklı lazer epilasyon çeşidi bulunur.
694nm dalga boylu Ruby Lazer: açık cilt tonlarında ve kısa tüylerde etkilidir. Özellikle dudak üstü gibi bölgelerde daha sık kullanılır.
755nm dalga boylu Alexandrite Lazer: Büyük başlığı sayesinde geniş bölgelere daha kısa sürede etki ederek seans sayısını azaltabilir. Uygulanan bölgenin yakınlarında bulunan cilt dokularına zarar vermeyen bu lazer türü, açık cilt tonlarında ve koyu renk tüylerde daha etkilidir.
800nm dalga boylu Diode Lazer: Cilde yakın mesafeden atışlar yaptığı için ince tüylerin giderilmesinde ve batık kıl köklerinde etki gösterir. Farklı tiplerde ve tonlarda ciltlere uygulanabilir. Ancak soğutucu jel eşliğinde kullanılması gerekir.
1064 nm dalga boylu Yag Lazer: Uzun atım süreli geniş bir başlığa sahiptir. İnce ve açık renkli tüylerde de etki gösterebildiği için, diğer lazer tiplerine kıyasla daha fazla acı hissedilmesine neden olabilir.
Genital bölge oldukça hassas bir cilt dokusuna sahip olduğu için, epilasyon işlemlerinde mümkün olduğunca acısız ve ağrısız yöntemler tercih edilir. Lazer epilasyon, genital bölge de dahil olmak üzere vücudun tüm bölgelerine uygulanabilen bir işlemdir.
Ancak uygulanan işlemin uzmanlar tarafından yürütülmesi, genital bölgeye uygun bir lazer türü seçilmesi ve bu bölgedeki cilt dokusuna zarar vermeyen yöntemler kullanılması önem taşır. Aksi takdirde cilt sorunları oluşabilir.
Esasen lazer epilasyonda kullanılan ışınların anne ve bebeğin sağlığına doğrudan bir zararı yoktur. Lazer epilasyonun etki alanı doğrudan cilt yüzeyiyle sınırlı olduğu için, iç organlara hasar verme olasılığı söz konusu değildir.
“Lazer epilasyon hamileliğe engel mi?” sorusu da bu işlemi yaptırmayı düşünen kadınların aklına takılan endişeler arasındadır. Ancak lazer epilasyon rahim ve yumurtalıklar da dahil olmak üzere herhangi bir iç organa etki etmediği ve hormon seviyelerinde değişime neden olmadığı için, kadınların doğurganlıkları üzerinde de hiçbir etkiye sahip değildir.
Ne var ki, dermatoloji uzmanları, lazer epilasyonun hamilelik dönemi boyunca uygulanmasının sakıncalı olabileceğine vurgu yapar. Özellikle hamileliğin ilk üç ayında, lazer epilasyon yaptırılması önerilmez. Gebeliğin devamında ise, anne adayının vücudunda oluşan hormonal değişimler nedeniyle istenmeyen tüylerin yapısında farklılıklar gözlemlenebilir. Bu tip durumlarda lazer epilasyon işleminden maksimum verim almak da güçleşir
İstenmeyen tüylerin giderilmesi için kullanılan birçok farklı yöntem bulunur. Ancak henüz lazer epilasyonun ve iğneli epilasyonun gebelik dönemi boyunca anne ve bebek sağlığını riske attığını veya atmadığını kanıtlayan bir çalışma yoktur. Bu nedenle her iki yöntemin de tamamen güvenilir olduğunu söylemek mümkün değildir.
Ağda işlemi, gebelik döneminde birçok anne adayının cildi daha hassas olabileceğinden mutlaka antiseptik losyonlar eşliğinde uygulanmalıdır. Hijyenik ve uygun koşullarda yapıldığı takdirde, anne adayının cildinde herhangi bir reaksiyona yol açmıyorsa tercih edilebilir.
Tüy dökücü krem ve jellerin kullanımı, hamilelik dönemi boyunca tavsiye edilmez. Çünkü bu tip ürünlerin içeriğinde kimyasal bileşenler bulunur. Jilet kullanarak istenmeyen tüylerin tıraşlanması, hamilelik dönemi boyunca tercih edebileceğiniz güvenilir yöntemler arasındadır. Ancak kullanılan jilet hijyenik olmalı ve işlem cilde zarar vermeyecek şekilde uygulanmalıdır.
Az önce de sözünü ettiğimiz gibi, lazer epilasyon işlemlerinde kullanılan ışık demetinin bebeğin sağlığını riske attığına dair kanıtlanmış bir bilgi yoktur. Ancak bunun aksini söylemek de mümkün değildir.
Lazer epilasyonun fetüs üzerindeki etkilerinin henüz bilinmez olması nedeniyle, dermatoloji uzmanlarının büyük çoğunluğu, lohusalık döneminin sonlanmasından sonra lazer epilasyon işlemine başlanmasını önerir. Çünkü bu süreçte hamilelik hormonları vücuttan uzaklaşır ve kıl kökleri yeniden normal yapısına dönebilir.
Lazer epilasyon ciltteki dokulara geçebilen bir işlem olduğu için, hamilelik döneminde vücutta yaşanan hormon değişikliklerinden kaynaklı cilt pigmentasyonunda bozulma yaratabilir.
Başka bir deyişle, ciltte lekeler ve ton değişimleri oluşabilir. Öte yandan, yine hormon seviyelerinde yaşanan değişim nedeniyle, lazer epilasyon kıl kökleri üzerinde istenenin tam tersi bir etki yaratarak kıllanmayı artırabilir.
Ciltte kıl büyümeleri ve yanıklar oluşabilir. Tüm bu risklerden kaçınmak adına, lazer epilasyon işleminize lohusalık dönemi sonrasında başlayabilir ya da önceden başlayan lazer epilasyon seanslarınıza ara verebilirsiniz.
Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.
Yorumunuzu Gönderin